Turistická sezóna čochvíľa začína: Poradíme vám, ako pomôcť svalom zvládnuť prvé náročnejšie túry

Turistická sezóna čochvíľa začína: Poradíme vám, ako pomôcť svalom zvládnuť prvé náročnejšie túry

Poznáte ten nádherný pocit, keď po celodennej turistike dorazíte do horskej chaty, posadíte sa a zhlboka vydýchnete. V hlave máte zapísané nové zážitky, na ktoré nechcete nikdy zabudnúť. A do vašich nôh sa zapísal každý zdolaný výškový meter, každý prejdený kilometer. Čo robiť, aby ste na druhý deň mohli opäť hodiť batoh na chrbát a vyraziť naproti ďalším dobrodružstvám?

Strečing svalov

Na to, aby ste dobili baterky a vrátili nohy do prevádzkového režimu nemáte veľa času, ste predsa v horách a potrebujete pokračovať. Po akejkoľvek dlhšej a súvislej fyzickej záťaži je vhodné urobiť nenásilné pretiahnutie svalov, ktoré zníži napätie vo svaloch, zlepší v nich látkovú výmenu a regeneráciu. Je dobré si uvedomiť, že ide o regeneračný strečing, nie liečebný a biomechanický. Jeho cieľom teda nie je predĺženie skrátených svalov – to sa ani v krátkom čase docieliť nedá a je to dokonca v rozpore s účelom regenerácie. Potrebujete ich príjemne ponaťahovať s cieľom uvoľniť svalové napätie, dostať ich do pokojnej fázy a relaxácie.

Dobite energiu

Po každej dlhej turistike sú svalové vlákna v stave určitého vyčerpania. Hladina glykogénu je na minime, preto si svalové tkanivo musí tvoriť energiu z vlastných svalových vlákien, čím sa odbúravajú. Je preto vhodné čo najrýchlejšie doplniť energiu prostredníctvom správnych živín. Kľúčová je pritom rýchlosť – výskumy ukázali, že najviac živín sa do svalov načerpá do 45 minút po záťaži. Pokiaľ tento čas nevyužijeme, regenerácia sa spomalí.

Pokiaľ kladiete dôraz na kvalitnú kondíciu, siahnite po niektorej z týchto šiestich živín, ich prínos bol pre obnovu svalov a regeneráciu opakovane preukázaný: srvátkový proteín, kaseinový proteín, BCAA aminokyseliny, rýchle sacharidy, kreatín, beta-alanin.

Pozri aj: SEZÓNA KLIEŠŤOV NAPLNO PREPUKLA - SVEDOMITO SA CHRÁŇTE

Alpa masážne gély

Zdroj: Alpa

Masáž: prínos pre telo i dušu

Športové masáže, masáže nôh či automasáže sú obľúbenou formou regenerácie. Výhodou je ľahká a rýchla dostupnosť a možnosť bezprostredného použitia po výkone. Dochádza pri nich k uvoľneniu svalov, šliach, a ku relaxácii nielen fyzickej, ale aj psychickej. Toto spojenie netreba podceňovať, pretože má veľký význam pre regeneráciu. Masáže nôh majú význam nielen pre svaly a väzy nôh, ale aj ako reflexná masáž pre celé telo.

Účinok regeneračnej automasáže môžete podporiť správnym prípravkom, ktorý si určite pribaľte do svojej turistickej výbavy. Masážny gél ALPA LESANA má vďaka vysokému obsahu mentolu výrazné chladivé a osviežujúce účinky. Zmes éterických olejov, eukalyptová a borovicová silica priaznivo pôsobí na regeneráciu svalov po fyzickej námahe – znižuje svalovú únavu, prináša uvoľnenie aj pri reumatických bolestiach.

Pokiaľ vaše nohy potrebujú extra starostlivosť kvôli menšiemu výronu či pádu, čo sa počas turistiky stáva, odporúčame použiť bylinný masážny gél ALPA s kostihojom. Práve extrakt z kostihoja, liečivej byliny je vhodný na doliečenie podliatin, pomliaždenín a výronov. Ďalšie účinné látky obsiahnuté v gély – kosodrevinová silica má antimikrobiálne, prekrvujúce a protizápalové účinky, extrakt z klinčeka má výrazné dezinfekčné a lokálne znecitlivujúce účinky.

Stávka na istotu. je samozrejme tradičná francovka ALPA ktorá vám na horách, okrem masáže svalov, môže slúžiť aj ako dezinfekčný prostriedok alebo na osvieženie pri únave inhalovaním jej výraznej mentolovej vône

Kvalitný spánok rozhoduje

Spánok je pre regeneráciu po záťaži a pre procesy adaptácie dôležitý hlavne z hľadiska optimálnej produkcie rastového hormónu, ktorý je nevyhnutný pre obnovu svalových vlákien a ďalšie regeneračné procesy. Fyzický výkon síce predstavuje dôležitý impulz pre jeho vylučovanie, to sa však odohráva z väčšej časti v nočných hodinách. Až 75% tohto hormónu sa vylúči v priebehu spánku, a to hlavne v jeho najhlbšej fáze, označovanej ako NREM3, ktorá prvýkrát nastane najskôr hodinu po zaspaní. Preto najlepšie, čo vám vieme poradiť je dopriať si dostatočne dlhý (spravidla 6-8 hodín, nie viac) a v prvom rade kvalitný, hlboký spánok, počas ktorého vaše telo i mozog dokážu najlepšie zregenerovať.

Želáme vám krásny začiatok turistickej sezóny, plnej zážitkov, načerpania energie z prírody a bezpečných návratov domov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní