Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2022, 21:39
Čas čítania 0:50
Eduard Starkbauer TASR

USA zvažujú poslanie raketometov MLRS na Ukrajinu. Ich veľký akčný rádius by mohol zmeniť priebeh ozbrojeného konfliktu

USA zvažujú poslanie raketometov MLRS na Ukrajinu. Ich veľký akčný rádius by mohol zmeniť priebeh ozbrojeného konfliktu
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ukrajina požiadala USA aj o mobilné salvové raketomety HIMARS. Joe Biden sa k tejto možnosti zatiaľ nevyjadril. Rozhodnutia sa možno dočkáme na budúci týždeň.

Spojené štáty americké zvažujú, že Ukrajine dodajú moderný delostrelecký salvový raketový systém (MLRS), o ktorý Kyjev aktívne žiada. Dodávka by mohla byť súčasťou najnovšieho balíka vojenskej pomoci, ktorý by mal Washington podľa pozorovateľov ohlásiť budúci týždeň. 

Americké raketomety MLRS dokážu vystreliť rakety do vzdialenosti stoviek kilometrov, čím by výrazne rozšírili balistický potenciál ukrajinskej armády a v konečnom dôsledku by mohli zmeniť vývoj ozbrojeného konfliktu. Ukrajina požiadala USA aj o mobilné salvové raketomety HIMARS.


Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa zatiaľ k dodávke otvorene nevyjadrila. Podľa vojenských pozorovateľov však medzi jej členmi panujú obavy, že Ukrajina môže salvové raketomety použiť na útok priamo na ruskom území.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Dnes nevieme, či Ukrajina na území Ruskej federácie podnikla cezhraničné útoky. Predstavitelia Kremľa ju už však stihli varovať, že akékoľvek ohrozenie územia Ruska bude znamenať ďalšiu eskaláciu konfliktu. Západným krajinám, naopak, odkázali, že vyzbrojovaním Ukrajiny zo seba robia legitímne ciele útoku.

O dodanie systémov MLRS v posledných týždňoch otvorene žiadali viacerí vysokopostavení ukrajinskí činitelia vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského a ministra zahraničných vecí Ukrajiny Dmytra Kulebu.

Domov
Zdieľať
Diskusia