Výber mäsa na gril: Prvoradá je čerstvosť

Pred hodením konkrétneho druhu mäsa na gril si preverte jeho čerstvosť. Pokiaľ siahnete po staršom kuse (neplatí pre zrelé hovädzie), nepomôže mu ani marináda. Dôležitá je tiež kvalita. S výberom vám pomôže napríklad tento nákupný zoznam na grilovanie.

Ako predpripraviť mäso na grilovanie

Okrem výberu sú dôležité aj kroky pred samotným grilovaním. Mnohé mäsá totiž potrebujú menšie úpravy:

·       Nechcete, aby sa mäso pri grilovaní krútilo? Odstráňte blany a šľachy.
·       Ako pripraviť steaky a kotlety na gril? Nerozklepávajte ich, radšej ich potlačte rukou. Na grile ich obracajte len raz, inak ich vysušíte.
·       Mäso vyberte včas na vzduch. Pred grilovaním by malo mať prirodzenú teplotu okolia.
·       Mäso z mrazničky rozmrazujte pomaly v chladničke deň vopred. Vďaka tomu v ňom ostane maximum vody a rozmrazené mäso si zachová svoju šťavnatosť.
·       Marinujte s rozumom. Bielym druhom mäsa stačí 20 minút
·       Marináda nemá obsahovať soľ.  Tá totiž vyťahuje z mäsa vodu.

Grilované bravčové: Vyskúšajte vnútornosti či netradičné rezy

Bravčové mäso je na grilovačkách obľúbené z dvoch dôvodov: má v sebe dosť tuku, čo grilovaniu svedčí, a pripravuje sa naozaj veľmi jednoducho. Na grile bravčovému mäsu stačí mierny oheň a pár minút z jednej a druhej strany.

Vhodné bravčové mäso na grilovanie

Všetci sme si obľúbili krkovičku. Skúste aj niečo nové! Postačí, ak vždy vyberiete mierne prerastený kúsok. Tuk sa totiž pri grilovaní roztopí a mäso zostane šťavnaté a jemné, napríklad:

·       Pliecko s kosťou – bude vám chutiť viac ako krkovička.
·       Koleno – klasika, ktorú si môžete urobiť aj doma.
·       Rebrá – tu sa nebojte experimentovať s marinádou.
·       Karé – skúste ho napríklad na špíze so zeleninou.
·       Panenka – aj takto delikátny kúsok si gril užije. Opekajte zľahka.
·       Vnútornosti – vyskúšajte napríklad pečeň, jej delikátna chuť vás prekvapí. 

Grilované hovädzie mäso: Ak je nedozreté, bude ako podrážka

Hovädzie mäso by malo byť odpočinuté, odležané a malo by mať čas dozrieť. Čím dlhšie hovädzie mäso zreje, tým je totiž krehkejšie. V mäse po porazení dochádza k posmrtnej stuhnutosti. To sa deje 4 dni po usmrtení zvieraťa, takže mäso môžete jesť hneď po porazení zvieraťa alebo až po dozretí. 

Pokiaľ je mäso nevyzreté, môžete robiť čo chcete, steak bude vždy ako podrážka. Štádium zrenia môžete odhadnúť aj podľa jeho farby. Mladšie kusy sú svetlejšej farby a majú na reze jemné svalové vlákna, sú preto väčšinou tuhé.

Hovädzie mäso na grilovanie: Steakový slovník

Zo špeciálnych plemien hovädzieho dobytka sa dajú grilovať takmer všetky rezy. Ak ich práve nemáte, siahnite po sviečkovici či roštenke. Najčastejšie rezy hovädzieho mäsa na steaky:

·       Sviečková (Fillet mignon) –šťavnatý plátok steaku z hovädzej sviečkovej (pruh svaloviny pod chrbticou). Je to najlahodnejšia a najdrahšia časť hovädzieho mäsa.
·       Vysoký roštenec (Rib Eye Steak) –mäso je prerastené tukom, takže je to najšťavnatejší rez. Vysoký roštenec je hneď po sviečkovej najmäkšia časť hovädzieho.
·       Nízky roštenec (Striploin steak) – Tento kúsok šťavnatého mäsa môžete krájať aj na väčšie plátky.
·       Zadné stehno (Rump steak) – môžete sa stretnúť aj s označením kvetová špička.
·       Zadné stehno (Ball tip) – my tomuto rezu hovoríme aj „orech“. Je zložený z troch častí svaloviny.
·       Hovädzí pupok (Flank steak) – najlepšie flank steaky majú jasne červenú farbu.
·       Hovädzia veverička (Hanger steak) – rez zo svalového úponu bránice. U nás mu hovoríme familiárne veverička.
·       T-bone steak – rez z dvoch druhov mäsa (nízky roštenec a sviečková).
·       Hovädzí krk (Chuck Roll) – predné hovädzie mäso tak akurát prerastené tukom.

Grilovaná jahňacina a teľacina

Kedysi sa jahňacina a teľacina vyskytovali v našom jedálničku častejšie. Dnes sa na nich zabúda, čo je škoda, keďže sú na grilovanie ako stvorené.

Ako grilovať jahňacinu a teľacinu

·       Jahňacinu počas grilovania potierajte marinádou – zvýrazní chuť mäsa.
·       Jahňacinu majte vždy horúcu.
·       Teľacinu pripravujte v alobale alebo zabalenú v slanine.

A nezabudnite, všetko potrebné na grilovanie nájdete v Tesco.