MENU

Fenomén kultúrneho dedičstva v spoločnosti

– dejiny, súčasný stav a perspektívy V.


Na pôde Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave sa v dňoch 10. – 11. mája 2022 konal už piaty ročník vedeckej konferencie Fenomén kultúrneho dedičstva v spoločnosti – dejiny, súčasný stav a perspektívy V.

Prvý deň konferencie otvoril doc. Mgr. Ľuboš Kačírek, PhD. z Katedry etnológie a muzeológie, po ktorom nasledoval úvodný príhovor Mgr. Františky Marcinovej, PhD., predsedníčky Zväzu múzeí na Slovensku, ktorá účastníkov privítala aj v mene PhDr. Dalibora Mikulíka, predsedu Slovenského národného výboru ICOM. Tematicky a obsahovo bohatý program tvorilo takmer 30 odborných príspevkov, ktoré boli zoradené do šiestich blokov. V prvom bloku Teoretické východiská a múzejná prax sa prednášajúci dotkli viacerých tém, napr. témy novej definície múzea, teórie tezaurácie alebo interaktívnych prvkov v múzejno-edukačnom procese, ktoré medzi svetovými múzejníkmi rezonujú dlhodobo. Nosnou témou druhého bloku bola Pamiatková starostlivosť – účastníci prostredníctvom prezentácií predstavili svoje skúsenosti z praxe pri obnove a prezentovaní pamiatok. Posledná časť prvého dňa konferencie bola venovaná Múzejnej prezentácii, v ktorej viacerí zástupcovia zo slovenských a českých múzeí predstavili svoje výskumy týkajúce sa propagácií múzeí v minulosti i v súčasnosti. Pre účastníkov bol pripravený aj večerný program, ktorý sa odohrával v Slovenskom technickom múzeu – Múzeu dopravy v Bratislave.

Druhý konferenčný deň pozostával z dvoch blokov venovaných témam Múzeá – ich dejiny a súčasná podoba a Kultúrne dedičstvo. V rámci prvého vystúpila so svojím príspevkom Zbraň v múzeu – legislatíva a prax aj kurátorka VHÚ – Vojenského historického múzea v Piešťanoch, PhDr. Viera Jurková a múzejníkom priblížila minulý i súčasný legislatívny rámec nadobúdania zbraní do múzejných zbierok, v krátkosti načrtla súčasné možnosti akvizícií zbraní najmä v súvislosti s novelou zákona o zbraniach a strelive, ktorá vstúpila do platnosti vo februári 2022 a tiež predstavila základné odporúčania, ktorými by sa mali múzejníci riadiť pri správe zbraní v múzeách v rámci vykonávania múzejných odborných činností.

Rozsiahla časť konferencie bola venovaná kultúrnemu dedičstvu. S najnovšími poznatkami vystúpili slovenskí, českí i poľskí odborníci z oblastí histórie, muzeológie, archeológie, etnológie a ochrany kultúrneho dedičstva. Bohatá účasť slovenských i zahraničných odborníkov a ich vášnivá diskusia po každom tematickom bloku svedčia o tom, že súčasné trendy výskumov stredoeurópskej muzeológie, etnológie i ochrany kultúrneho dedičstva majú mnoho spoločných priesečníkov. Konferencia tak vytvorila výborný základ pre rozšírenie ďalšej spolupráce a zároveň načrtla témy, ktorým by sa mohol ďalší ročník konferencie venovať.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: PhDr. Viera Jurková, VHÚ-VHM
Foto: VHÚ-VHM

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.