Dobré noviny
Uložili ich do postelí, kde mali ležať celý rok. Vedecký experiment mal dôsledky, ktoré nikto neočakával
Tímea Gurová
Tímea Gurová

Uložili ich do postelí, kde mali ležať celý rok. Vedecký experiment mal dôsledky, ktoré nikto neočakával

Ilustračný - NASA a iné krajiny sa púšťali do obdobných experimentov, avšak v podstatne kratšom čase.
Ilustračný - NASA a iné krajiny sa púšťali do obdobných experimentov, avšak v podstatne kratšom čase. — Foto: Youtube: Mike Rivest

Podobné experimenty prebiehali vo viacerých krajinách, ale boli o poznanie kratšie.

Na prvý pohľad to môže znieť ako ideálna práca – nepostaviť sa z postele, celé dni iba čítať knihy, pozerať televíziu a ešte za to dostať aj zaplatené. Aj tá najjednoduchšia práca sa však môže ukázať ako nesmierne namáhavá. Dôkazom toho je experiment z roku 1986 v Sovietskom zväze, ktorý svojou dĺžkou prekonal všetky obdobné pokusy.

Ako v beztiažovom stave

Jedenásť dobrovoľníkov sa tam podujalo na to, aby v posteli strávili celých 370 dní, teda viac ako jeden rok. V šesťdesiatych rokoch šlo o najjednoduchšiu metódu ako simulovať pocit beztiaže na Zemi a testovala sa v rôznych krajinách po celom svete. Kým všade inde experimenty trvali maximálne pár mesiacov, sovietsky lekár a astronaut Boris Morukov ho rozšíril rovno na celý rok. Muži museli v posteli jesť, piť a aj písať listy. Morukov chcel zistiť, čo sa deje s človekom počas dlhej doby v stave beztiaže, keďže astronauti začali tráviť vo vesmíre stále viac času a o vplyve nedostatku gravitácie na ľudský organizmus sa veľa nevedelo.

Najjednoduchším spôsobom, ako to zistiť, bolo vytvoriť podobné podmienky na Zemi a teda umiestniť dobrovoľníkov do postele. Tá bola dozadu naklonená pod šesťstupňovým uhlom. Náklon spôsobil, že srdce preplo na pomalšiu frekvenciu a svaly aj kostra sa prakticky nezaťažovali. Ubudol aj počet červených krviniek, pretože telo je menej aktívne a potrebuje aj menej kyslíka. Prvé štúdie na lôžku trvali pár dní, potom týždne a napokon aj tri mesiace. Ten v Moskve však prekonal všetky štandardy.

Pre auto čokoľvek

Zlákaným mužom do experimentu sľúbili na konci výskumu auto, čo sa ukázalo ako dostatočná motivácia na to, aby v posteli celý rok aj naozaj vydržali. „Vtedy počas éry Sovietskeho zväzu nebolo jednoduché zohnať auto. Účastníci brali výskum veľmi vážne a iba jeden z nich po troch mesiacoch posteľ opustil – jediný, ktorý auto už mal,“ spomínal doktor Morukov po rokoch.

Odborníci mali objaviť spôsoby, ktorými by sa dalo zabrániť degenerácii tela. Muži počas ležania skúšali aj cvičiť s vlastnou váhou, alebo chodili na prechádzku na vertikálnom bežeckom páse, ktorý bol pred posteľou.

Výsledky v oblastiach, s ktorými nepočítali

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?