Palestínsky novinár Nabíl Amr si vo svojom článku zverejnenom v panarabskom denníku aš-Šark al-awsat kladie otázky, kto je zodpovedný za vojnu na Ukrajine, kto ju udržiava a kto ju môže pomôcť zastaviť.

Amr nazval svoj článok Biden alebo Putin? Kto je zodpovedný za vojnu na Ukrajine?

„Je to Putin, kto spustil vojenskú inváziu a ospravedlňoval svoje činy tým, čo niektorí považovali za legitímne sťažnosti a iní zas za nedostatočný dôvod na vojnu?" pýta sa Amr.

„Alebo je to Biden, ktorý neskrýval svoju priamu a silnú úlohu v tejto vojne, počnúc svojimi vyhláseniami, v ktorých varoval pred jej začiatkom, až po súčasné kroky, keď USA naďalej poskytujú všetko, čo Ukrajinci potrebujú na vyhnanie Rusov, aj keby to znamenalo zničenie Ukrajiny a destabilizáciu Európy?" pýta autor článku.

Putin v pasci

Podľa neho je Putin zodpovedný za svoju odvetu voči USA. „Tento záver zdieľajú takmer všetci analytici bez ohľadu na svoju príslušnosť a zaujatosť. Mnohí, ak nie všetci, sa domnievajú, že ruský prezident sa nechal vlákať do pasce po tom, čo si zle spočítal ukrajinské a globálne reakcie na svoje rozhodnutie. Čelí tak dlhej vojne a skromným úspechom v teréne," konštatoval Amr.

Rusi sa podľa neho ocitli v stave, v ktorom je ťažké buď napredovať a dosahovať rozhodujúce výsledky v teréne, alebo prehodnotiť ciele, ktoré boli stanovené na začiatku. Prvá možnosť je pre krajinu mimoriadne nebezpečná a tá druhá by predstavovala porážku, za ktorú by sa zodpovedal Putin, poznamenal.

Biden pripravil pôdu

„Na opačnom rohu americký prezident Joe Biden pripravil pôdu pre krvavé a deštruktívne predstavenie, ktoré vyčerpáva celú zemeguľu, správajúc sa, ako keby vojna na Ukrajine a štedré prostriedky pridelené tejto roztrhanej a zdevastovanej krajine boli nevyhnutné na získanie amerického vplyvu, ktorý všade klesá. Veril, že to bolo neoddeliteľnou súčasťou zvládnutia všetkých horúcich a studených vojen na nešťastnom európskom kontinente, aby si zachoval svoju lojalitu k USA bez ohľadu na náklady na rozmary a trofeje Washingtonu," napísal Amr.

Ako pokračoval, prial by si, aby sa to už skončilo: „Namiesto toho vidíme, ako Biden militarizuje svet bezprecedentným spôsobom. Napríklad 'ázijské NATO' nie je vecou paranoidných bludov, keďže otázka Taiwanu sa zmenila na globálny konflikt proti Číne. Taiwan je pre Čínu dotieravé svrbenie, takpovediac ázijská Ukrajina!"

Traja králi

Amr sa v závere pýta, kde skončí „ruská snehová guľa" na Ukrajine. „A kam nás povedie Bidenova politika militarizácie krajín? A dokedy sa opatrný čínsky hráč chopí všetkých týchto rozporov, keďže značné investície zostávajú v USA a na Západe a historický konflikt zostáva na brehoch Číny a Taiwanu? Títo traja hráči riadia osud všetkých národov. Odstupujú od druhov ústupkov, ktoré sme si zvykli používať, a približujú sa k horúcej vojne. Tentoraz by sa to mohlo skončiť priamym bojom, a nie prostredníctvom zástupných krajín," varoval palestínsky novinár.

Ďalšie dôležité správy

Americký prezident Joe Biden
Neprehliadnite

Biden: Vojna na Ukrajine je globálny problém. Prechádzame temnou hodinou dejín