Spojené štáty sa nesnažia o vyvolanie studenej vojny s Čínou, no chcú, aby Peking dodržiaval medzinárodné pravidlá. Vyhlásil to americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v dlho očakávanom príhovore týkajúcom sa stratégie USA zameranej na Čínu ako rastúcu veľmoc. TASR o tom informuje na základe správ televízie NBC a agentúry Reuters.

„Nevyhľadávame konflikt ani novú studenú vojnu. Naopak sme odhodlaní sa tomu vyhnúť," uviedol Blinken s tým, že Washington nechce brániť Číne v ekonomickom raste ani meniť politický systém Pekingu.

Investovanie, zbližovanie, súperenie

„Budeme však brániť a posilňovať medzinárodné právo, dohody, princípy a inštitúcie, ktoré udržiavajú mier a bezpečnosť a umožňujú krajinám vrátane Spojených štátov a Číny koexistovať a spolupracovať," pokračoval Blinken.

Spojené štáty budú podľa Blinkena chrániť svoje záujmy a konkurovať Číne tým, že budú spolupracovať v súlade so svojimi spojencami po celom svete a investovať do inovácii doma. Stratégiu Bidenovej administratívy voči Číne možno podľa Blinkena zhrnúť slovami „investovanie, zbližovanie, súperenie".

Medzinárodný poriadok

Aj napriek pretrvávajúcej vojne na Ukrajine predstavuje Čína podľa šéfa americkej diplomacie jednu z najvážnejších dlhodobých výziev pre medzinárodný poriadok.

„Čína je jedinou krajinou, ktorá je odhodlaná pretvoriť medzinárodný poriadok a má tiež v čoraz väčšej miere ekonomickú, diplomatickú, vojenskú a technologickú silu, aby to urobila," vyhlásil Blinken. Zároveň dodal, že vízia Pekingu by posunula svet 75 rokov späť od univerzálnych hodnôt, ktoré pomohli udržať svetový pokrok.

„Jednoducho povedané – Spojené štáty a Čína sa musia so sebou v dohľadnej budúcnosti navzájom vyrovnávať. To je dôvod, prečo sú tieto vzťahy najkomplexnejšie a najzávažnejšie, aké vo svete s kýmkoľvek máme," pokračoval Blinken.

„Pod vládou (čínskeho) prezidenta Si Ťin-pchinga začala byť vládnuca komunistická strana doma represívnejšia a v zahraničí agresívnejšia," uviedol Blinken s tým, že Peking by mal svoju moc využiť skôr na revitalizáciu zákonov, dohôd či inštitúcií, ktoré mu umožnili uspieť a z ktorých môžu ťažiť aj iné krajiny.

Krehké vzťahy medzi USA a Čínou

Šéf americkej diplomacie zároveň uviedol, že Washington je pripravený komunikovať s Pekingom o celom rade problémov, pričom dúfa, že táto komunikácia sa uskutoční.

Vzťahy Spojených štátov a Číny sa dostali na doposiaľ najnižšiu úroveň pod vedením bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a ešte viac sa zhoršili po nástupe Joea Bidena do funkcie prezidenta. Biden totiž nezrušil rozsiahle clá, ktoré na čínske tovary uvalil jeho predchodca, a zároveň udržiava blízke vzťahy s krajinami v indopacifickom regióne a mimo neho, aby potlačil rastúci vplyv Číny, vysvetľuje Reuters.

Ďalšie dôležité správy

Americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Neprehliadnite

EÚ a USA varujú Čínu: Ak podporíte ruskú inváziu, poškodíte si u nás