Pondelok, 22. apríl 2024

Sprievodca turnajom EURO U19: Kto bude za Slovensko hrať a čo máme od národného výberu očakávať?

Billy Blesky Billy Blesky 15.06.2022
FOTO TASR - Martin Baumann

Minulú jeseň sme po dobrom výkone proti Francúzsku a dvoch pamätných víťazstvách nad Holandskom a Portugalskom predstavili našu reprezentáciu do 19 rokov, ktorá sa na blížiacom sa EURO U19 predstaví na domácej pôde. Chalani budú mať šancu kvalifikovať sa na Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov. Potrebujú skončiť v top 3 svojej skupiny a vyhrať play off, alebo zo skupiny postúpiť (skončiť medzi dvoma najlepšími).

Turnaj sa začína v sobotu a dnes prinášame prehľad, ktorý by mohol byť vaším sprievodcom pri sledovaní turnaja a povzbudzovaní našich chlapcov!

Prehľad

Náš tím do 19 rokov hrajúci na blížiacom sa EURO sa skladá predovšetkým z hráčov narodených v roku 2003 a je doplnený o hráčov ročníka 2004. V dôsledku pandémie nezískala táto veková skupina veľa medzinárodných zápasových skúseností na úrovniach U17 a U18. Tím do 19 rokov vznikol pred rokom v júni. Dosiahol niekoľko vrcholov – výhry proti Holandsku a Portugalsku a remízu proti Francúzsku sme už spomenuli. Na druhej strane zažil aj niekoľko zdrvujúcich porážok.

Pred záverečným turnajom sa uskutočnili dva tréningové kempy a odohrali tri priateľské zápasy so slovenskými klubmi. Prvé aprílové sústredenie bolo zamerané na hráčov na hranici reprezentácie, z ktorých sa mnohí neobjavili na sústredení druhom. Práve to je hlavným kempom pred turnajom, na ktorom slovenská U19 porazila dva tímy 3. ligy (Považská Bystrica 3:1, Rakytovce 1:0).

Hráči

Od vlaňajšieho októbra došlo viacerým pozitívnym prekvapeniam, bola nimi napríklad pamätná cesta žilinskej U19 v mládežníckej Lige majstrov, či víťazstvo Trenčína v lige do 19 rokov. Priniesli do kádra nových hráčov a nebyť nešťastných zranení (Mazanovský, Špačil atď.) ich mohlo byť aj viac. Keďže záverečná nominácia bude známa až dva dni pred prvým zápasom, ponúkame prehľad hráčov v kádri sústredenia a podrobne predstavíme niekoľko zaujímavých z nich.

Žiaľ, šesť hráčov z kempu sa na turnajovú súpisku nezmestí.

Brankár

Konzistentným brankárom je Filip Baláž z Dukly Banská Bystrica, ktorý proti Portugalsku vychytal čisté konto. Adam Hrdina (2004), syn trénera brankárov Slovana Bratislava Miroslava, má okrem skvelého priezviska predurčeného na veľké veci za sebou aj ligový štart za Slovan. Adam Danko z Podbrezovej na jar v niekoľkých zápasoch chýbal (pravdepodobne pre zranenie), no teraz je späť.

Ľavý obranca

Nedostatok talentu na kraji obrany nás trápi už dlhšie, najmä na ľavej strane. Tento tím do 19 rokov vyskúšal viacero hráčov, medzi nimi Mareka Mičáka a Michala Boledoviča, ktorí nie sú prirodzenými ľavými obrancami. Situáciu komplikuje vážne zranenie Urbana Mazanovského vlani v októbri a nedávne zranenie Šebeňa. Jediným prirodzeným ľavým bekom v kádri je trenčiansky Roman Šebeň; v poslednom kole ligy U19 však utrpel zranenie a nie je známe, či bude pripravený na hlavný turnaj.

Pravý obranca

Na pravej strane máme viac talentu, najmä vďaka Samuelovi Kopáskovi, ktorý je azda najlepším prospektom medzi obrancami na Slovensku. Kopásek je útočne ladený, v Lige majstrov ukázal skvelú chémiu s Adriánom Kaprálikom. Je agresívny aj v defenzíve svojim rýchlym tlakom na súpera. Jeho prvé skúsenosti so žilinským áčkom a béčkom neboli ideálne, dokonca bol nútený občas hrať ľavého obrancu. Získal ale potrebné skúsenosti.

Stopér

Jakub Luka (Ružomberok), asistent kapitána a vysoký stredný obranca, stabilne pôsobí v obrane repre U19. Je slušný vo vzduchu, nie je ale najrýchlejším futbalistom. Obrovskou posilou tímu je azda najväčší slovenský talent Sebastián Kóša (Spartak Trnava). Šikovný obranca má dobré čítanie hry a vie riešiť komplikované situácie. Niektorým určite pripomína iného Slováka, ktorý zdieľal podobnú cestu vývoja: defenzívny stredopoliar prerobený na dobrého stredného obrancu (nápoveda: číslo 37 Interu Miláno). Sezóna po boku Martina Škrtela určite pomohla. Záhadou však zostáva, či bude v základe, keďže s tímom do 19 rokov toho veľa neodohral.

Richard Hečko (Atalanta BC U19) je rýchly obranca. Ale napriek svojej výške to mal s fyzickými, vysokými útočníkmi veľmi ťažké. Jeho spojenie s Lukom sa príliš nevydarilo, tréner teraz skúša dvojicu Luka – Ujlaky.

Stredopoliari

Od vlaňajšieho septembra sa vytvorila jasná stredopoliarska trojica v zložení Gabriel Halabrín (Senica), Dominik Hollý a Artur Gajdoš (obaja Trenčín). Predstavenie Hollého a Gajdoša si môžete pozrieť v našom predchádzajúcom prehľade. Týchto troch dopĺňa trio z úspešnej žilinskej U19: Martin Oravec, Dominik Šnajder a Mário Sauer. Títo traja plus Kopásek a Jambor tvoria žilinskú légiu v národnom tíme. Ďalší šiesti hráči Žiliny v mládežníckej Lige majstrov sú buď starší (Belko, Leitner, Kaprálik nar. 2002) alebo cudzinci (Aremeyaw, Owusu, Addo).

Gabriel Halabrín je veľkým objavom fortunaligovej sezóny 2021/22 a vzácnym defenzívnym stredopoliarom. Hráč s veľkým potenciálom sa rád zapája do fyzických stretov so súpermi. Podľa Wyscouta absolvuje v priemere 12,3 obranných duelov (2. najviac v lige) a 2,79 faulov (5. najvyšší počet). Možno bude potrebovať zlepšenie vo svojej prihrávkovej činnosti a distribúcii lôpt, určite je ale hráčom s dobrou perspektívou. Mnoho ligových tímov ho celkom určite bude chcieť získať pre seba.

Mário Sauer si získal obrovskú popularitu dvoma gólmi proti Interu Miláno. Je to technický hráč, ako mnohí popisovali. Ak je Gajdoš porovnateľný s Jakubom Kadákom, Mário Sauer je štýlovo porovnateľný s Jánom Bernátom. Hoci ho mnohí skauti spomenuli ako jedno z mien, ktoré treba sledovať, nemusí dostať dostatočná priestor na ihrisku. To by pripomínalo situáciu Laca Bénesa na ME do 21 rokov 2017.

Dominik Šnajder je trochu iný ako Sauer. Možno sa viac podobá na Patrika Iľka, ktorý rád dribluje po krídle, ako sa ukázalo v zápasoch proti Egyptu U20. Martin Oravec má blízko k defenzívnemu stredopoliarovi a prirodzene ho treba porovnávať s Miroslavom Gonom či Filipom Mrázom.

Krídla

Adam Gaži (Trenčín) je asi najznámejším krídelníkom v tomto kádri, má už skúsenosti z Fortuna ligy. Jeho kombinácie s Kopáskom na pravom krídle bude zaujímavé sledovať. Hráč Slovana do 19 rokov Martin Mišovič (2004) často hráva ako ľavý krídelník v národnom tíme do 19 rokov a skóroval proti Nemecku. Môže hrať aj na pravom krídle za Slovan U19 a Slovan U21. Viktor Sliacky (Petržalka) je postavou nízky krídelník, ktorý vie zahrať aj útočného stredopoliara.

Novou posilou je Viktor Úradník (2004, Ružomberok). Môže hrať pravého krídelníka, aj pravého obrancu. So Šimonom Mičudom hrali v máji za U18 proti Švajčiarsku.

Útočníci

Timotej Jambor, najlepší strelec tohto tímu, je stále na úrovni U19 silným hráčom. Videli sme to v mládežníckej Lige majstrov. Môže byť rýchlym útočníkom typu dravca, ale aj tým, kto posúva útok dopredu svojim driblingom a behom. Jeho prvú kompletnú sezónu v žilinskom A a B tíme v minulom roku nemožno považovať za úspešnú, no zápasy na úrovni U19 by mu mali poskytnúť viac priestoru. Jeho ďalší vývojov bude veľmi zaujímavý, vzhľadom na predchádzajúce príklady Mráza, Boženíka a Kurminowského, možno aj Gerebenitsa. Štýlom sa hodí Źiline, ale prospech národného tímu nemusí byť rovnaký.

V porovnaní s Jamborom je Griger typickým vysokým útočníkom, počas sezóny hral najmä za druhý tím. Často sa používa ako pivot, ktorý bojuje s obrancom, chráni a rozdáva loptu. Hoci je nepravdepodobné, že bude hrať vzáklade U19, jeho fyzická kondícia vpredu môže byť občas veľmi cenná. Bude potrebovať zlepšenie v zakončení. Uvidíme tých dvoch hrať spolu?

Ako nastaviť očakávania?

Keďže v skupinovej fáze čelíme Francúzsku a Taliansku, úspech Žiliny na medzinárodnej úrovni ešte viac zdôraznil dôležitosť pevnej obrany a rýchlych protiútokov. Ale aby táto stratégia fungovala, slovenská obrana musí byť dostatočne spoľahlivá. Rusnák st. vyskúšal formácie 343 a 352, ale neveľmi úspešne (0-3 Maďarsko, 1-6 Nemecko). Hráči systémy nepoznali a v tých zápasoch boli problémy v obrane aj v útoku viditeľné.

Formácia 433 by mala byť pravdepodobnejšou formáciou, ktorú na turnaji uvidíme. Zo stabilnej obrany môžeme prechádzať do rýchlych protiútokov. Dôležité víťazstvá, ktoré sme vyššie spomenuli, by mali chlapcom dodať sebavedomie. Na plnenie náročných úloh máme v tíme rýchlych futbalistov a dobrých hráčov s loptou.

K tomu tip na zostavu: Baláž – Kopásek, Luka, Kóša, Šikula – Hollý, Halabrín, Gajdoš – Gaži, Jambor, Mišovič.

Najmä v zápase s Rumunskom je možné, že sa staneme tímom s dominantným držaním lopty. Potom budeme musieť najskôr zvýšiť intenzitu útoku. Pivot v nebezpečnej oblasti okolo súperovej šestnástky (napr. Adam Griger) môže byť veľmi dôležitým.

Okrem taktiky je domáci turnaj tiež skvelou príležitosťou porovnať náš pokrok a filozofiu rozvoja mládeže s niektorými z najlepších v Európe. Naša liga je známa odvážnym nasadením mnohých mladých hráčov, preto sa tešíme na výkony Kóšu, Kopáska, Halabrína, Gajdoša, Jambora…. Premietnu sa ich skúsenosti do úspechu na reprezentačnej úrovni? Máme okrem kvantity aj potrebnú kvalitu?

Samozrejme, ide “len” o turnaj na úrovni U19. Odzrkadľuje síce mládežnícky vývoj na Slovensku, no hráči sa budú vyvíjať, kým dosiahnu úroveň dospelých, kde budú súperi aj taktika vyspelejšie.

Takže aj keby výsledky na tomto turnaji neboli úplne uspokojivé, nebuďte príliš skľúčení.

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po ôsmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika. Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866. Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať. Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem. Telovýchovný vedúci.

Komentáre

Tagy:

Odoberajte nás

Prihláste sa do nášho newslettera