Genitálny herpes – ako sa prejavuje opar v intímnych partiách?

Genitálny herpes – ako sa prejavuje opar v intímnych partiách?

Herpetické vírusy sú v ľudskej populácii značne rozšírené, pričom sú pôvodcom mnohých ochorení. Napríklad vírusom Herpes simplex typu 1, ktorý je vyvolávateľom prevažne otravného oparu na perách, je nakazených okolo 80 % ľudí, hoci len u zlomku percenta z celkového množstva reálne dochádza k pravidelným výsevom herpesu v oblasti tváre. Iné herpetické vírusy sú ďalej zodpovedné aj za ovčie kiahne, pásový opar či infekčnú mononukleózu. A čo taký genitálny opar? Ako sa prenáša a lieči?

Čo je genitálny herpes?

Genitálny herpes, tiež genitálny opar, predstavuje vysoko infekčné ochorenie vírusového pôvodu, ktorého pôvodcom je vírus HHV-2 (z anglického human herpesvirus 2, teda ľudský herpes vírus 2). Tento vírus je tiež nazývaný ako Herpes simplex vírus typu 2 (skratka HSV-2). Známe sú dva typy vírusu Herpes simplex, ten prvý je pôvodcom oparov prevažne na perách, ale vo všeobecnosti aj na tvári a hornej polovici tela (zriedkavo na spodku tela), druhý typ spôsobuje ťažkosti spravidla na dolnej časti tela, najčastejšie v oblasti genitálií.

Predpokladá sa, že vírusom HSV-2 je infikovaných približne 20 % sexuálne aktívnych dospelých jedincov. Pre tento typ vírusu, ako aj pre iné herpetické vírusy, je charakteristické, že aj po prekonaní infekcie doživotne zostáva v tele človeka, a to v takzvanej latentnej forme. Skryte prežíva v nervových bunkách, pričom za istých okolností, a to najmä pri fyzickom a psychickom vyčerpaní, môže dochádzať k jeho reaktivácii, a teda k opätovnému rozvoju ochorenia. 

Odporúčame: Hydrokéla: Ochorenie, ktoré si medzi mužským pokolením nevyberá

herpes

Zdroj: Shutterstock®

Genitálny herpes u žien

Pri genitálnom herpese je sledovaný pomerne krátky inkubačný čas. Ochorenie sa začína prejavovať obvykle 2 až 10 dní po prieniku vírusu do organizmu. V priemere je inkubačný čas 5 dní. Prvotná infekcia však môže niekedy prebehnúť aj bez príznakov. U žien sú prejavy infekcie v mnohých prípadoch závažnejšie v porovnaní s infekciou u mužov. Pri opätovnej aktivácii vírusu však máva ochorenie u mnohých žien už miernejší priebeh s ľahšími symptómami. 

Ochorenie sa často začína v prvom rade zdurením lymfatických uzlín v slabinách a začervenaním alebo aj svrbením v intímnych partiách. Následne dochádza k početnému výsevu pľuzgierov či vriedkov okolo genitálií (najmä v oblasti pyskov ohanbia), prípadne aj konečníka (v prípade análneho styku). Bývajú naplnené tekutinou a môžu praskať, taktiež môžu byť bolestivé. 

Medzi ďalšie možné prejavy genitálneho herpesu u žien patrí:

  • zvýšenie telesnej teploty až horúčka,

  • nadmerná únava,
  • bolesť hlavy,
  • vaginálny výtok,
  • bolesť pri močení,
  • nevoľnosť,
  • pocity brnenia či bodania v postihnutej oblasti.

Genitálny herpes u mužov

U mužov sledujeme obdobný inkubačný čas, čiže čas od vstupu vírusu do tela po prepuknutie symptómov. Ako sme spomenuli, infekcie HSV-2 mávajú u mužov miernejší priebeh, no charakter príznakov je podobný ako u žien. Aj u mužov pozorujeme zväčšenie lymfatických uzlín v postihnutej oblasti, začervenanie, svrbenie a následný výsev nepríjemných a často bolestivých pľuzgierov a vredov naplnených tekutinou. 

Pľuzgiere sa obvykle rozvíjajú najmä v oblasti predkožky a žaluďa penisu, no prítomné môžu byť aj na miešku. V prípade nakazenia pri análnom styku môže byť rovnako postihnuté okolie análneho otvoru. Okrem toho sa môže pridať zvýšenie teploty až horúčka, bolesť pri močení, bolesti hlavy, únava, malátnosť či nevoľnosť.

Ako sa genitálny herpes prenáša?

Genitálny herpes patrí medzi najčastejšie sexuálne prenosné choroby. Vírus HSV-2, spôsobujúci genitálny opar, sa prenáša najmä prostredníctvom slizničného tkaniva, respektíve pri priamom kontakte pokožky alebo sliznice s aktívnym oparom. K prenosu môže dôjsť pri vaginálnom, análnom aj orálnom sexe. Človek sa rovnako môže nakaziť prostredníctvom kontaminovaných rúk či predmetov, ako napríklad aj pri zdieľaní sexuálnych pomôcok. 

Prenos cez kontaminované predmety, ako uterák či špongia, je skôr menej častý. Vírus totižto mimo ľudského organizmu pomerne rýchlo odumiera. Ako sme spomenuli vyššie, vírus aj po preliečení ochorenia zostáva skrytý v tele už navždy. K opätovnej aktivácii vírusu a prepuknutiu choroby môžu prispieť napríklad aj tieto činitele a faktory:

  • oslabenie imunity,
  • hormonálna nerovnováha, 
  • nadmerný stres,
  • podráždenie genitálií,
  • veľká psychická alebo fyzická záťaž,
  • menštruácia u žien,
  • horúčka,
  • iné ochorenie a jeho liečba.

Odporúčame: Na čipsy zabudni! Ako zahnať chuť na slané zdravým spôsobom?

liečba herpesu

Zdroj: Shutterstock®

Genitálny herpes u detí

K prenosu genitálneho herpesu, respektíve vírusu HSV-2, môže dochádzať ešte jednou cestou, a to z infekčnej matky na plod, respektíve dieťa. Ak žena prekoná genitálny herpes pred tehotenstvom, je skôr nepravdepodobné, že by vírus v tele ženy mal negatívny vplyv na prebiehajúce tehotenstvo. Rizikovejšie je, ak sa žena nakazí počas tehotenstva, respektíve počas tehotenstva dôjde k reaktivácii vírusu. V tomto prípade je nevyhnutné liečbu riešiť s lekárom.

Tehotná ženy by mala byť pravidelne sledovaná lekárom, nevyhnutné sú kontroly zdravotného stavu matky aj dieťaťa pred i po pôrode. Najväčšie nebezpečenstvo hrozí v prípade, ak je u ženy aktívny herpes v čase pôrodu, teda v genitálnej oblasti sú prítomné charakteristické pľuzgiere. Dieťa sa totiž môže nakaziť pri prechode pôrodnými cestami. V takomto prípade hovoríme o takzvanom neonatálnom herpese.

Prenos infekcie HSV-2 počas pôrodu môže u novorodenca spôsobiť vážne zdravotné problémy, ktoré sa začínajú prejavovať už počas prvých týždňov života. Vírus totiž môže u dieťaťa spôsobiť problémy s nervovým systémom, medzi ďalšie následky radíme postihnutie pokožky, očí a úst, problémy so zrážaním krvi, problémy s pečeňou alebo pľúcami. Z dôvodu zdravotných rizík sa žene často odporúča cisársky rez.

Liečba genitálneho herpesu

Liečbu genitálneho herpesu je nevyhnutné zahájiť čo najskôr. Telo, respektíve imunitný systém, dokáže akútnu infekciu potlačiť, no vhodne nasadená liečba dokáže urýchliť hojenie a eliminovanie nepríjemných zdravotných problémov. Liečba, ktorá by telo zbavila tohto herpetického vírusu, prakticky neexistuje. Liečba je len symptomatická, teda zameraná na tlmenie príznakov. 

V bežných prípadoch je genitálny opar možné preliečiť voľnopredajnými prípravkami z lekárne, ktoré podporujú hojenie pľuzgierov, zabraňujú ich väčšiemu rozvoju, tlmia svrbenie a ďalšie ťažkosti. Dostupné sú tablety, krémy, gély aj iné formy liečiv. Vhodné je poradiť sa s lekárom či lekárnikom. Dôležité sú aj režimové opatrenia. Odporúča sa dôkladné dodržovanie hygieny intímnych partií a rúk, nosenie vzdušnej bavlnenej spodnej bielizne i podporovanie imunity.

Počas liečby je vhodné sa zdržiavať pohlavného styku. Herpes sa totiž môže preniesť aj pri použití kondómu skrz partie, ktoré nie sú úplne chránené. Použitie kondómu neposkytuje 100 % ochranu pred genitálnym herpesom. V prípade ťažkého priebehu genitálneho herpesu, alebo ak bežná liečba nezaberá, neváhajte vyhľadať pomoc lekára. Ten môže predpísať systémovú antivirotickú liečbu.

Odporúčame: Zvýšená hladina kyseliny močovej – aké škody môže v tele napáchať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Lujza Nedke 18.10.22 14:51

LN
karma
-1.00

nestalo sa mi ze by som take cosi mala, sex na jednu noc bol u mna vzdy s kondomom a ked som mala vztah tak som nikdy nic take nedostala

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 19.10.22 14:54

BH
karma
-1.00

mam kamaratku ktora ho mala ale ja som rada ze som sa s nim na sebe nestretla a dufam ze to tak aj ostane

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 20.10.22 18:30

AN
karma
-1.00

tak ked uz na toto nepomôze ani kondom stopercentne tak to je uz moc

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní