Chorvátsko si zvolilo nevraživý a deštruktívny postoj k bilaterálnym vzťahom s Ruskom, čo poškodzuje záujmy občanov oboch krajín, uviedlo vo štvrtok ruské ministerstvo zahraničných vecí s tým, že Moskva vyzvala Záhreb, aby sa vrátil ku „konštruktívnemu dialógu“, píše Euractiv.

V diplomatickej nóte zaslanej ruským ministerstvom pri príležitosti 30. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami Moskva vyzdvihuje spoluprácu v oblasti obchodu, ekonomiky, investícií a kultúry.

„Je poľutovaniahodné, že chorvátske úrady sa v ostatných mesiacoch rozhodli zaujať k Rusku nepriateľský postoj, ktorý absolútne nezodpovedá kvalite našich bilaterálnych vzťahov,“ uvádza sa v nóte s tým, že Chorvátsko ohrozuje všetko, čo obe krajiny spoločne dosiahli.

„Sme presvedčení, že zdravý rozum napokon zvíťazí, a Chorvátsko sa vráti na cestu konštruktívneho dialógu založeného okrem iného pochopení geopolitickej reality a skutočných národných záujmov,“ uvádza sa ďalej v nóte.

Chorvátsko sa bezvýhradne postavilo na stranu Ukrajiny, ktorá čelí ruskej invázii. V apríli nariadil Záhreb 24 pracovníkom ruskej ambasády vrátane 18 diplomatov, aby dôsledku opustili krajinu. Chorvátske úrady svoje rozhodnutie zdôvodnili „brutálnou agresiou“ Ruska voči Ukrajine.

Rusko a Chorvátsko nadviazali diplomatické styky 25. mája 1992.

Ďalšie dôležité správy

JB 19 Viedeň - Chorvátsky prezident Zoran Milanovič počas tlačovej konferencie po jeho stretnutí s rakúskym partnerom Alexandrom Van der Bellenom vo Viedni 2. marca 2020. FOTO TASR/AP

Croatian President Zoran Milanovic addresses the media after talks with Austrian President Alexander Van der Bellen at the Hofburg palace in Vienna, Austria, Monday, March 2, 2020. (AP Photo/Roland Zak)
Neprehliadnite

Chorvátsky prezident nesúhlasí s tým, aby sa NATO rozšírilo o Fínsko a Švédsko