Main Content

Avalanche sú po 20 rokoch v konferenčnom finále: Znamená to pre nás veľa

sobota, 28. máj 2022 11:40 | Autor: TASR

Hráči Colorado Avalanche
Hráči Colorado Avalanche | zdroj: TASR

Hokejisti Colorada prvýkrát od roku 2002 postúpili do finále Západnej konferencie NHL. V noci na sobotu zvíťazili v šiestom dueli 2. kola play off na ľade St. Louis 3:2 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy. Dva góly Avalanche dal J.T. Compher, víťazný gól strelil 5,6 sekundy pred koncom riadneho hracieho času Darren Helm.

Domáci Blues viedli 1:0 i 2:1 vďaka gólom Jordana Kyroua a Justina Faulka, no hostia v tretej tretine strhli víťazstvo na svoju stranu. V 51. minúte Compher svojím druhým presným zásahom v zápase vyrovnal, keď sa presadil strelou z pravého kruhu po prihrávke obrancu Bowena Byrama. Rozhodnutie prišlo v záverečných sekundách tretej tretiny, keď už oba tímy pomaly mysleli na predĺženie. Helm si v útočnom pásme počkal na odrazený puk od mantinelu po krížnom pase od Logana O'Connora a 5,6 sekundy pred sirénou presnou delovkou z ľavého kruhu ukončil drámu. Pre centra štvrtého útoku "lavín" to bol prvý gól v tohtoročnej vyraďovačke, celkovo prvý v play off od apríla 2016, keď ešte hral za Detroit.

"Traja spoluhráči išli do bránky, ja som za nimi korčuľoval z druhej vlny. Puk sa ku mne odrazil od bočného mantinelu, iba som ho chcel poslať na bránku a padlo to tam," opísal Helm rozhodujúci moment. Skúsený útočník rozhodol o postupe svojho tímu druhýkrát v profiligovej kariére, prvýkrát sa mu to podarilo ešte pred 13 rokmi v drese Red Wings. Obaja strelci denverského tímu skórovali premiérovo v prebiehajúcich bojoch o Stanleyho pohár.

Colorado tak prekročilo svoj tieň, v uplynulých troch sezónach zakaždým vypadlo v 2. kole play off. "Znamená to pre nás veľa. Musíme si užívať túto jazdu. V tejto fáze bojujú už len štyri najlepšie tímy, pričom našu prácu sme ešte neukončili. Každopádne, je to pre nás obrovský úspech," povedal pre nhl.com jeden z lídrov ofenzívy Avalanche Nathan MacKinnon. Jeho tím prestrieľal súpera jasne 39:20. Colorado je jediný tím, ktorý v tohtoročnej vyraďovačke ešte neprehral na ľade súpera (5-0).

Pre Blues sa sezóna skončila. Nestačilo im ani 36 úspešných zásahov Villeho Hussa. V konferenčnom finále hrali "bluesmani" naposledy v roku 2019, keď napokon aj získali Stanleyho pohár. "Mali sme možnosť vyhrať tento zápas. Dal nám ju 'Huus', ktorý predviedol niekoľko dôležitých zákrokov. Do zápasu sme však vstúpili pomalšie, to nám uškodilo. Taký máme dojem zo všetkých domácich zápasov v tejto sérii. V nej sme prehrali všetky domáce stretnutia, čo je pre nás veľkým sklamaním," smutne konštatoval kapitán Blues Ryan O’Reilly.

Brankár Darcy Kuemper pomohol k úspechu hostí 17 úspešnými zákrokmi. Hráči Avalanche v konferenčnom finále narazia na Edmonton, ktorý v piatich zápasoch vyradil rivala z Calgary. Séria sa začne v noci na stredu.