Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

55 rokov windsurfingu

Presne tak, už je to dokopy 55 rokov odkedy Jim Drake prvýkrát vyskúšal windsurfovať. Stalo sa tak na jednej z kalifornských pláží, ktorá bola známa hlavne ideálnymi podmienkami na jachtovanie. Prečítajte si ako to celé začalo!
Ria Tomašáková

Jim Drake spolu s jeho ženou a dcérou išiel na pláž v Kalifornii zvanú Jamaica Bay. Prvý windsurfový set mal uviazaný na streche svojho modrého auta, ktoré volal Bertha. Bol veľmi nadšený, keďže konečne nadišiel moment, kedy môže otestovať jeho prototyp, ktorý navrhol a zložil.

21. mája 1967 prišiel na pláž a celý set dal dole zo strechy. Začal rigovať plachtu a pripravovať si dosku na prvú jazdu keď si uvedomil, že nemá vyťahovacie lano na plachtu a finu zabudol doma! Myslím si, že takúto situáciu zažili viacerí windsurfisti. Avšak aj napriek tomu išiel na vodu. Problém bol, že vždy keď nad windsurfingom rozmýšľal tak videl ako drží plachtu v rukách a ide ale nikdy reálne nerozmýšľal nad tým ako ju dostane z vodu hore. Kvôli tomu vyťahovacie lano bolo vynájdené až v prvý oficiálny deň windsurfingu.

Našťastie Jim mal na pláži kamaráta, ktorý bol ochotný a pomohol mu zdvihnúť plachtu v plytkej vode. Všetci dobre vedia, že hlavne prvý deň windsurfingu je náročná skúsenosť. Predstavte si, že Jim Drake nemal žiadneho učiteľa, ktorý by mu mohol ukázať ako na to, ale ani napriek tomu to nevzdal a bol odhodlaný pokračovať. Skúsil to zase na druhý deň a môžeme povedať, že ten bol veľmi úspešný a jeho koncept fungoval.

Prečo sa plavíme na lodi v sede keď sa možeme plaviť na surfboarde v stoji?

Jim Drake, 1969

Viac informácii na: windsurf.co.uk

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu