Aktualizované ELA Správy Rôzne

Na Európu mieria SILNÉ búrky a zasiahnu aj Slovensko. Nie sú vylúčené ani TORNÁDA!

Pred silnými búrkami platia výstrahy hneď v niekoľkých európskych krajinách. Silné búrky sa nevyhnú ani Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Na Európu mieria SILNÉ búrky a zasiahnu aj Slovensko. Nie sú vylúčené ani TORNÁDA!
Zdroj: TASR/Miroslava Siváková

V priebehu štvrtka sa začne vyvíjať masívna kopovitá oblačnosť z ktorej následne vzniknú početné prehánky a búrky, pričom tieto búrky budú aj intenzívne.

Pred búrkami vydala varovanie aj meteorologická služba Estofex. Tá očakáva búrky napríklad v Rakúsku, v Česku, v Maďarsku, či v Slovinsku, ale aj na našom území, informuje iMeteo.sk.

Aktualizované: Vo väčšine krajov Slovenska platí výstraha 2. stupňa pred búrkami. Na severe platia tiež výstrahy pred prívalovými povodňami.

Výstrahy druhého stupňa platia do 19.00 h vo všetkých krajoch okrem Košického a Prešovského. Búrky môžu byť podľa meteorológov spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov zrážok za polhodinu, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Supercely

Prvé búrky sa začnú vytvárať západne od Slovenska. Očakáva sa vznik izolovaných búrkových jadier, ktoré môžu vygradovať až do formy supercely.

Takéto supercely môžu prinášať prívalové zrážky, veľké krúpy, avšak je tu aj možné riziko vzniku tornáda a to vďaka veľmi vhodným dynamickým parametrom.

„Na naše územie udrú búrky po 15:00 hodine. Na západné Slovensko by mali doraziť jednotlivé búrkové bunky a ďalšie tu začnú vznikať. Na severozápad Slovenska zavíta zrejme sformovaný búrkový systém z Moravy, ktorého najnebezpečnejším sprievodným javom bude silný vietor,“ informuje iMeteo.sk.

Búrky sa postupne presunú cez celé naše územie a vo večerných hodinách dorazia nad východ nášho územia.

Platia výstrahy

Na takmer celom území Slovenska sa môže vo štvrtok výdatnejšie rozpršať. Výnimkou sú zatiaľ len niektoré okresy na východe krajiny. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Informuje o tom na svojom webe.

Búrky môžu byť podľa meteorológov spojené napríklad s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, vietor môže dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Vyskytnúť sa môžu aj krúpy.

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, napríklad stekanie vody zo svahov či zatopenie pivníc, podchodov či podjazdov.

Hrozia krúpy

Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch, ako lámanie konárov stromov, pád slabších stromov či menšie škody na strechách budov. „Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,“ pripomína SHMÚ.

Problém môžu narobiť aj krúpy, ktoré dokážu poškodiť vegetáciu. Ich súvislá vrstva na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

Výstrahy platia vo štvrtok na väčšine územia od 15.00 do 22.00 h, na východe do polnoci.

FOTO: Búrky napáchali v Česku nemalé škody
4
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk/Nataša Kišová Válková
Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM