Putin: Sankcie proti Rusku povedú k najťažším následkom pre občanov EÚ

NETKY.SK • 13 Máj 2022, 11:57 • 2 min
Putin: Sankcie proti Rusku povedú k najťažším následkom pre občanov EÚ

MOSKVA – Západné sankcie proti Rusku zasiahli ekonomiky krajín, ktoré ich uvalili, a tiež vyvolali globálnu krízu. Povedal to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí o ekonomických otázkach.

slovakia

left justify in out

„Tieto sankcie vo veľkej miere vyvolávajú globálnu krízu. Ich autori, vedení krátkozrakými, nafúknutými politickými ambíciami, rusofóbiou, vo väčšej miere zasahujú do ich vlastných národných záujmov, do ich vlastných ekonomík a do blahobytu ich občanov,“ povedal.

 

img

 

„V prvom rade je to vidieť na prudkom náraste inflácie v Európe: v niektorých krajinách sa už priblížila k 20 % ročne a v eurozóne ako celku sa ceny komodít zvýšili o viac ako 11 %,“ zdôraznila hlava ruského štátu.

 

Vina Západu v možnom hladomore

 

„Vinu za globálne dôsledky sankcií proti Rusku, vrátane možného hladomoru v mnohých štátoch, nesú západné krajiny, ktoré sú pripravené obetovať zvyšok sveta v záujme svojej dominancie,“ uviedol Putin.

 

Prečítajte si tiež: Krajiny G7 sa dohodli! Zasiahnu hlavnú tepnu Putinovej ekonomiky

 

Upozornil na fakt, že viacero štátov už teraz čelí rizikám hladomoru a ak budú sankcie voči Ruskej federácii pokračovať, aj pre EÚ môžu nastať ťažko riešiteľné následky. „Vinu za to nesú výlučne elity západných krajín, ktoré sú pripravené obetovať zvyšok sveta, aby si udržali svoju globálnu dominanciu,“ zdôraznil Putin.

 

img

 

Pokračovanie v politike sankčnej posadnutosti voči Rusku povedie k najkomplexnejším a ťažko zvrátiteľným dôsledkom pre občanov Európskej únie a najchudobnejších krajín sveta, povedal Putin. „Je zrejmé, že v dôsledku objektívnych ekonomických zákonov bude pokračovanie sankčnej posadnutosti nevyhnutne viesť k komplikovaným a ťažko riešiteľným dôsledkom pre Európsku úniu, jej občanov, ako aj pre najchudobnejšie štáty,“ povedal.

 

Prekonanie vonkajších výziev

 

„Rusko sa zasa s istotou vyrovnáva s vonkajšími výzvami vďaka zodpovednej makroekonomickej politike posledných rokov a systémovým riešeniam na posilnenie hospodárskej suverenity, technologickej a potravinovej bezpečnosti,“ povedal Putin.

 

„Naše výrobné spoločnosti postupne obsadzujú miesta uvoľnené po odchode bezohľadných partnerov na domácom trhu, vrátane spotrebného tovaru, priemyselnej, servisnej techniky, stavebnej a poľnohospodárskej techniky,“ uviedol prezident Ruskej federácie.     

 

Možno vás zaujme: Austrália je zhrozená, pri pobreží odhalili čínsku špionážnu loď!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona