Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2022, 10:30
Čas čítania 2:39
Martin Adam Pavlík

4. séria Stranger Things je zatiaľ najtemnejšia, najdrsnejšia a najdesivejšia zo všetkých

4. séria Stranger Things je zatiaľ najtemnejšia, najdrsnejšia a najdesivejšia zo všetkých
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY SCIFI STRANGER THINGS
Uložiť Uložené

Čakanie na štvrtú sériu obľúbeného sci-fi seriálu sa skončilo. Stálo za to?

Záhadné vraždy, veľa krvi, veľa kriku, veľa nechutností, veľa podrazov, mnoho skladačiek na rozlúštenie, návrat starých postáv, príchod nových... Ak už si sa nevedel dočkať štvrtej série Stranger Things, v piatok si mal pravdepodobne predčasné Vianoce.

Síce nám tvorcovia neponúkli všetkých deväť častí, na Netflixe nájdeš sedem dielov s dĺžkou celovečerných filmov. Cez víkend teda máš čo robiť. Na posledné dva diely (finále má mať dokonca až dve a pol hodiny) si budeme musieť počkať do 1. júla. Poďme si však rozobrať, či sa toľké čakanie na novú sériu vyplatilo.

Na konci tretej série, počas čítania listu El (Millie Bobby Brown) od Hoppera (David Harbour), neostalo jedno oko suché. Všetkých nás zároveň zaujímalo, či sa ešte vôbec vrátia niektoré vedľajšie postavy, no v prvom rade, či sa El vrátia stratené superschopnosti. Už z traileru na poslednú sériu totiž bolo jasné, že ich bude rozhodne potrebovať. 

Stranger Things
Zdroj: Netflix

Najkrutejší a najprefíkanejší nepriateľ

Hneď prvý diel patrí medzi najbrutálnejšie spomedzi všetkých doterajších a dáva nám jasne najavo, že nepôjde o žiadnu prechádzku ružovou záhradou. Ani pre nás, ani pre naše obľúbené postavy. Čaká ich totiž zatiaľ najkrutejší, najprefíkanejší a najnebezpečnejší nepriateľ, s ktorým sa doteraz stretli.

Dokonca aj pre El pôjde o tvrdý oriešok. Všetci preto budú musieť opäť spojiť svoje sily, pretože len vtedy sú najsilnejší. Novým postrachom, ktorý terorizuje Hawkins, je Vecna, démon z iného sveta. Je neviditeľný a vie ovládať myseľ svojich obetí, vytvoriť im nočné mory, halucinácie a pomaly ich vtiahnuť na svoje teritórium, kde sú bezradní. Partia tínedžerských nerdov je taktiež v ohrození a musí preto nájsť spôsob, ako ho zastaviť a nájsť nato vhodné zbrane.   

Vecna.
Vecna. Zdroj: Netflix


Spočiatku sledujeme pokojný život starých známych. Sú však roztrúsení na viacerých miestach, keďže udalosti na konci predošlej série, ich rozdelili. El sa snaží prežiť v novej škole. Čelí šikane a keďže nemá moc ako kedysi, je bezradná a nevie sa adekvátne brániť. Will (Noah Schnapp) jej nie je príliš nápomocný, Jonathan (Charlie Heaton) má iné starosti rovnako ako Joyce (Winona Ryder) a Mike (Finn Wolfhard) je príliš ďaleko.

Zároveň vidíme, že Lucas (Caleb McLaughlin) sa odtrhol od pôvodnej partie a našiel si nových kamarátov basketbalistov. Maxine (Sadie Sink) sa uzavrela do seba a stráni sa všetkým naokolo vrátane Lucasa. Steve (Joe Keery) stále hľadá „tú pravú“, Nancy (Natalia Dyer) sa snaží preraziť vo svete žurnalistiky a Jonathan má akúsi existenčnú krízu. Čoskoro však všetkých „prebudí“ tvrdý návrat magických síl. Udrú bez opýtania a v plnej sile.

Stranger Things, 4. séria.
Stranger Things, 4. séria. Zdroj: Netflix

Najtemnejšia a najstrašidelnejšia séria doteraz

Štvrtá séria pokračuje v duchu tretej a je teda oveľa drsnejšia, než prvé dve. Možno ju označiť za vôbec najtemnejšiu a taktiež najstrašidelnejšiu. Predtým tvorcom navodenie strachu síce šlo, nedalo sa však vyhnúť pocitu, že ide stále o tak trocha detskú rozprávku. Desivým scénam jednoducho chýbala potrebná autenticita. 

Tentoraz je tomu, našťastie, inak. Jasne vidieť väčšiu scenáristickú vyzretosť. Bratia Dufferovci si sú vedomí toho, že sa blížia k uzatvoreniu jednej veľkej kapitoly a dávajú si preto viacej záležať aj na malých drobnostiach. Strach cítime na vlastnej koži, hororové prvky fungujú na jednotku. Potešia navyše aj odkazy na novodobejšie horory ako The Conjuring či Insidious alebo kultové klasiky typu A Nightmare on Elm Street a Poltergeist, dokonca Twin Peaks. 

El získala späť svoje schopnosti.
El získala späť svoje schopnosti. Zdroj: Netflix


Nehovoriac o parádnom soundtracku plnom atmosferického synthwavu či dynamického osemdesiatkového heavy metalu. Po formálnej stránke ťa určite uchvátia famózne „jednozáberovky“ (dominuje prestrelka vyrážajúca dych vo štvrtej časti) či skvelá, maximálne napínavá a paralelná montáž. Čo sa týka vzťahov, nie je to až tak zamotané ako v predošlej sérii, romantické línie však taktiež slušne fungujú. 

Predsa len, po pár dieloch seriál mierne stratí dych a začne sa mierne vliecť, čo je následkom najmä ďaleko dlhších častí, ktoré sú nie vždy opodstatnené. Našťastie, siedma časť (vyše 90 minútová) výborne graduje a zároveň prináša viacero odpovedí na otázky, ktoré si nevyhnutne počas sledovania seriálu položíš. Vraciame sa v nej akoby naspäť na začiatok celého príbehu. Máš sa teda rozhodne na čo tešiť. Aj keby posledné dva diely boli slabšie, stále pôjde o vydarenú, nadpriemernú sériu. Tá predchádzajúca séria nás však bavila o kúsok viac.

Domov
Zdieľať
Diskusia