BezpečnosťTOP

HOAX.sk nie je odosielateľom nečakaných emailov a určite nie z banky

Ohodnoťte článok

Rozsiahle spamovacie manévre na internete v posledných rokoch používajú veľmi jednoduchý trik. Aby uviedli aspoň nejakú adresu, uvádzajú vygenerované emailové adresy skutočných domén, alebo aj reálne existujúce adresy. Portál HOAX.SK je zrejme v hľadáčiku rôznych pochybných špekulantov, ak našu koncovku ako emailovú masku používajú pomerne často. Rôznym ľuďom po celom svete tak môžu prichádzať emaily, ktoré sa len tvária, že prišli z hoax.sk. Podobne to funguje aj pri emailoch, ktoré vyzerajú, že ste si ich poslali sami. My sami sme už neraz dostali email z adresy info@csob.sk, hoci vnútorný zdrojový kód v skutočnosti ukázal adresu na nevysloviteľnej doméne s koncovkou *.net.

HOAX.SK posiela len tie emaily, ktoré….

HOAX.SK posiela len také emaily, ktoré súvisia so žiadosťami o overenie a sú nimi oslovované len inštitúcie, zdrojové stránky, organizácie a pod. Nie fyzické osoby a určite nie na súkromných schránkach. Prípadne odpovedáme na Vaše emaily, aj keď nie vždy a hneď.

Ak vám príde email, ktorého odosielateľom je HOAX.SK, presvedčte sa, či naozaj nesie aj náš podpis. Podobne, ako to urobte pri akejkoľvek inej adrese a emailoch. V poslednom prípade, v ktorom sme si vyslúžili nemálo vulgarizmov, podvodník oslovuje obeť s falošným prihlásením do Prima banky. Späť však odpovedá bez toho, aby si všimol, že sa pôvodný email maskuje doménou hoax.sk.

Nie je pre nás príjemné čítať vulgarizmy smerované na našu adresu, aj keď to vlastne nie je naša adresa. Aktuálne tak šlo napríklad o takýto email, ktorý sa týkal falošného emailu – požiadavky na prihlásenie do falošnej Prima banky na falošnej doméne len podobnej na Prima banku.

hoax.sk neposiela emaily, fake email

inzercia:

Samozrejme, že adresa prima@hoax.sk, určite na našom serveri nikdy neexistovala a správa ani neodišla z nášho servera. Keďže však máme nastavenie doménového koša (akýkoľvek email @hoax.sk) nám z určitých dôvodov neuniká. Často nám totiž počítačovo veľmi slabo zdatní ľudia v ohrození písali aj na adresy nfo namiesto info, alebo na rôzne nimi vymyslené loginy ako pomoc@, nidora@ spamovanie@ a pod. Dokonca si historicky vybavujeme aj prípad zavináč@hoax.sk

Odporúčanie

S podobnými problémami sa stretávajú rôzne spoločnosti, ba aj HR agentúry, finančné inštitúcie, častou obeťou je niekto z @microsoft.com a mnoho iných. Na to, aby ste vedeli, kto je skutočným odosielateľom emailu, ktorý prišiel do vašej schránky, je potrebné zobraziť zdrojový kód emailu a vidieť reálneho odosielateľa.

Rozhrania emailov ponúkajú napríklad uloženie, export, alebo Ďalšie možnosti a po ich rozkliknutí je možné naraziť na voľbu exportu správ. Ak si ich otvoríte v podobe TXT, cez Notepad, alebo dáte priamo exportovať, môžete nájsť aj údaj, ktorý bude vyzerať podobne:

Received: from fwd1.musicartes.radio.fm (fwd1.musicartes.radio.fm [188.138.75.115])

Vyššie uvedený príklad pochádza z podvodných emailov odosielajúcich šmejd s názvom Cannabis Oil. Kľúčová je niekedy doména odosielateľa, alebo samotná IP adresa. Môže ísť aj o hacknuté stránky a skutočné emailové servery, nie však skutočné loginy. Ak na takéto prípady narazíte a odosielateľom je niekto jazykovo blízky, informujte ho. Ak však máte pocit, že obsah nesúvisí s tým, čo reálne doména ponúka, skúste to bez vulgarizmov. 🙂

Pre pochopenie spamu môže poslúžiť aj kniha (Ne)bezpečný internet. Skúste po ňom siahnuť. Pre rozšírenie vlastných obzorov, alebo pre ochránenie seba či blízkych pred podvodníkmi.

Pomohli sme vám? Pomôžete vy nám?

V prípade záujmu o pomoc z vašej strany smerom k nám nám postačí naozaj málo. Mimo zdieľanie našich článkov nám pomáha ľubovoľný príspevok na "kávu" a chod stránok na nasledovné údaje:

Číslo účtu: SK84 8330 0000 0026 0029 5817
Dôležitý je variabilný symbol: 8188900864

Príspevok na "kávu" (v kaviarni pokojne v cene okolo 1 EURO) je v skutočnosti príspevok na chod stránok u webhostingovej spoločnosti. Ďakujeme za Vašu pomoc. Viac o podpore portálu nájdete v tomto článku.
QR platba donate, podpora HOAX.sk

inzercia:

Aké máte z článku a témy pocity?

Rozčúlený
0
Šťastný
0
Milujem to
2
Nie som si istý
0
Hlúposť
0
Šéfredaktor portálu HOAX.SK a jeho súčasť od roku 2012. Nadšenec Hviezdnych vojen, cyklistiky, streľby, potápania, ale aj bezpečného pohybu v online priestore. Bývalý učiteľ informatiky, v súčasnosti vyhľadávač problémov a autor viacerých tém o internetovej bezpečnosti.

    Mohlo by vás zaujímať aj nasledovné:

    Viac v rubrike:Bezpečnosť

    Komentáre sú ukončené