Denník N

Newsfilter: Armáda pozná favorita najväčšieho tendra vo svojich dejinách. Obstál by na Ukrajine?

Niekoľko variantov vozidla CV-90 od firmy BAE Systems, preventívne už aj so slovenskými znakmi, sa ukázalo v júni na Záhorí. Foto - MO SR
Niekoľko variantov vozidla CV-90 od firmy BAE Systems, preventívne už aj so slovenskými znakmi, sa ukázalo v júni na Záhorí. Foto – MO SR

1. Prečo vyhrali Švédi a čo ich obrnený transportér dokáže. 2. Dvadsať minút „hysterickej sebaštylizácie“ Ľuboša Blahu. 3. Slovensko má šancu na príchod veľkého investora, je možné, že je ním Volvo.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Komplexné IT riešenia. Kompletne od VNETu. Poďme robiť biznis spolu v časoch ktoré sa menia

Správy vybral a komentoval Roman Pataj

1. Prečo vyhrali Švédi a čo ich obrnený transportér dokáže

Ak by sa rozhodovali iba vojaci, slovenská armáda by do roku 2028 nakúpila 152 pásových obrnených vozidiel CV-90 zo Švédska. Napriek tomu, že počas skúšok vozidlo CV-90 nedosiahlo niektoré požadované parametre, „sa svojou konštrukciou, technickými parametrami, ako aj ďalšími možnosťami ponúkanými výrobcom najviac približuje požiadavkám ozbrojených síl“, píše sa v záveroch hodnotiacej komisie, ktorú zriadil minister obrany Jaroslav Naď.

Neúspešnými účastníkmi dvojmiliardového tendra boli nemecký Lynx zastúpený maďarskou vládou, Ascod zastúpený španielskou vládou a poľský Borsuk, ktorý sa ešte iba vyvíja.

Voľbu vojakov ešte bude musieť potvrdiť vláda, ale ťažko by sa jej vysvetľovalo, prečo nerešpektuje ich názor, keby nakoniec vybrala iného víťaza.

Čo to znamená politicky. Výber Lynxu, ktorý sa javil ako druhý najpravdepodobnejší, by nás na jednej strane viac priblížil strategicky dôležitému Nemecku, ale aj Orbánovmu Maďarsku. Počas vojny na Ukrajine sa navyše Nemecko vo vojenských otázkach často prezentuje ako váhavé a ťažko čitateľné.

Naopak, Švédsko si už podalo prihlášku do NATO, padá tak argument, že nákupom švédskych zbraní by sme čokoľvek riskovali. Zo Štokholmu bude plnohodnotný člen Aliancie a ešte bližší spojenec ako doteraz. Slovom, výberom Švédov nemáme čo pokaziť. Navyše ich vozidlo je overené, hoci technicky staršie ako Lynx.

Výhodou Lynxu by bolo, že dodávky by sa začali už v roku 2024, CV-90 začnú vo veľkom prichádzať až o dva roky neskôr.

Aká je cena a aké by bolo zapojenie nášho priemyslu. Švédi ponúkajú, že nám

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Newsfilter

  • Newsfilter Denníka N vyberá každý večer 10 udalostí dňa. Tri najdôležitejšie vysvetľuje v dlhších bodoch, zvyšné jednou vetou. Pridáva odkazy na zaujímavé články, citát dňa, najnovšieho Shootyho a na záver Posledné slovo Braňa Bezáka
  • Píšu ho editori a editorky Denníka N Roman Pataj, Juraj Javorský, Tomáš Gális, Filip Obradovič, Jana Shemesh a Monika Tódová
  • Nové vydania zverejňujeme na webe každý pracovný deň do 20:00, v nedeľu navyše vychádza súhrnný Týždenný newsfilter. Súčasne so zverejnením na webe posielame Newsfilter aj ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Vždy nasledujúce ráno do 6:00 garantujeme zverejnenie audioverzie v predplatiteľskej aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty

Komentáre

Teraz najčítanejšie