Denník N

Vzťah Turecka a NATO dokazuje, že spojenectvá fungujú na princípe Anny Kareninovej

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Foto - TASR/AP
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Foto – TASR/AP

Skôr ako zablokuje vstup Fínska a Švédska do NATO, by si mal turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan prečítať Tolstého román.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Všetky šťastné rodiny sú rovnaké, každá nešťastná rodina je nešťastná svojím spôsobom. Slávna úvodná veta románu Anna Kareninová od Leva Tolstého platí aj pre spojenecké zväzky. NATO je momentálne nespokojné s Tureckom, Európska únia s Maďarskom. V záujme všetkých zúčastnených vrátane vážených príbuzných, ako sú Švédsko a Fínsko, dúfajme, že si tieto rodiny problémy vyriešia.

Toto je príležitosť

Najnaliehavejšou výzvou je dostať Fínov a Švédov, ktorí sú už dávno členmi EÚ, do transatlantickej vojenskej aliancie, kam nikdy nepatrili. Malo by sa to stať pre ich vlastnú bezpečnosť i bezpečnosť NATO.

Po brutálnom útoku ruského prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajine obe severské krajiny upúšťajú od svojej tradičnej neutrality a hľadajú ochranu v rámci NATO. Aliancia je zas rada, že sa Škandinávci hlásia, pretože by ju posilnili – najmä pri obrane Estónska, Lotyšska a Litvy na východnom pobreží Baltského mora. Dôležitá je však aj rýchlosť. Ak by mal Putin urobiť nejakú „odvetnú akciu“, najlepšie by to preňho bolo v období medzi podaním prihlášky a samotným vstupom.

Medzitým však vstúpil na scénu turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, ktorý je už dlho najmenej obľúbeným členom paktu. Opakovane sa vyhráža ďalšej krajine NATO, Grécku. Napriek lavíne kritiky od spojencov kúpil od Putina ruský systém protivzdušnej obrany, ktorý by mohol ohroziť procesy NATO.

A teraz si všimol, ako je zo Švédov a z Fínov nadšených doterajších 29 členských krajín, a tak dospel k záveru, že toto je príležitosť urobiť ďalší rozruch okolo Kurdov, teda jeho domácich nepriateľov.

Už to skúsili

Turecko dlhodobo bojuje proti kurdským separatistom na juhovýchode krajiny i proti ich partnerom v Sýrii a inde. Pre Ankaru sú všetky tieto skupiny teroristami. Iné západné krajiny sa však s týmto názorom nestotožňujú a nezasahujú proti všetkým kurdským disidentom s rovnakým nadšením. Erdoğana to trápi. „Škandinávske krajiny,“ povedal minulý týždeň, „sú ako penzióny pre teroristické organizácie.“ Turecko vraj preto môže zablokovať švédske a fínske členstvo v NATO.

Nie je to prvýkrát,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie