Tajný trik pleti bez akné: Rob túto vec pravidelne a od vyrážok budeš mať pokoj!

Tajný trik pleti bez akné: Rob túto vec pravidelne a od vyrážok budeš mať pokoj!

Viete, čo všetko žije v našej posteli? Nie je žiadnym prekvapením, keď povieme, že matrace, na ktorých denno-denne spíme, sú plné roztočov, baktérií a kadejakých ďalších mikroorganizmov. Sú to nezvaní hostia, ktorí môžu prispieť v rozvoju rôznych zdravotných problémov. Najčastejšie sa hovorí o alergii na roztoče, ale aj o ďalších alergiách či problémoch s pokožkou.

Niekedy práve tieto živé tvory, ktoré sú okom neviditeľné a ktoré s nami bývajú, sú zodpovedné za kožné problémy, ako je ekzém, akné, dermatitída a pod. Pod tento nepriaznivý stav s našou pokožkou sa však môže podpísať aj taká posteľná bielizeň.

Je to neuveriteľné, ale dermatológovia upozorňujú aj na fakt, že posteľná bielizeň (predovšetkým materiál, z ktorého je vyrobená), môže ovplyvniť stav našej pokožky. Za jej vysúšanie, akné, ekzém a ďalšie problémy môže práve aj táto bielizeň. Pri jej výbere je teda potrebné zvážiť veľa vecí. Zatiaľ čo estetika je nepopierateľne dôležitá, je nevyhnutné upriamiť pozornosť aj na našu pokožku.

Pozri aj: Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

posteľné oblečenie

Zdroj: Shutterstock®

Drahá posteľná bielizeň nie je zárukou kvality

Čo je drahé, to je kvalitné. Popravde, neplatí to vždy a pri všetkom. Kvalitné materiály, luxusné látky či odborné spracovanie nie je vždy kľúčom ku kvalitnému spánku. Keďže v posteli strávime v priemere jednu tretinu svojho života, dermatológovia naznačujú, že tento čas môže výrazne ovplyvniť zdravie našich vlasov i pokožky.

Nastáva tu teda otázka, ktorá posteľná bielizeň je najohľaduplnejšia k našej pokožke a mali by sme po nej siahnuť. V tomto majú dermatológovia úplne jasno. Klinickými štúdiami bolo zistené, že hodvábna posteľná bielizeň výrazne znižuje riziko vzniku akné, ekzému či hlbokých vrások.

Vlasy a ani pokožka totižto nemajú radi trenie, ku ktorému dochádza počas spánku a častom vrtení sa v posteli. Hodvábna posteľná bielizeň umožňuje pokožke i vlasom sa po nej kĺzať, čím sa znižuje trenie, tlak pôsobiaci na pokožku a pod.

Čo voliť pri citlivej pokožke či pleti náchylnej na vznik ekzému?

Pokiaľ ide o citlivú pokožku, nič sa nevyrovná spánku ako v bavlnke. V tomto prípade teda dermatológia odporúčajú voliť bavlnenú posteľnú bielizeň, ktorá sa vyznačuje vysoko absorpčnou schopnosťou. Preto je menej pravdepodobné, že sa budete potiť vo veľkej miere, vďaka čomu vaša pokožka nebude podráždená.

Samozrejme, aj hodvábna bielizeň je pri citlivej pokožke ideálna. Avšak, ak chcete ušetriť, tak siahnite práve po bavlne. Tá sa odporúča aj pri pokožke náchylnej na ekzém. Bavlna totižto umožňuje pokožke dýchať, čím sa zmierňuje potreba škriabania sa (pokožka menej svrbí).

Zaujme ťa aj: Chemický peeling – ktoré problémy s pleťou zmierni alebo odstráni?

posteľná bielizeň

Zdroj: Shutterstock®

Môže výber posteľnej bielizne ovplyvniť aj upchaté póry?

Veru, môže! Aj keď sa to nezdá, upchávanie pórov môžete mať pod kontrolou aj vďaka tomu, že si vyberiete správnu posteľnú bielizeň. V tomto prípade sa odporúča siahnuť po ľanových obliečkach, ktoré sú hypoalergénne, vysoko savé a ideálne na letné noci.

Ľan pomáha regulovať teplotu, tým zmierňuje potenie a v konečnom dôsledku aj upchávanie pórov. Ľan vás neochráni len pred upchávaním pórov, ale aj pred vznikom akné, čo vedie ku krajšiemu a zdravšiemu vzhľadu pleti.

Neprehliadni: Vytláčate mužovi akné? Prezradí to o vašom vzťahu šokujúce veci...


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Elena Švachová 29.05.22 22:01

karma
109.00

Som prekvapená, že aj posteľné obliečky môžu ovplyvniť našu pokožku. Našťastie s pokožkou som nemala nikdy problémy.

  • 0
Odpovedať

Lenka Křižáková 10.06.22 10:50

LK
karma
-1.00

aj ja mám problém s pleťou a doteraz mi hovorili že je to všetko zo stravy ale o tomto som ešte nepočula že by to mohlo byť aj z posteľných obliečok

  • 0
Odpovedať

Patrícia Hettešová 08.07.22 23:24

PH
karma
118.00

Používam iba bavlnené, ale vyskúšam nájsť lanové kvôli problemom s pleťou.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní