Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2022, 19:41
Čas čítania 0:59
Eduard Starkbauer TASR

OĽaNO podalo návrh na zavedenie hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov. Už od januára sa má dotknúť ministrov či starostov

NEWS OĽANO VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Verejní funkcionári by sa mali hmotne zodpovedať, ak vedeli, že svojím konaním môžu spôsobiť škodu štátu alebo územnej samospráve, ale bez primeraných dôvodov sa spoliehali, že ju nespôsobia.

Skupina poslancov z OĽaNO podala do Národnej rady návrh na zavedenie hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov. Poslanci by sa ňou mali zaoberať už na najbližšej schôdzi 14. júna. Ministri, poslanci, ale aj predstavitelia samospráv by sa tak stali osobne zodpovednými za spôsobené ekonomické škody.

Cieľom poslancov je zavedenie funkčného mechanizmu trestania prešľapov a pochybení verejných funkcionárov pri nakladaní s verejnými prostriedkami. Ak novela prejde parlamentom, verejní činitelia budú niesť zodpovednosť nielen za úmyselne škody, ale aj za nedbanlivosť.

Ilustračné fotografia.
Ilustračné fotografia. Zdroj: Unsplash/Roman Synkevych

Verejný funkcionár by sa mal hmotne zodpovedať v prípadoch, ak vedel, že svojím konaním môže spôsobiť škodu štátu alebo územnej samospráve, ale bez primeraných dôvodov sa spoliehal, že škodu nespôsobí.

Jediným spôsobom na vyvinenie sa z hmotnej zodpovednosti má byť, keď verejný funkcionár preukáže, že konal spôsobom, ktorý viedol k vzniku škody, „pretože všeobecne záväzný právny predpis alebo rozhodnutie vydané na jeho základe mu ukladali povinnosť konať takýmto spôsobom“.

Odporúčané
VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov 30. septembra 2023, 7:00

Novela definuje, že verejný činiteľ je povinný pri nakladaní s verejnými prostriedkami, majetkom štátu alebo územnej samosprávy postupovať „s odbornou starostlivosťou, hospodárne, efektívne, účinne a v súlade s účelom ich použitia“. Ak to poruší s vedomím, že môže spôsobiť škodu štátu alebo územnej samospráve, ale bez primeraných dôvodov sa spoliehal, že škodu nespôsobí, zodpovedá za spôsobenú škodu. 


Nárok na náhradu škody na základe právoplatného rozhodnutia úradov kontroly, dozoru či dohľadu by si mohli už od 1. januára 2023 uplatňovať od verejných činiteľov územné samosprávy alebo priamo štát. Na uplatnenie práva na náhradu škody by chceli poslanci zakotviť desaťročnú objektívnu premlčaciu lehotu.

Domov
Zdieľať
Diskusia