MENU

18. ročník podujatia „Noc múzeí a galérií“

vo Vojenskom historickom múzeu


Vojenský historický ústav (VHÚ) sa dňa 14. 5. 2022 zapojil už do 18. ročníka celoeurópskeho podujatia s názvom „Noc múzeí a galérií“, ktoré býva organizované pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí pod patronátom Rady Európy.

Cieľom podujatia je v čo najväčšej možnej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho ochrany a šírenie informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín i regiónov Európy. VHÚ udelil záštitu nad podujatím minister obrany Slovenskej republiky, Jaroslav Naď.

Múzejné oddelenie Piešťany Vojenského historického múzea (Mo Piešťany VHM) sprístupnilo návštevníkom vnútornú a vonkajšiu expozíciu v čase od 13.00 do 21.00 h. Pre verejnosť bol pripravený zaujímavý program v podobe prezentácie klubov vojenskej histórie KVH ČSĽA Piešťany, KVH Red Eagles formou výstavy ručných palných zbraní. Veteran Car Club Piešťany prispel statickou ukážkou historických osobných automobilov. PaedDr. Miroslav Horník z Rádioklubu Jozefa Murgaša OM3KJF prezentoval svoju zbierku rádiostaníc a spojovacej techniky. Súčasťou programu bola aj propagácia OS SR príslušníkmi Personálneho úradu OS SR – Regrutačnej skupiny Trenčín. Vojenskí múzejníci počas celého podujatia premietali dokumentárne filmy s vojenskou tematikou. Návštevníci mali prvý raz možnosť vzhliadnuť stálu expozíciu Slováci v rovnošatách 1848-2020 vo večernom prítmí. Po zotmení boli pomocou LED svietidiel osvetlené niektoré vojenské lietadlá prezentované vo vonkajšej časti stálej expozície Výzbroj čs. armády v rokoch 1945 – 1992. V neposlednom rade mali záujemci možnosť navštíviť multimediálnu prezentačnú miestnosť či využiť moderné IKT prostriedky, ako napríklad interaktívne dotykové infokiosky či infopanely.

Múzejné oddelenie Svidník Vojenského historického múzea (Mo Svidník VHM) spolupracovalo v rámci podujatia „Noc múzeí a galérií 2022“ s mestom Svidník, Centrom voľného času Svidník, s klubmi vojenskej histórie Dukla z Prešova, Svoboda z Ruskova a Karpaty zo Sniny. Podobne ako v Piešťanoch, sa podujatie konalo od 13.00 do 21.00 h.

Záujemcovia o vojenskú minulosť Slovenska sa mohli oboznámiť so zmodernizovanou Centrálnou expozíciou Vojenské dejiny Slovenska v rokoch 1914 – 1945 v objekte VHÚ – Mo Svidník VHM až do neskorých večerných hodín. V areáli pred budovou múzea prebiehal medzitým bohatý sprievodný program, ktorý bol rozdelený na statické a dynamické ukážky. V rámci statických ukážok prezentovali naši múzejní pracovníci návštevníkom podujatia zaujímavé zbierkové predmety zo zbierok múzea – ručné palné zbrane z obdobia 1. svetovej vojny, medzivojnového obdobia, 2. svetovej vojny a československej povojnovej produkcie.

Počas podujatia poskytli príslušníci Regrutačného strediska Prešov záujemcom množstvo informácií a propagačného materiálu o profesionálnej službe v OS SR. Ďalej boli pre návštevníkov počas dňa k dispozícii statické ukážky kolesovej techniky a výzbroje priamo podriadených útvarov 2. mechanizovanej brigády OS SR v Prešove, ako aj vozidiel z výzbroje Vojenskej polície.

V areáli sa nachádzali vojenské tábory jednotlivých klubov vojenskej histórie, kde mali návštevníci podujatia možnosť vzhliadnuť zaujímavé ručné palné zbrane a súčasti výstroja používané v období 2. svetovej vojny príslušníkmi 1. československého armádneho zboru v ZSSR, sovietskej Červenej armády a nemeckého Wehrmachtu. Vojenské tábory boli doplnené o dobovú techniku: československé obrnené vozidlo Tatra vzor 30, americké nákladné vozidlo Chevrolet G7117, americké ľahké vojenské úžitkové vozidlo Jeep Willys a sovietsky 45 mm protitankový kanón M 1937 (53K). Pre tých najmenších návštevníkov a ich rodičov bol k dispozícii stánok Centra voľného času Svidník, ktoré v ňom organizovalo rôzne zaujímavé detské aktivity.

V rámci hlavného programu tohto zaujímavého podujatia sa o 14.30 h ako prví predstavili príslušníci 65. prieskumného práporu z Prešova ukážkou nacvičenej zostavy a ukážkou boja zblízka. Nasledovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru SR vo Svidníku, ktorí predviedli ukážku zásahu pri hasení horiaceho automobilu. Program pokračoval bojovou ukážkou, ktorú od 16.30 h zabezpečili opäť príslušníci 65. prieskumného práporu z Prešova.

Po takmer dvoch rokoch sa podujatie Noc múzeí a galérií 2022 prenieslo z online priestoru späť do našich múzejných expozícií v Piešťanoch a vo Svidníku. Zaujímavý program prilákal na obe múzejné pracoviská VHÚ niekoľko tisícov fanúšikov vojenskej histórie, ako aj ďalších záujemcov, ktorí si nenechali ujsť výnimočnú večernú atmosféru vo vnútorných, ako aj vonkajších expozíciách nášho múzea.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Vojenský historický ústav Bratislava /r

Súvisiaci článok:
Bratislavskí hudobníci súčasťou podujatia Noc múzeí a galérii 2022 v Lučenci

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.