V Česku vyčíňa vírus, ktorý kradne údaje z finančných aplikácií. Je len otázka času, kedy bude aj u nás! Na toto si dajte pozor!

Známy škodlivý kód Flubot, ktorý ohrozuje najmä používateľov Androidu, vo veľkom vyčíňa v Česku. Pozrite sa, ako prebieha tento útok!

malware virus
Zdroj: Vosveteit.sk, dall·E

Známy škodlivý kód Flubot, sa už viackrát dostal do pozornosti širokej verejnosti. Počuli sme o ňom napríklad ešte v októbri minulého roka a naposledy dva týždne dozadu, kedy bezpečnostní analytici opäť hlásili, že lomcuje Android telefónmi naprieč viacerými regiónmi sveta.

Pre tých, ktorí nevedia, tak ide o typ škodlivého kódu, ktorý kradne údaje z finančných aplikácií. Za týmto účelom využíva rôzne oprávnenia v smartfóne. Napríklad číta obsah upozornení, alebo prekrýva regulárne aplikácie falošnou stránkou s prihlásením sa, ktorá je na prvý pohľad nerozoznateľnou od regulárnej stránky. Okrem iného je aj schopný odosielať správy, či realizovať hovory a to bez vedomia používateľa.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Ak si hovoríte, že hackeri nepoznajú slovenské banky, tak verte, že ste na omyle. V minulosti sme sa mohli stretnúť napríklad s malvérom Eventbot, ktorý mal v hľadáčiku aj aplikácie bánk zo skupiny Raiffeisen, či VÚB banku.

Flubot je nebezpečne blízko. Lomcuje Českou republikou!

Vráťme sa ale späť k téme, ktorou je nebezpečný Flubot. Zatiaľ, čo v minulosti sa ho hackeri snažili okrem iného distribuovať aj prostredníctvom rôznych výziev na internetových stránkach, tak dnes sa vo veľkom šíri prostredníctvom bežných SMS správ, informuje česká Asociácia prevádzkovateľov mobilných sietí (APMS).

APMS konkrétne uvádza, že evidujú zvýšenú frekvenciu šírenia tohto škodlivého kódu prostredníctvom SMS a v niektorých prípadoch cez MMS správy. Nejde pritom o pár desiatok, či stoviek správ, ale o tisíce, hovorí asociácia. Jedným z odporúčaní, ako sa vyhnúť infikovaniu zariadenia, je neklikať na odkazy v správach, o ktorých pôvode máme pochybnosti. Keď predsa len kliknete, tak nereagujte na výzvy volajúce po inštalácii aplikácií.

„Užívateľom odporúčame inštalovať na telefón aplikácie výhradne z oficiálnych obchodov App Store a Google Play. Nikdy nie z neznámych zdrojov. Veľmi často ide o podobne zhubné programy.“, hovorí Jiří Grund, prezident APMS.

APMS v závere hovorí, že Flubot sa aktuálne schováva za správami, ktoré sa tvária ako od kuriérskych služieb. Druhým dychom ale dodáva, že tento škodlivý kód sa môže skrývať aj za iný typ spoločností. Modus operandi je ale stále rovnaký.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre