Takzvaná zelená energia už nie je len ekologická, ale aj ekonomická voľba, s ktorou môže firmám pomôcť štát. Dotačné schémy sú však podľa odborníka na získavanie grantov Michala Horta zo spoločnosti EOS Innovazioni nepredvídateľné, a tak o nich podnikatelia radšej nežiadajú. Chyba pri tom nie je v legislatíve, ale skôr v rôznych administratívnych a technických prekážkach, objasňuje Pavol Poláček, ktorý sa venuje právu v oblasti energetiky.

Ako sa za posledné roky posunul vývoj v oblasti obnoviteľných zdrojov energie (OZE)?

P. Poláček: Keď sa na to pozriem trošku historicky, tak slovenská energetika bola ťažkopádna a väčším zmenám sa skôr snažila vyhýbať. Pod vplyvom súčasných udalostí, ako je napríklad situácia na Ukrajine a vysoké ceny energií, ale tiež aj nové pravidla Európskej únie, sa naša legislatíva začína zásadným spôsobom meniť.

Napríklad?

P. P.: Zásadnou zmenou je decentralizácia a podpora samospotreby. V praxi ide napríklad o lokálne zdroje na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov, ktoré sa zaviedli v roku 2019. Ich začiatky však boli veľmi opatrné. V prvom roku bolo na lokálne zdroje vyčlenených 30 a neskôr len 20 megawattov. Zásadná zmena nastala až v roku 2021, kedy sa prepojila naša krajina s Maďarskom. Následkom bolo zásadné uvoľnenie kapacít na inštaláciu nových zdrojov energie. Podľa informácií Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy je tak možné pripojiť až 1 800 megawattov, z toho 400 je vyčlenených pre vietor a slnko. Preto očakávam v najbližšej dobe na Slovensku celkovo veľký boom výstavby nových zdrojov.

Nastal posun aj v oblasti dotácií a grantov?

M. Hort: Do roku 2010 existovala kombinovaná podpora obnoviteľných zdrojov energie. Podnikateľ tak mohol zažiadať o investičnú pomoc, ktorá v súkromnom sektore pokrývala približne 50 percent investície. Existovala však aj prevádzková pomoc, ktorej priznanie znamenalo percentuálne zníženie investičného grantu. Potom nastalo obdobie, v ktorom sa táto kombinácia dvoch typov podpory vylučovala. A teraz, po nástupe novej vlády, ale pravdepodobne aj pod vplyvom meniacej sa legislatívy, prevádzková pomoc zaniká. Zachovaná ostáva investičná podpora, čo znamená, že podnikateľ dostane grant na výstavbu, ale potom mu už cenu elektrickej energie určuje trh.

P. P.: Prevádzková podpora v realite právne nezanikla a stále je možná. V praxi ale ide pomerne do úzadia.

Znamená to, že má podnikateľ v súčasnosti jednoduchšie postavenie pri získavaní podpory?

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa