Internetové podvodySpam

Varovný email: Your Apple ID was used to sign in to iCloud on an iPhone 8

Ohodnoťte článok

Apple má jednu milú funkciu, ktorá vás upozorní na podivné prihlásenia a použitie Apple ID. Hoci, takto je to zvykom pri každej poriadnej službe a technologickej spoločnosti. Podvodníci ale aktuálne vo zvýšenej miere používajú znenie takýchto emailov k vylákaniu dôverčivých obetí podvodu do falošných prihlasovacích stránok. O čo tu ide?

prihlásenie iCoud iPhone Apple

inzercia:

Varovný email, ktorý nie je od Apple a o vašom Apple ID

Apple píše, že vaše prihlasovacie údaje Apple ID boli použité k prihláseniu do iCloud služby z iného iPhonu. Niečo také vás môže vystrašiť, najmä ak neviete o nikom, čo má iPhone 8 a nechcete, aby ktokoľvek cudzí mal prístup do vášho iCloudu. Znenie emailu môže byť nasledovné:

Dear *EMAIL*
Your Apple ID ( *EMAIL* ) was used to sign in to iCloud on an iPhone 8.

Date, Time : 5/28/2022, 3:31:31 PM

If the information above looks familiar, you can disregard this email.
If you have not recently signed in to an iPhone 8 with your Apple ID and believe someone may have accessed your account, go to Apple ID (https://appleid.apple.com) and change your password as soon as possible.
Sincerely,
Apple Support

Dôležité je však všimnúť si, kam vás tento email posiela. V tomto prípade je to zo slovného spojenia APPLE ID na podivnú stránku na doménovej koncovke XYZ. Znamená to, že email by vás vylákal mimo bezpečné prostredie na neznámu doménu, kde sa nachádza rovnaké okno, ako na skutočnom portáli APPLE.COM a tu by ste zadali svoje prihlasovacie údaje. Tým by ste celkom prišli o svoje heslo a reálne poskytli podvodníkom prístup k svojmu obsahu, fotkám a pod. Aj takýmto jednoduchým trikom útočníci celé roky získavajú heslá, nahé fotografie z mobilu, dostávajú sa do účtov celebrít, neznámych ľudí a stávajú sa obeťami vydierania útočníkov a pod.

Odporúčanie:

Sledujte, či obsah emailu môže byť pravdivý a či vás aj naozaj posiela do skutočnej služby. Email netvrdí, že zaznamenal nové prihlásenie, napriek tomu, že k žiadnemu prihláseniu dôjsť nemuselo. Vyláka vás do nechránenej zóny na neznámu doménu a jej obsah môže kedykoľvek meniť. V prípade, ak ste už údaje podvodníkom zadali, urýchlene ich zmeňte na skutočnej adrese na Apple.com a v budúcnosti zvážte podobnú nepozornosť, aj možné dôsledky.

 

Pomohli sme vám? Pomôžete vy nám?

V prípade záujmu o pomoc z vašej strany smerom k nám nám postačí naozaj málo. Mimo zdieľanie našich článkov nám pomáha ľubovoľný príspevok na "kávu" a chod stránok na nasledovné údaje:

Číslo účtu: SK84 8330 0000 0026 0029 5817
Dôležitý je variabilný symbol: 8188900864

Príspevok na "kávu" (v kaviarni pokojne v cene okolo 1 EURO) je v skutočnosti príspevok na chod stránok u webhostingovej spoločnosti. Ďakujeme za Vašu pomoc. Viac o podpore portálu nájdete v tomto článku.
QR platba donate, podpora HOAX.sk

inzercia:

Aké máte z článku a témy pocity?

Rozčúlený
0
Šťastný
0
Milujem to
0
Nie som si istý
0
Hlúposť
0
Šéfredaktor portálu HOAX.SK a jeho súčasť od roku 2012. Nadšenec Hviezdnych vojen, cyklistiky, streľby, potápania, ale aj bezpečného pohybu v online priestore. Bývalý učiteľ informatiky, v súčasnosti vyhľadávač problémov a autor viacerých tém o internetovej bezpečnosti.

    Mohlo by vás zaujímať aj nasledovné:

    Viac v rubrike:Internetové podvody

    Komentáre sú ukončené