Ruský prezident Vladimir Putin si vo štvrtok pochvaľoval, že niektoré zahraničné spoločnosti opustili Rusko, lebo ich miesto môžu zaujať domáce firmy. Putin zároveň varoval Západ, že Moskva si nájde spôsob, ako sa dostať k vyspelým technológiám a luxusnému tovaru, píše Reuters.

Bod obratu v ruských dejinách

Šéf Kremľa tiež označil ruskú agresiu voči Ukrajine za bod obratu v ruských dejinách, keď sa Moskva vzbúrila proti Spojeným štátom, ktoré od roku 1991, keď sa rozpadol Sovietsky zväz, Rusko ponižovali.

Od 24. februára, keď Putin vyslal na Ukrajinu svoje vojská, opustil Rusko celý rad veľkých investorov, ako sú BP či McDonald's, pričom ruská ekonomika zažíva najhoršie obdobie od čias zmätkov, ktoré sprevádzali rozpad sovietskeho impéria.

Mercedesy budú

„Občas, keď sa pozriete na tých, čo odchádzajú – možno si aj poviete, vďaka bohu? Ich miesto zaujmeme my, naše firmy, naša výroba – už teraz rastie a bude bezpečne stáť na pôde, ktorú nám pripravili naši partneri,“ povedal podľa Reuters ruský prezident.

Putin si počas videokonferencie členských krajín Eurázijskej ekonomickej únie aj zažartoval, keď poznamenal, že v Rusku bude aj naďalej dostupný luxus, ako sú mercedesy obľúbené u zločincov ovládajúcich chaos postsovietskeho Ruska. „Možno len budú o niečo drahšie, ale to sú ľudia, ktorí sa už v mercedesoch šesťstovkách vozili, a voziť sa aj budú. Ubezpečujem vás, že si ich privezú odkiaľkoľvek, z ktorejkoľvek krajiny,“ povedal ruský prezident.

Aj špičkové technológie

Putin tiež priznal, že Rusko stále potrebuje prístup k špičkovým technológiám, ktorými disponujú rozvinuté ekonomiky, ale bude sa k nim vedieť dostať aj bez Západu. „My sa od toho neodstrihneme – len na nás chcú trochu zatlačiť, ale v modernom svete je niečo také jednoducho nereálne, nemožné,“ spochybnil zámery Západu Putin.

Ako si ale Rusko chce udržať prístup k západným komponentom a softvéru, šéf Kremľa neobjasnil.

Ďalšie dôležité správy

Putin
Neprehliadnite

Západné sankcie Rusko posilnili, dovoz nahrádza domáca výroba, vyhlásil Putin