India sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajine vyhýbala otvorenej kritike Ruska. Európska rada pre zahraničné vzťahy na svojom webe pripomína, že aj pokiaľ ide o dodávky zbraní, India je výrazne závislá od Ruska. India sa teda chová pragmaticky

Postoj Indie však už v apríli ocenil aj a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Ten v tom čase Indiu chválil za to, že posudzuje „situáciu ako celok, nie len jednostranne“.

Indický premiér Naréndra Módí k absolútnemu odsúdeniu ruskej invázie pristúpiť nechce, no zároveň situáciu na Ukrajine považuje za „veľmi znepokojujúcu“ a obe strany vyzýva k nájdeniu mieru.

Téme sa v rozhovore Českého rozhlasu venoval aj indológ Martin Hříbek, ktorý si nemyslí, že by mohlo ísť o zvláštne sympatie voči Kremľu. „Je to dlhodobá politika Indie na pôde OSN. Vlastne už od začiatku nezávislosti, keď si India s Ruskom navzájom pomáhajú,“ uviedol Hříbek na margo toho, že sa India napríklad zdržala aj hlasovania v OSN o pozastavení členstva Ruska v Rade pre ľudské práva.

Hříbek si tiež myslí, že v Ázii panuje postoj prezentujúci názor, že vojna na Ukrajine nie je „naša“ vojna.

„India sa snaží argumentovať, že Ukrajina nie je jediný konflikt na svete. Pozerajte sa aj do oblastí, kde my vidíme bezpečnostné hrozby pre Indy: Pakistan, Čína a dianie v Juhočínskom mori a konflikty okolo námornej hranice,“ dopĺňa indológ.

Zároveň pokračuje, že si India razí princíp strategickej autonómie. „Vedie zahraničnú politiku všetkými smermi a od nikoho si nenechá hovoriť do toho, s kým a v akých oblastiach bude spolupracovať,“ objasnil.

Ďalšie dôležité správy

Robotníci vykonávajú odpich z taviacej pece a odlievanie tekutej ocele do pieskových foriem. V spoloènosti Dubnický Metalurgický Kombinát s.r.o spustili sériovú výrobu komponentov železnièných podvozkov pre širokorozchodnú tra. Dubnica nad Váhom, 15. október 2013. Foto: SITA/Tomáš Somr
Neprehliadnite

Vývoz ocele z Indie do Európskej únie ohrozuje nová vývozná daň