Alergie u detí: Nočná mora všetkých rodičov

Pre rodiča nie je nič horšie ako choré dieťa. Soplíky a kašle môžu dieťa aj rodiča poriadne potrápiť, preto sa rodičia snažia posilňovať imunitu dieťaťa už od narodenia. Niekedy sa môže zdať, že z tohto bludného kruhu neustálych soplíkov sa ani nedá vystúpiť. Rozmýšľali ste už nad tým, či nejde o alergiu? Viac o alergiách u detí sa dočítate v tomto článku.

Zdroj obrázka: Tatevosian Yana / Shutterstock.com

Imunita a alergia

Náš imunitný systém hádam nebol nikdy viac skloňovaný ako za posledné roky. Jeho kľúčovou úlohou je chrániť nás pred nežiaducimi vplyvmi – vonkajšími aj vnútornými. Aj imunitný systém však môže mať rôzne poruchy a alergia je práve jednou z nich. Ide o precitlivenosť na rôzne látky – alergény, ktoré iného človeka neohrozujú.

Aké sú príčiny alergií u detí?

Väčšina vedcov, ktorí roky skúmajú alergikov a alergie, sa zhodujú, že príčinou alergie u detí a dospelých je genetika. Ide teda o geneticky podmienené ochorenie, čo znamená, že ak trpí alergiou rodič, je 50 % riziko, že aj vaše dieťa bude mať alergiu.

U niektorých ľudí sa však alergia počas celého života nemusí vôbec prejaviť, keďže väčšina druhov alergií priamo súvisí s vonkajším vplyvom alergénov.

Druhy alergií a príznaky

Aby sme vedeli ako na alergiu u detí, je potrebné vedieť, na čo dieťa alergické je a rozoznať prvé príznaky. Alergie môžeme deliť podľa rôznych kritérií a faktorov. Podľa druhu alergénov je najrozšírenejším druhom alergia na peľ a posledné roky 15 – 25 % populácie trpí alergiou na roztoče.

Príznaky alergií sú najčastejšie: nádcha, slzenie očí, výsyp, ale môžeme pozorovať aj problémy s trávením – ako hnačku či zvracanie.

Dá sa alergia vyliečiť?

Po potvrdení alergie vás alergiológ zrejme informuje, že alergia je už na celý život. Je preto v záujme rodičov využiť všetky dostupné spôsoby, aby sa dieťa cítilo komfortne. Čo pomáha na alergiu? V zásade môžeme povedať, že je potrebné urobiť 2 základné kroky, a to:

  • Odstrániť alergén a čo možno najintenzívnejšie sa mu vyhýbať.
  • Medicínsky, teda predpísanými liekmi na alergiu liečiť symptómy.
Zdroj obrázka: Neeila / Shutterstock.com

Pozor! Na čom vaše dieťa spí?

Detských alergikov na roztoče posledné roky pribúda. Je preto dôležité vytvoriť deťom vhodné prostredie a obmedziť tak výskyt roztočov. Nenachádzajú sa len v kobercoch, ale aj v posteli. Začať treba už pri detskom matraci.

Vyberte ten správny matrac pre vaše dieťa

Ak ste sa rozhodli zabezpečiť vášmu dieťaťu nový matrac, máme niekoľko tipov, ako vybrať detský matrac.

Matrac vyberajte podľa veku

Matrace pre deti do 3 rokov musia byť pevné, aby sa deťom dýchalo čo najlepšie. Z hygienických dôvodov by sa mal dať poťah vyprať. Ďalším tipom pre plnohodnotný spánok detí je zakúpenie chrániča na matrac.

Deťom od 3 do 13 rokov môžete zakúpiť aj základné, takzvané štartovacie matrace. Ak dieťa trpí alergiou, je potrebné zaobstarať matrac pre alergikov, teda hypoalergénnu verziu. Z hľadiska materiálu detských matracov je vhodný penový či pružinový matrac.

Deti od 13 do 20 rokov už potrebujú kvalitnejšie spracovanie, preto výber netreba podceniť. Rozmery detských matracov sú rôzne. Dbajte na to, aby ste dieťaťu vybrali matrac podľa váhy a stavby tela. Predídete tým rôznym zdravotným problémom, ktoré sa môžu prejaviť aj omnoho neskôr.

Zdroj obrázka: Africa Studio / Shutterstock.com

Ako sa starať o matrac?

Nový matrac vám vydrží dlhšie, ak sa budete oň dostatočne a vhodne starať. Je dôležité poťah detských matracov pravidelne prať, vysávať ich, a to vrátane hĺbkového vysávania a tepovania.

Zdroj obrázka: Pixel-Shot / Shutterstock.com