Biznis s predajom áut sa definitívne rozbehol. Potvrdzujú to zverejnené hospodárske výsledky väčšiny najväčších hráčov na trhu a zároveň naznačujú, že dokážu obstáť aj na pozadí problémov s dodávkami vozidiel.

Je však zrejmé, že optimizmus väčšiny mnohí predajcovia naďalej nezdieľajú a stále len dúfajú v minulé zisky. Celý rok 2021 sa niesol v duchu výrazných disrupcií, ktoré súviseli s chýbajúcimi vozidlami v skladoch, uzavretými prevádzkami či dlhými dodacími lehotami, nehovoriac o rastúcich cenách vstupov.

Nič už ale nevylučuje, že situácia je v súčasnosti v dôsledku súčasného geopolitického vývoja už celkom odlišná. Výpadky vo výrobe nových vozidiel naprieč mnohými európskymi závodmi z dôvodu chýbajúcich dielov to tiež potvrdzujú.

Na druhej strane, hoci sa mnohí nedokázali vlani zbaviť obáv zo strát, minulý rok podľa všetkého dal predajcom áut šancu, aby sa stihli nadýchnuť.

Pokles pokračoval

Výrazne rastúce ceny áut a vysoký dopyt dávajú slovenským dílerom priestor na dostatočné zisky. To všetko aj napriek tomu, že globálne predaje takmer nasvedčujú recesii na tomto trhu.

Analytická spoločnosť JATO Dynamics, ktorá zhromažďuje údaje o predaji áut v 25 krajinách Európskej únie, informovala, že vlaňajšie predaje áut sa prepadli až na úrovne z roku 1985. Dokonca sa predalo ešte o 1,7 percenta menej áut ako v prvom pandemickom roku, čo je najhorší výsledok za 37 rokov. Nepriaznivý trend vyvrcholil decembrovým prepadom na predajnom trhu, a to o viac ako pätinu v porovnaní s rokom 2020.

Slovenský trh sa trendu nevyhol. Zväz automobilového priemyslu spresnil, že vlani sa predalo dokonca o necelé percento menej áut ako v roku 2020. Pokles predajov pritom podľa dostupných štatistík trval až osem mesiacov z dvanástich.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa