Zasahovanie Ruska do krajín západného Balkánu môže znamenať vtiahnutie regiónu späť do vojny, varovala Liz Trussová, britská ministerka zahraničných vecí, pričom obvinila Moskvu počas svojej návštevy Sarajeva v Bosne a Hercegovine z nepriaznivého ovplyvňovania krajín, ktoré boli kedysi súčasťou Juhoslávie, použitím nekalých taktík, informuje o tom The Telegraph.

„Tragická história krajiny je pripomienkou toho, čo sa stane, keď sa nepostavíme agresii. Situácia sa zhorší, nie zlepší,“ vyjadrila sa Trussová.

„Genocída v Srebrenici a obliehanie Sarajeva boli iba dve z hrôz, z ktorých sme ostali zhrození. Povedali sme nikdy viac, v Európe už nikdy,“ povedala, pričom dodala, že existujú známky o súčasnom ruskom zasahovaní, ktoré by mohlo znamenať vtiahnutie regiónu späť do „temných dní“.

Trussová prisľúbila, že Spojené kráľovstvo zdvojnásobí úsilie v oblasti ochrany mieru v krajine a postaví sa ruskej agresii na Ukrajine a na západnom Balkáne, ktorý Putin vníma ako súčasť svojej sféry vplyvu.

Ďalšie dôležité správy

KK19 Londýn - Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová hovorí na bankete 27. apríla 2022 v Londýne. ápad musí zdvojnásobiť dodávky ťažkých zbraní aj vojenskej leteckej techniky na Ukrajinu. Vyhlásila to v stredu britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. FOTO TASR/AP
Britain's Foreign Secretary Liz Truss speaks at the Easter Banquet at Mansion House in the City of London, England, Wednesday, April 27, 2022. Britain’s top diplomat called Wednesday for Western allies to send tan
Neprehliadnite

Putin žiada za uvoľnenie vývozu potravín z Ukrajiny výkupné, hovorí Trussová