Piatok, 19. apríl 2024

Najmladší tím to dokázal. Teraz má šancu vrátiť Fínom Peking

Foto: SITA/AP Photo/Martin Meissner

Slovenskí hokejisti postúpili na Majstrovstvách sveta po druhýkrát v rade do štvrťfinále. To je niečo, čo si malé deti určite nepamätajú, veď naposledy sa nám to podarilo v roku 2013. Opäť sa tak potvrdilo, že slovenský hokej by už mal mať tie najhoršie časy konečne za sebou.

Gólová explózia v najlepší čas

V prvých stretnutiach turnaja sme doplácali na neefektivitu v koncovke. Ako sme v predošlých článkoch spomínali, góly raz prísť museli a oni naozaj prišli. Na našu radosť v priam najvhodnejší moment, v zápase o všetko proti Dánsku. Náš súper mal v nohách ťažký súboj s Kanadou, po ktorom mal na regeneráciu len 17 hodín, zatiaľ čo my sme pred zápasom mali voľno 66 hodín. Mimochodom, Dáni sú prvým tímom, ktorému od zavedenia osemčlenných skupín v roku 2012 nestačilo 12 bodov na postup. Aj taký je niekedy hokej.

Vyhrali sme 7:1 po výkone, akým by sme porazili asi aj oddýchnutých Dánov. Problém s nami mali hneď od začiatku, na našu bránu po prvýkrát vystrelili až v závere úvodnej tretiny. Na našu hru bola radosť pozerať, hrali sme aktívne, pred súperom sme neustupovali a hlavne sme ho prekorčuľovali. Bol to náš najlepší výkon na turnaji, ktorý veľmi pripomínal výkon z duelu o bronz v Pekingu.

Zaujímavosťou je, že keď sme hrali s Dánmi posledný zápas v skupine, vždy sa niekto lúčil. V roku 2011 Pavol Demitra, v roku 2014 Miroslav Šatan, v roku 2019 Ladislav Nagy a v roku 2022 Frans Nielsen. Vo všetkých prípadoch tím s lúčiacim sa hráčom nepostúpil do štvrťfinále. Náhoda?

Pomáha výnimočný ročník 2004

Na náš hokejový ročník 2004 idú chvály už nejeden mesiac. Viackrát dokázal veľké veci, napríklad v auguste na Hlinka Gretzky Cup vybojoval historicky prvú medailu pre Slovensko. Pri ceste za striebrom chalani vyhrali štyri z piatich zápasov. Pre lepšiu predstavu, aký veľký to bol úspech, za predchádzajúcich desať ročníkov sme zo 40 zápasov na tomto turnaji vyhrali len tri.

Tréner Ramsay vytiahol hráčov narodených v roku 2004 do seniorskej reprezentácie po prvýkrát v minulej sezóne, konkrétne Šimona Nemca a Juraja Slafkovského. Tímu priniesli šťastie, keď sme zlomili osemročné čakanie na postup do štvrťfinále. Spolu s nimi sme uspeli aj v olympijskej kvalifikácii, na olympiáde v Pekingu a aj na tohtoročných MS, keďže štvrťfinálový postup s našim najmladším tímom v histórii môžeme hodnotiť ako úspech.

V súčasnom kádri nájdeme hneď troch hráčov ročníka 2004, duo Slafkovský-Nemec doplnil Adam Sýkora. Toto trio sa zapísalo výrazne do štatistík. Slafkovský je s 9 bodmi (3+6) druhý najproduktívnejší dorastenec v histórii svetových šampionátov, Nemec je so šiestimi bodmi (1+5) spomedzi dorastencov historicky najproduktívnejší obranca a Sýkora sa stal najmladším strelcom Slovenska v histórii MS. Pozornosť púta aj ich bodový priemer na zápas, Slafkovský ho má momentálne vyšší ako rekordný Patrik Laine.

Nad Tatrou sa blýska na lepšie časy.

Fínsky čínsky múr

Štvrťfinálovým súperom Slovenska bude Fínsko. Ako si všimol Telovýchovný vedúci Bohumil, na prebiehajúcich MS z doterajších 21 tretín inkasovalo len v štyroch, aj to maximálne jeden gól. Na to existujú len dve vysvetlenia, buď je v ich bráne Chuck Norris alebo tam postavili Čínsky múr.

Ich séria naháňa strach, ťahajú už trojzápasovú šnúru bez gólu a jeden z ich brankárov má na turnaji percentuálnu úspešnosť zákrokov nad 99%. V priemere tak pustí do brány len jednu strelu zo 100.

Fínsky čínsky múr však nemôže odolávať večne, také čísla sú z pohľadu celého turnaja neudržateľné. Nenahnevali by sme sa, keby severanom práve naši hokejisti pokazia dychberúce štatistiky.

Náš postup by bol legendárny

Nie je žiadne tajomstvo, že český komplex je našťastie už minulosťou. No naše pravidelné trápenie prichádza v zápasoch s Fínskom. Ich štýl hry nám dlhodobo nesedí. Na výhru proti tejto krajine čakáme od roku 2004 a smutnú sériu sa nám nepodarilo pretrhnúť ani na bronzovej olympiáde.

Predstavte si, že po toľkých neúspešných rokoch by kliatbu pretrhol náš najmladší tím v dejinách práve na MS, na ktorých sú hráči z krajiny tisícich jazier domácim tímom. Momentálne je to niečo ťažko predstaviteľné, vzhľadom na okolnosti by výhra z tohto zápasu bola okamžite legendárna.

Jedno je isté, fínska pasca v strednom pásme funguje dokonale a prekonať ju je takmer nemožné. Základom úspechu bude streliť prvý gól, lebo ak ho dá súper, úplne zatvorí hru a budeme po zvyšok zápasu sledovať to, čo sme sledovali v semifinále olympiády. 

A to vidieť nechceme, preto fandite našim!

Čaká nás ďalší zápas o všetko.

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po ôsmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika. Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866. Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať. Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem. Telovýchovný vedúci.

Komentáre

Tagy:

Odoberajte nás

Prihláste sa do nášho newslettera