Marek Hamšík oslavuje gól ešte v roku 2014

Marek Hamšík oslavuje gól ešte v roku 2014

Česť reprezentovať nebola pre neho len klišé. Marek Hamšík zaskočil bývalých trénerov Slovenska

Ján Jasenka • 28. máj 2022 o 10:58
Odchádza hráč, akého Slovensko dlho nemalo a tak skoro ani mať nebude. Futbalista, kvôli ktorému chodili ľudia na štadióny. Rešpekt vzbudzoval vďaka príkladnému prístupu, pokore, výkonom a profesionalite. Česť reprezentovať nebola pre neho len nejaké klišé. Pre ŠPORT.sk to povedala trojica bývalých trénerov Slovenska, ktorá spolupracovala s Marekom Hamšíkom.

V pondelok sa futbaloví fanúšikovia dozvedeli smutnú správu. Zápasy slovenskej reprezentácie budú sledovať už bez lídra, kapitána a nespochybniteľnej legendy nášho futbalu Mareka Hamšíka. Dlhoročná opora a azda najväčšia hviezda „sokolov” sa rozhodla po 15 rokoch krásnej kariéry odložiť reprezentačné kopačky nabok a sústrediť sa už iba na klubové povinnosti.

Prečítajte si, čo povedal ku koncu v národnom tíme súčasný tréner slovenskej reprezentácie Štefan Tarkovič.

S Marekom Hamšíkom však neodchádza len jedinečný kreatívny záložník, ale aj obrovská ikona nášho národného výberu, ktorá budila rešpekt nielen medzi spoluhráčmi, ale aj futbalistami súpera. Celý príbeh začal vo februári 2007 a po krásnom a bohatom priebehu dospel do konca práve tento pondelok. Marek Hamšík za ten čas prekonal vari všetky rekordy, ktoré bolo možné prekonať a tie sa budú lámať už len veľmi ťažko.

O veľkom príbehu dnes 34-ročného rodáka z Banskej Bystrice sme sa porozprávali s Jánom Kocianom, Pavlom Hapalom a Stanislavom Grigom. Trénermi, ktorí mali tú česť viesť Mareka Hamšíka v národnom futbalovom výbere spod Tatier.

Všetci sa v odpovedi pre ŠPORT.sk zhodli, že odchádza veľký profesionál a hráč, aký tu dávno nebol a možno ani nebude. Ján Kocian, Pavel Hapal aj Stanislav Griga tiež priznali, že veľké rozhodnutie Mareka Hamšíka ich zaskočilo.

Marek Hamšík a Ján Kocian
Marek Hamšík a Ján Kocian

Ján Kocian, tréner Slovenska od 2006 do 2008

Bol doslova smutný...

„Je mi to ľúto a bol som prekvapený jeho nečakaným rozhodnutím. Dopredu to nejako neavizoval. Svojimi výkonmi nám dával stále nádej, že by mal pokračovať ďalej a nič nenasvedčovalo tomu, že by mal skončiť. Pre mňa to prišlo dosť nečakane a poviem, že som bol doslova smutný, že to predsa prišlo. Hoci sme si hovorili, že raz to musí prísť, ale keď to už je skutočnosť, tak až vtedy to človeku celé dôjde.”

Na mladého Hamšíka ho upozornil Juraj Vengloš...

„Hoci začínal práve u mňa, nepripisujem si za to nejaké zásluhy. V tom čase som mal za úlohu vyriešiť generačný problém, ktorý bol v reprezentácii. Marek navyše nepatril k hráčom, ktorí toho veľa odohrali v mládežníckych reprezentáciách. Jednoducho nebol v ich hľadáčiku. Jeho vtedajší manažér Juraj Vengloš ma upozornil, že v Taliansku máme aj takéhoto hráča.

Išiel som si ho potom pozrieť do Brescie a presvedčil ma o svojich kvalitách. Od začiatku zapadal do mojej mozaiky budovania mužstva, no musel si aj on prejsť nováčikovskými úskaliami. Nebol to ihneď Marek Hamšík, ktorý bol hráčom základnej zostavy. Proces bol plynulý. Dá sa povedať, že krátko po debute proti Poľsku prestúpil do Neapola. Potom už naskočil do reprezentácie viac-menej rovnými nohami.”

S výstredným vzhľadom, no veľkou pokorou...

„Aj dnes sa vyníma svojim charakteristickým zjavom a podobne na tom bol už v minulosti, no bol pokorný a to ho drží až dodnes. Už po prvých zápasoch prejavil zdravé sebavedomie, ktoré mal z talianskej ligy a postupom času sa stal neoddeliteľnou súčasťou národného tímu. Ale od jeho začiatkov až po dnešok, kedy je už rekordérom, prešla dlhá cesta a zažil na nej všetko.

Z toho pohľadu vidieť, že je silný nielen mentálne, ale aj futbalovo. Ukazoval to už v čase, keď vstúpil do kabíny ako benjamínok. Áno, podarilo sa mi nájsť hráča svetového formátu, no nie vždy je to šťastie, keďže tam boli aj ‚prešľapy’, keď som sa netrafil do hráča. U Mareka sa potvrdil opak.”

Nájsť náhradu nebude jednoduché...

„Určite to pre nás bude veľká strata, ale budem držať palce Štefanovi Tarkovičovi, aby našiel vhodného nástupcu na jeho post, alebo do systému, akým budeme ďalej hrať. Je dobré, že Juraj Kucka ešte nezavesil reprezentačné kopačky, takisto aj Peter Pekarík. Môžu prebrať líderskú pozíciu. Bude to najmä na Milanovi Škriniarovi, ktorý časom preberie líderskú pozíciu nielen na ihrisku, ale aj v kabíne. Treba to riešiť za pochodu.

Samozrejme, pri posledných zápasoch, v ktorých Marek nehral, sme cítili jeho neúčasť. Aj Stano Lobotka hral trochu inak. Pre Štefana je dobré, že práve nie je kvalifikácia na ME alebo MS. Hrá sa ‚len’ Liga národov a budeme si môcť odskúšať hru bez Mareka a nájsť vhodný systém či hráča, ktorý by mohol postupne nahradiť jeho pozíciu. Nebude to však hneď.”

Pavel Hapal a Mareka Hamšík
Pavel Hapal a Mareka Hamšík

Pavel Hapal, tréner Slovenska od 2018 do 2020

Takýto hráč na Slovensku dlho nebol a dlho ani nebude...

„Jeho rozhodnutie ma trochu prekvapilo. Na druhej strane, asi toho už má dosť a chce sa sústrediť len na klubovú scénu. Navyše, niekoľkokrát mal aj zdravotné problémy, kvôli ktorým párkrát vypadol počas sezóny zo zostavy. Ale čo sa týka Slovenska, tak to bude veľká strata.

Nielen po kvalitatívnej stránke, ale takýto hráč na Slovensku už dlho nebol a myslím si, že ani nebude. Bol výnimočný na klubovej úrovni a na reprezentačnej prekonal prakticky všetky rekordy. Som zvedavý, či sa znovu objaví takýto ‚Marek Hamšík’. Je škoda, že končí. Navyše, keď človek má pocit, že mužstvu má stále čo dať.”

Veľký profesionál a vždy výborne pripravený...

„Bol som s ním veľmi spokojný. Nielen po hernej stránke, ale bol aj kapitánom mužstva. Dlho na to čakal. Aj keď to nebolo možno pre neho prvoradé, no dlho bol kapitánom Martin Škrtel. Potom sa dostal k páske, no myslím si, že sa vôbec nezmenil.

Za seba môžem povedať, že Marek bol vždy veľmi pracovitý, veľký profesionál, vždy prišiel výborne pripravený, hral naplno a aj keď to bola len príprava, tak chcel byť vždy na ihrisku. Čiže ja som s ním bol veľmi spokojný.”

Slovensko prichádza o hráča, na ktorého sa tešili aj diváci...

„Súhlasím, že pre Slovensko znamenal niečo ako Ronaldo, Messi či Modrič pre svoje krajiny, no tiež dosahoval svetové kvality. Bol veľmi výnimočný a takých už nie je veľa. Keď si spomeniem na jeho kariéru v Neapole, tak to bolo niečo úžasné.

Jeho odchodom prichádza Slovensko o veľa. Síce jeho výkonnosť už nebola taká, ako by si všetci predstavovali, keďže mu pribúdali roky, no takýto hráč sa rodí raz za veľmi dlhé obdobie. Slovensko prichádza o hráča, na ktorého sa tešili aj diváci, keď ho mohli vidieť na ihrisku.”

Slovensko možno začne hrať inak...

„Na jeho mieste bude hrať iný hráč a je na tréneroch, aby našli adekvátnu náhradu za Mareka. Bude to ťažké, pretože vždy, keď bol na ihrisku, tak budil veľký rešpekt aj u súperov. To bude problém. No vždy príde moment, keď hráč skončí a musí sa za neho nájsť náhrada. Nemyslím si, že to bude niekto takého formátu ako Marek, ale možno sa začne hrať iným štýlom a iné bude aj zloženie stredovej formácie.”

Stanisslav Griga a Marek Hamšík
Stanisslav Griga a Marek Hamšík

Stanislav Griga, tréner Slovenska s Michalom Hippom od 2012 do 2013

Reprezentácii mal stále čo dať...

„Bol som z toho prekvapený. Vždy som bol v hlave nastavený tak, že pokiaľ bude mať čo dať reprezentácii, tak dovtedy v nej bude hrať. Je vo veku a výkonnosti, kedy jej má ešte čo odovzdať. Preto je to pre mňa prekvapenie.”

Česť reprezentovať nebola pre Hamšíka len klišé ako u iných...

„Bol bezkonfliktný a nebol s ním žiadny problém, aj keď bol najväčšou hviezdou mužstva. Bol absolútny profík. Je to také klišé - ako zvyknú hovoriť reprezentanti, aj mladí hráči, že je pre nich česť reprezentovať. Ale keď prišiel nejaký menej zaujímavý termín, cez dovolenky a hodilo sa im to menej, tak zrazu na to zabúdali. Pri Marekovi som mal vždy pocit, že u neho to naozaj nie je klišé.

Pre neho to skutočne bola vždy česť. Keď mohol, tak bol stále ochotný a to som si na ňom vážil. Vedel sa sám pripraviť na zápas. Celkovo to mal v hlave upratané. Bol natoľko inteligentný, že ani nepotreboval zásadné rady a vedenie. Bol absolútne v poriadku. Hoci bol najväčšou hviezdou v kabíne, tak zároveň bol aj najväčším príkladom.”

Je možné ho nahradiť herne, no osobnostne ťažko...

„Vedeli sme, že tento okamih skôr či neskôr príde. Keby to neprišlo teraz, tak by sa to zrejme stalo o rok. Na túto eventualitu je reprezentácia pomerne pripravená, pretože nám dorastá ďalšia generácia futbalistov. Hráči by teraz mali ožiť a vycítiť príležitosť. Ukázať sa, že sú správni nástupcovia.

Z výkonnostného pohľadu by to nemusel byť až taký veľký problém. Skôr si myslím, že tímu môže chýbať viac Marekove fluidum, profesionalizmus a dobrá vôľa reprezentovať. Keď bol na ihrisku, tak aj mužstvo bolo iné. Všetci starneme a Marek nie je výnimkou. Keby mal 36 a viac rokov, tak by bolo vidieť, že je to iné ako keď mal o 10 rokov menej.”

Ostatných strhával vďaka výkonom, prístupu a profesionalite...

„Môžu to prevziať hráči ako Škriniar, Lobotka či ďalší. Jeho pozíciu preberajú prirodzene a po tejto stránke sa nemusíme báť. Skôr si myslím, že Marek bol lídrom aj po výkonnostnej stránke. Vždy vzbudzoval rešpekt svojím príkladom a nie vďaka hlučnému prejavu. Ostatných strhával najmä výkonmi, prístupom a profesionalitou. V tom bol najväčší líder.”