Potraviny, ktoré zvýšia plodnosť, vedeli ste o nich?

Potraviny na plodnosť

Zdravá a pestrá strava, dostatok pohybu aj kvalitného spánku a optimálna telesná hmotnosť, to sú základné piliere, ktoré výrazne zvyšujú šancu na otehotnenie a samozrejme tiež na úspešný a bezproblémový priebeh tehotenstva .

Najrôznejších odporúčaní čo jesť a čo naopak nie, keď sa vám nedarí otehotnieť, počujete určite všade plno a často sa v nich možno trochu strácate.  Je ale dobré vedieť, že skutočne existujú potraviny, ktoré dokážu zvýšiť vašu aj partnerovu plodnosť.

Ktoré sú to? Ide o potraviny nabité vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami a esenciálnymi aminokyselinami.

Brokolica a karfiol

Patria medzi najbohatšie zdroje kyseliny listovej , okrem toho ďalej obsahujú viac vitamínu C ako citrusy. Pýši sa aj vysokým obsahom vápnika a draslíka. Vápnik udržuje v kondícii kosti, svaly aj nervovú sústavu, vedľa toho ovplyvňuje v organizme rad regulačných pochodov. Ióny vápnika sú nevyhnutné pri zrážaní krvi i správnej činnosti srdca. Kyselina listová patrí do skupiny vitamínov B a jej pravidelný príjem pôsobí ako prevencia vrodených a vývojových porúch plodu ( rázštepy , poruchy mozgu a miechy). Viete, že riziko vzniku vývojových chýb sa konzumáciou kyseliny listovej znižuje až o 70 %?

Fazuľa

Sú lacnou, a pritom takmer zázračnou superpotravinou. Okrem iného stimulujú produkciu ženského hormónu progesterónu, dôležitého pre úspešné otehotnenie . Vedci Harvardskej univerzity vykonali výskum, do ktorého bolo zaradených 19 tisíc žien, ktoré sa aktívne snažili otehotnieť , a zistili, že tie, ktoré konzumovali veľa rastlinných bielkovín, mali oveľa väčšiu pravdepodobnosť úspešného počatia. Okrem nutrične hodnotných bielkovín obsahujú fazule vitamíny skupiny B, vitamín E a K, minerály vápnik, horčík, zinok, železo a tiež kyselinu listovú. Pridávajte si ich (biele, červené, mungo) do šalátov, polievok i mäsových zmesí. A skúste pridať aj šošovku, tofu alebo sójové bôby, tam všade nájdete veľké množstvo kvalitných rastlinných bielkovín.

Avokádo

Už ste mu prišli na chuť? Ide o výživovo dokonalé ovocie, ktoré obsahuje zhruba dvadsať základných a dôležitých živín. Je extra bohaté na nenasýtené tuky (napríklad omega-3 mastné kyseliny), vitamíny A, C, D, K a vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej . Smotanovo jemná dužina je skvelým zdrojom aj vitamínu E, ktorý je v období plánovania tehotenstva dôležitý pre kvalitu pohlavných buniek a reguláciu ovulácie. Zaujímavý je tiež vysoký obsah vitamínu K, o ktorom sa málo vie, že jeho dostatok v organizme je dosť podstatný na správne vstrebávanie vápnika. Dajte tomuto plodu zelenú a doprajte si ho v surovom stave (do nátierok, šalátov, ako prílohu k vyprážaným vajciam alebo náplň do omelety) a vyskúšajte aj avokádový olej.

Tučné morské ryby

Divoký losos, tuniak alebo makrela, tieto dary mora sú extra bohaté na omega-3 mastné kyseliny , ktoré môžu pomôcť regulovať hladiny pohlavných hormónov a tiež zvyšovať prietok krvi do reprodukčných orgánov. Losos navyše obsahuje oveľa menšie množstvo ortuti ako ostatné morské ryby, dajte mu preto prednosť napríklad pred pangasiom, mečiarom alebo žralokom. Dobrou voľbou sú tiež konzervované varianty, napríklad očká alebo sardely.

Tmavo zelená zelenina

Čerstvé listové šaláty a všetka zelenina zelenej farby by sa mali objaviť vo vašom každodennom jedálničku. Ochutnajte baby špenát, valeriánku, ľadový či rímsky šalát, rukolu, papriky, príďte na chuť kelu, turinu alebo mangoldu. Zelené druhy zeleniny sú napchaté vitamínmi C, B a K, vápnikom, horčíkom a draslíkom , navyše obsahujú obrovské množstvo kyseliny listovej, a najmä ich zlúčenín, tzv. folátov, dôležitých pre tvorbu nových buniek a červených krviniek. Jedálny lístok bohatý na zelené druhy zeleniny doprajte aj svojmu partnerovi, vyššie dávky folátov totiž pomáhajú vytvárať kvalitnejšie spermie.

Tekvicové a slnečnicové semienka

Semienka dodajú telu množstvo vitamínov (najmä A, E, B, a D) a minerálov, vrátane horčíka, fosforu, zinku, mangánu a medi. Sú dôležitým zdrojom rastlinných bielkovín a železa, nevyhnutných pre správnu krvotvorbu i zdravé srdce, a obsahujú aj tzv. fytosteroly , ktoré vedia znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Majú príjemne orieškovú chuť, v tých tekvicových nájdete okrem iného látku L-tryptofán, ktorá zlepšuje spánok, upokojuje a predchádza zlej nálade, úzkostiam aj depresiám. Prospešný je tiež vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín , ktoré fungujú ako výborný antioxidant a ich dostatočný príjem pôsobí preventívne oi proti predčasnému pôrodu. Čo s nimi v kuchyni? Pridajte ich do polievok, šalátov, nátierok, raňajkových kaší alebo zmesí müsli a vločiek, používajte tekvicový a slnečnicový olej. Keď ich opražíte, poslúži ako dokonalá chuťovka alebo ich jednoducho nasypte do obľúbeného jogurtu.

Zdroj: https://www.maminka.cz/

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom