Moskva je pripravená „výrazne prispieť" k odvráteniu hroziacej potravinovej krízy, ak Západ odvolá sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s vojenskou inváziou na Ukrajinu. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin počas telefonátu s talianskym premiérom Mariom Draghim. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Vyhlásenie ruského prezidenta

„Vladimir Putin zdôraznil, že Ruská federácia je pripravená výrazne prispieť k prekonaniu potravinovej krízy vývozom obilia a hnojív pod podmienkou zrušenia politicky motivovaných obmedzení zo strany Západu," uviedol Kremeľ vo vyhlásení zverejnenom po telefonáte ruského a talianskeho lídra.

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že Putin hovoril aj o krokoch, ktoré sú prijímané s cieľom zaistenie bezpečnej lodnej dopravy, vrátane každodenného otvárania humanitárnych koridorov, ktoré umožňujú vyplávanie civilných lodí z prístavov v Azovskom a Čiernom mori. Toto však podľa Kremľa obmedzuje ukrajinská strana.

Putin okrem toho označil obvinenia, že Rusko je zodpovedné za problémy s dodávkami potravín na celosvetovom trhu za nepodložené.

Talianska vláda v osobitnom vyhlásení uviedla, že telefonát Draghiho s Putinom „bol venovaný vývoju situácie na Ukrajine a snahám o nájdenie spoločného riešenia pre prebiehajúcu potravinovú krízu a jej dôsledky na najchudobnejšie krajiny" sveta.

Bezprecedentné sankcie na Rusko

Viaceré štáty uvalili na Rusko bezprecedentné sankcie po tom, ako ruský prezident nariadil 24. februára vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Tieto sankcie, ako i vojenské operácie, narušili dodávky hnojív, pšenice a ďalším komodít z Ruska aj z Ukrajiny. Tieto dve krajiny pritom produkujú až 30 percent celosvetových dodávok pšenice, pripomína AFP.

Ďalšie dôležité správy

Putin
Neprehliadnite

Západné sankcie Rusko posilnili, dovoz nahrádza domáca výroba, vyhlásil Putin