Dobré noviny
Známy záchranár hovorí o dopravných nehodách: Každý si svoj príbeh režíruje tým, či sa pripúta alebo nie
Simona Gálová
Simona Gálová

Známy záchranár hovorí o dopravných nehodách: Každý si svoj príbeh režíruje tým, či sa pripúta alebo nie

Český záchranár a urgentný lekár Marek Dvořák
Český záchranár a urgentný lekár Marek Dvořák — Foto: Instagram - @dvorak155

Predstavte si ten stres, keď sa o tretej ráno pokúšate nadvihnúť auto, ktoré leží na hlave vášho kamaráta, popisuje svoje skúsenosti záchranár Marek Dvořák.

Polícia a záchranári opätovne apelujú na vodičov, aby jazdili bezpečne a pripútaní bezpečnostnými pásmi, venovali sa plne riadeniu vozidla, rýchlosť jazdy prispôsobili svojim schopnostiam a vlastnostiam auta a aby nesadali za volant pod vplyvom alkoholu či iných omamných látok. Aj týmto apelom môžu totiž zabrániť dopravným nehodám, no nie každý cestujúci si ich slová vezme k srdcu.

Jedno rozhodnutie dokáže zmeniť všetko

Český záchranár a urgentný lekár Marek Dvořák patrí k najsledovanejším lekárom na Instagrame a niet sa čomu čudovať. Vo svojich príspevkoch rozpráva o svojich reálnych skúsenostiach z praxe a mnohé z nich sa týkajú práve autonehôd, ktoré by nemuseli mať tragický koniec, ak by cestujúci boli pripútaní.

„Dnes v noci sme boli pri ťažkej nehode, kde partia mladých ľudí nabúrala do stromu. Ten vzlet mi pripomenul iný z minulých rokov – vtedy išlo o auto plné mladíkov cestou z diskotéky. V aute dobrá zábava, nahlas muzika. Zrazu vodič vidí, ako na ceste stojí srnka a pozerá rovnako hlúpo ako ja, keď mi príde na pohotovosť o štvrtej ráno niekto ukázať kliešťa,“ uviedol Dvořák, ktorý pracuje pre pozemnú aj leteckú záchrannú službu. „Vodič sa zľakol, strhol riadenie, auto zišlo do priekopy a prevrátilo sa na strechu. Všetci vystúpili. ,Ste celí? Čo to bolo? To bolo tesné. Ale kde je Mirek“ "Mirku?!!?‘ Mirek sa neozýva. Nebol totiž pripútaný a leží teraz polovicou tela pod autom,“ opisoval jeden z výjazdov Dvořák.

Každý si píše svoj scenár

„Predstavte si ten stres, keď sa o tretej ráno pokúšate nadvihnúť auto, ktoré leží na hlave vášho kamaráta. Predstavte si, ako vám o piatej ráno zvoní doma polícia a ide vám povedať, že Mirek sa už domov nikdy nevráti,“ uzavrel nešťastnú nehodu, ktorá mohla dopadnúť inak, ak by bol Mirke pripútaný bezpečnostným pásom.

Záchranár Marek Dvořák na sociálnych sieťach vyzval všetkých svojich fanúšikov, aby nikdy nepodceňovali pripútanie, ani vtedy, ak sa chystáte len na krátku jazdu do obchodu. „Nedávno letel náš vrtuľník pre 20-ročné dievča, ktoré za bieleho dňa zišlo do priekopy. Zišli ste niekedy do priekopy? Normálne vyleziete, poprosíte hasičov nech vás postavia na kolesá a idete ďalej. Pokiaľ ale nie ste pripútaní, vypadnete z okna, a to auto zostane ležať na vás. Áno, to auto čo váži 1880 kíl. Unesiete to na hlave? Ako sa vám pod tým dýcha? Každý si nejako píšeme ten svoj životný scenár,“ dodal na záver záchranár so slovami, že každý si svoj príbeh režíruje tým, či sa pripúta alebo nie.

Už ste čítali?