Piatok, 19. apríl 2024

Stĺpček Telovýchovného vedúceho: Ďalšie tri užitočné lekcie hokejistov Slovenska

FOTO TASR - Martin Baumann

Po bronzovej pekinskej olympiáde majú za sebou slovenskí reprezentanti ďalší vrchol sezóny. Hokejové bingo sme definitívne vyškrtali vo štvrtok večer. Domácemu favoritovi sme vo Fínsku nič nedarovali. A už vôbec nie zadarmo. Ukázali sme dôstojnú hokejovú tvár a odchádzame so vztýčenou hlavou. Máme na čom stavať.

No uznajte, slovenská bingo kartička má už takmer veľkosť šachovnice. Radšej si znovu po ZOH povedzme, aké nové lekcie nám dali hokejisti.

Ísť si preto je lepšie, ako čakať na zázrak

Mladý kolektív, ktorý poskladala trojica Ramsay, Šatan a Oto Haščák, to nemal na majstrovstvách jednoduché. Síce na začiatku turnaja vyhral prvý zápas a v ďalších výkon zlepšoval, Nemecko, Kanada aj Švajčiarsko boli v základnej skupine vo vzájomných zápasoch o čosi lepší. Najmä v premieňaní gólových šancí a presiloviek. Napriek bodovým suchotám a zmenám v zostave sa na hru Ramsayovcov dalo pozerať.

Znova, opäť, už po několikáté ako by povedali naši českí bratranci Slovensko nehralo ustráchaný hokej. Najlepšie zabezpečená obrana je kvalitný forčeking, aktívne napádanie na útočnej polovici – tak ich učí hrať kanadský tréner. Keď už súper pritlačí, netreba sa z toho viemečo. Dve tretiny proti Kanade boli potvrdením, že to ide aj proti top tímom. Góly prídu.

Craig Ramsay razí cestu, po ktorej aj keď jeho tím nedokáže dosiahnuť zakaždým na medailu, fanúšikovia nehromžia. No schválne, koho ste po zápase počuli fňukať? Ja som ich zachytil menej, ako po olympiáde, kde sa “ačohentisti” ešte predsa len vyrojili. Z MS tentokrát medaila nebude, dobrý pocit z pokračovania a správneho smerovania národného tímu je už – akoby povedal klasil Borbély – prevalentný.

Aj negatívny hrdina môže byť dôležitý

Turnaj ukázal, že v kolektívnom športe nemusia byť dôležití len pozitívni hrdinovia. Áno, slovko, dve stratím o Kristiánovi Pospíšilovi. Talentovaný, rýchly a drzý power forward v kľúčovom zápase proti Kazachstanu dvakrát netakticky fauloval a súper presilovky využil. Po prvej tretine sme prehrávali a tréneri ho posadili na koniec striedačky. Bol to moment zlomový.

Odvtedy až takmer do konca prvej tretiny štvrťfinálového zápasu Slovensko odohralo takmer štyri celé zápasy so skóre 15:3. Až teč Marka Anttilu naštartoval Suomi a vieme ako sa to skončilo. Ale aj tak. Odstavenie Pospíšila pomohlo tím nakopnúť. Hráči si uvedomili, aké dôležité je hrať v piatich a faulovať minimálne. A už vôbec nie zbytočne. Naopak, zbytočne sa na trestnú lavicu na päť minút posadil Kazach, Slováci zápas otočili a rozbehnutých ich zastavil až momentálne asi najlepší tím na svete.

Kristián Pospíšil ale do reprezentácie patrí a verím, že sme ho v nej nevideli naposledy. Takého hráča v tíme chceš a potrebuješ. Korčuľuje ako málokto, forčekuje ako drak a má aj solídnu strelu. V ideálnom svete sa z lapsusu v Helsinkách poučí a národnému tímu ešte pomôže. Neverím, žeby nad ním Ramsay zlomil palicu.

Buďme optimisti a verme si

Palicu lámali niektorí fanúšikovia po prvej prehre proti Nemecku. Po tretej v poradí so Švajčiarmi už aj niektorí rozumnejší nahlas pochybovali, či máme dostatočne dobrý tím na konfrontáciu s najlepšími na majstrovstvách sveta. Optmisti videli pohár z polovice plný. Zápasy proti najslabším mali Slováci ešte len pred sebou a majstrovstvá sveta sa obyčajne (rozumej vždy) rozhodujú v druhom týždni, nie v prvom.

Ak by naši neporazili Kazachstan alebo Taliansko, prečo by mali vôbec uvažovať o postupe? Napriek štyrom či už piatim rokom výsledkov pod Ramsaym viacerí majitelia slovenskej mentality stále pochybovali.

Zápas proti Dánom bol v utorok kľúčový pre postup. Súper sa unavil proti Kanade večer predtým a po prehre jeho nasrdený tréner hromžil na IIHF. Ako mohla dopustiť taký rozdiel v čase, ktorý pred rozhodujúcim zápasom mali oba tímy snažiace sa o playoff?! Dánsko ani nie 18 hodín, naši vyše dvoch dní. Mal pravdu, keby sme boli v jeho koži my, vyplakali by sme nový Dunaj. Naši hráči potom presne vedeli, čo majú robiť a aj to robili. Bolo zjavné, ako veria svojmu trénerovi a tomu, čo vymyslel.

Tak Slovensko hravo postúpilo, získalo sebavedomie a vo štvrťfinále trápilo najväčšieho favorita turnaja. Olympijských víťazov a majstrov sveta v defenzívnom hokeji. Skúsený mančaft plný hráčov z NHL naši trápili do predposlednej sekundy štvrťfinále a Fínov zachraňoval až ich obrovský kultový hrdina.

Viem, je náročné veriť v niečo pozitívne. Tréner Ramsay a jeho hokejisti nám ukazujú, že byť optimistom je možné. A že nevadí, ani keď sa nakoniec, po poslednej sekunde posledného zápasu, teší súper.

Lebo nabudúce, keď budeme pokračovať v tom, čo robíme, veriť sami sebe a jeden druhému, znova vystúpame vyššie.

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po ôsmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika. Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866. Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať. Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem. Telovýchovný vedúci.

Komentáre

Tagy:

Odoberajte nás

Prihláste sa do nášho newslettera