blog

Letom knižným svetom: Novinky plné dobrodružstiev

utorok 14. júna 2022 09:00
Ut 14.06. 2022 09:00

Nový mesiac so sebou prináša nový diel zo série Letom knižným svetom. Medzi najnovšie knižné tipy sa dostali odborné knižky, špeciálna narodeninová edícia, ale aj príbehy, pri ktorých si oddýchnete.

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť

Dnešné knižné tipy odštartujeme krimi príbehom Kto seje vietor od spisovateľskej dvojice Michael Hjorth a Hans Rosenfeldt. Ide už o 7. diel ich krimi série, v ktorom sa Vanja Lithnerová spolu s kolegami z kriminálky ocitnú pod obrovským tlakom. Musia chytiť ostreľovača, ktorý iba v priebehu pár dní zavraždil tri osoby. Nemajú však svedkov a ani stopy, ktoré by ich k vrahovi doviedli. Najhoršie je, že ďalšou obeťou môže byť ktokoľvek. 

Ak máte radi detektívky a trilery, určite si nenechajte ujsť besedu s autorom Michaelom Hjorthom, ktorého privítame už 15. júna v našom kníhkupectve na Obchodnej ulici v Bratislave.

Žena cestovateľa v čase patrí v mojich očiach medzi nesmrteľné ľúbostné príbehy. Hlavnými hrdinami tejto netradičnej romance s prvkami fantastiky sú Clare a Henry. Henry trpí zvláštnou chorobou – premiestňuje sa v čase bez toho, aby mohol ovplyvniť smer a cieľ svojej cesty. Jedného dňa sa blízko domu, kde býva malá Clare, objaví tajomný nahý cudzinec. Po prvotnom strachu sa s ním Clare zoznámi a začína sa napínavý romantický príbeh.

Knižka Vesmírne sily poteší všetkých, ktorí majú radi príbehy odhaľujúce alternatívnu históriu nášho vzťahu s vonkajším kozmickým priestorom. Ide o strhujúci výklad Freda Scharmena a ponúka nečakané hlboké prieniky do spôsobu, akým sa pozeráme na život na Zemi.

Román o podmanivých francúzskych viniciach, chrumkavých croissantoch a šanci na nový začiatok. Aj vy ste už dostali chuť na francúzske knižné dobrodružstvo? Potom neprehliadnite novinku Malé vinárstvo v Provensálsku. Hlavná hrdinka Avin zistí, že jej manžel neplatí pôžičku a prídu o dom. Prespáva u kamarátky, práca ju viac frustruje ako teší a jej rodinné vzťahy sa rozpadávajú. Keď zdedí malú vinicu, zrazu ožíva jej sen mať vlastnú pekárničku. Odíde na miesto, ktoré jej prirástlo k srdcu, keď bola malá a pokúsi sa začať novú životnú kapitolu.

Naše a aj vaše obľúbené vydavateľstvo Inaque oslavuje počas júna 10. výročie. Počas celého mesiaca si pre vás pripravili reedíciu viacerých titulov v novej edícii Cygne. Môžete sa tešiť na knižky ako Oddelenie špekulácií, Elementárne častice, Amy a Isabelle či Náhle, sami.  

V júni prichádza do našich kníhkupectiev aj titul so zaujímavým názvom – Ako hovoriť o knihách, ktoré sme nečítali. Určite ste už aj vy zažili ten pocit nadšenia pri pohľade na nové knižky v kníhkupectve. Rovnako sa vás možno už aj zmocnila panika pri myšlienke, že potrebujete tak tri životy na to, aby ste ich všetky prečítali. Našťastie je tu Pierre Bayard, ktorý sa venuje literatúre na prestížnej parížskej univerzite, a presvedčí vás, že na to, aby ste si z kníh zobrali to dôležité, ich nemusíte nutne prelúskať od prvej strany po poslednú.  

Fanúšikov a fanúšičky autobiografií poteší zas v júni kniha Zasľúbená zem od Baracka Obamu. Obama v nej úprimne píše o svojich skúsenostiach s kandidatúrou čierneho Američana na funkciu prezidenta, otvorene hovorí o silách, ktoré mu kládli prekážky doma i v zahraničí, aj o tom, ako život v Bielom dome ovplyvnil jeho manželku a dcéry, a nebojí sa odhaliť pochybnosti o sebe samom.

Nachvíľku sa pristavím aj pri motivačnej a rozvojovej literatúre, pretože v júni prichádza na scénu dlhoočakávaný preklad knihy od Adama Granta – Ešte si to premysli. Kniha hovorí o dôležitosti pochybovania a o tom, ako ľahšie spracovať nové fakty a nazerať na vlastné omyly. Výskumy ukazujú, že tí najlepší vedia prehodnotiť svoje stanoviská a sú schopní meniť názory. Okrem toho sa dokázalo, že lídri, ktorí pripúšťajú, že niečo nevedia a neboja sa kritiky, sú na čele výkonnejších a tvorivejších tímov.

Dnešný diel ukončím fantasy knižkou Dcéra Sparty. Hrdinkou je 17-ročná Dafne, ktorá je bojovníčka telom i dušou. Nečakané stretnutie s bohyňou Artemidou jej však prevráti život naruby. Niekto ukradol 9 záhadných predmetov z hory Olymp, a ak ich Dafne nenájde, slabnúca moc bohov zmizne úplne, svet smrteľníkov sa ocitne v chaose a jej brat zomrie. Vydajte sa s ňou a s príťažlivým bohom Apolónom na dobrodružnú výpravu.

Dcéra Sparty nám ukončila tohtomesačný výber noviniek, vy už tradične nezabudnite odoberať naše videá na Youtube a viac noviniek objavíte aj v našich pravidelných newslettroch.



Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora