Syngónium – nenáročná popínavá rastlina do každého interiéru

Syngónium – nenáročná popínavá rastlina do každého interiéru

Rastliny by sme do interiéru, domácnosti či kancelárie, mali voliť hlavne na základe ich požiadaviek a podľa toho, koľko starostlivosti im vieme poskytnúť. Ak hľadáte nenáročného zeleného spoločníka, ktorý toho zvládne veľa a ešte aj skrášli okolie, máme pre vás jeden tip. Poznáte syngónium? Táto rastlinka sa vyskytuje v rôznych prevedeniach a hoci v interiéri bežne nekvitne, svojimi listami nadchne dozaista každého. 

Poznáte syngónium?

Syngónium je rod kvitnúcich rastlín z čeľade áronovité, ktoré pochádzajú z tropických dažďových pralesov v Strednej a Južnej Amerike. Reč je o drevnatých lianách, ktoré sa po stromoch šplhajú pokojne do výšky cez 20 m. Niektoré odrody a kultivary sú pestované naprieč svetom v domácnostiach ako izbové rastliny, a to najmä pre svoje okrasné listy, keďže v interiéri nezvyknú tieto rastliny kvitnúť.

Najčastejšie sa pritom v domácnostiach stretávame s druhom Syngonium podophyllum, slovensky syngónium stopkatolisté. Syngóniá sú vo všeobecnosti charakteristické listami, ktoré počas rastu zvyknú meniť svoj tvar. Syngónium stopkatolisté máva spočiatku srdiečkovité listy, neskôr naberajú tvar podobný tvaru hrotov šípov. Podľa toho je v angličtine rastlina často nazývaná ako arrowhead plant. Najčastejšie pestované syngónium máva obvykle tmavozelené listy s bledou kresbou, no vzhľad závisí od konkrétneho kultivaru.

Niektoré kultivary mávajú svetlé listy či listy s výrazným panašovaním, dokonca sú dostupné rastliny s belavými až ružovkastými listami (Neon alebo Pink Syngonium). Obľúbený je kultivar Syngonium Pixie s drobnejšími lístkami. Mladé syngónia mávajú spočiatku hustejší tvar, neskôr rýchlo rastú do dĺžky a plazia sa alebo ťahajú do výšky. 

Odporúčame: Begónia koralová s bodkovanými listami – skvostná izbovka do každého interiéru

syngónium stopkatolisté

Zdroj: instagram.com/hitheplantaholic

4 spôsoby, ako pestovať syngónium:

  1. Ako hustý kríček – hoci je syngónium trváca izbová rastlina, rokmi môže strácať na atraktivite. Ak chcete, aby bola rastlina hustá a mala pekný kompaktný tvar, pravidelne ju zastrihávajte a najmä zbavujte popínavých stoniek. 
  2. Ako popínavú rastlinu – ak vám popínavé stonky rastliny nevadia a práveže chcete, aby sa rastlina ťahala, môžete jej do kvetináča zabudovať nejakú oporu. Pomocou vzdušných koreňov sa bude dobre prichytávať napríklad na machovej tyči. 
  3. Ako prevísajúcu rastlinu – ak sa vám páčia závesné kvetináče, môžete do nich zasadiť práve syngónium. Stonky starších rastlín budú v tomto prípade voľne prevísať z nádoby. 
  4. Vo vode – syngónium patrí medzi rastliny vhodné na pestovanie vo vode, teda bez substrátu. To je ďalší spôsob, ako štýlovo a atraktívne pestovať syngónium. Ak rastlinu udržujete len vo vode, nezabúdajte jej ju aspoň jedenkrát týždenne meniť. 

Vhodné stanovište pre syngónium

Syngónium sa rozhodne hodí najmä do slnečného interiéru. Najviac sa mu bude dariť na jasnom filtrovanom svetle. Za stanovište, na ktoré priamo dopadajú prudké slnečné lúče, sa vám však nepoďakuje. Pri výbere vhodného stanovišťa sa však môžete orientovať aj podľa farby listov syngónia. Odrody a kultivary so svetlými, ružovými, červenkastými alebo panašovanými listami sa hodia do naozaj svetlých izieb. Ak má syngónium listy tmavšie a nie tak vyfarbené, dariť sa mu bude aj v polotieni, no nie v úplne tmavej miestnosti. 

Pozor, syngónium je jedovaté!

Pri výbere vhodného stanovišťa dávajte pozor aj na to, aby sa k rastline prípadne nedostali deti a domáce zvieratká. Všetky časti syngónia sú totižto jedovaté. Rastlina obsahuje najmä kryštály šťaveľanu vápenatého. Kontakt so šťavou z rastliny môže vyvolať svrbenie a pálenie kože, dokonca spôsobiť pľuzgieriky. Požitie rastliny dráždi sliznicu úst a vyvoláva opuch, vo vážnych prípadoch zápal sliznice tráviaceho traktu. Pri manipulácii s rastlinou vždy dávajte pozor!

Odporúčame: Lampášik – visiaca izbová kráska so srdiečkovými listami. Získa si ťa tiež?

starostlivosť o syngónium

Zdroj: instagram.com/jungleplantmoms

Hlavné zásady pestovania syngónia

  • Teplota – vhodná je bežná izbová teplota okolo 20 °C (maximum je 29 °C až 30 °C), cez zimu je možné pestovanie v chladnejšej miestnosti, no teplota by nemala klesať po 15 °C.
  • Vlhkosť vzduchu – keďže ide o tropickú rastlinu, vyžaduje si vysokú vlhkosť vzduchu. Vhodné je pravidelné rosenie listov odstátou vodou. V suchších priestoroch rastlinu umiestňujeme mimo vykurovacích zariadení, na zvýšenie vlhkosti možno postaviť k rastline difuzér. Taktiež sa odporúča postaviť kvetináč na nádobu s vlhkými kamienkami. 
  • Zálievka – počas vegetačného obdobia zalievame pravidelne (raz týždenne) tak, aby bol substrát vždy mierne vlhký, no aby vrchná časť zeminy trochu preschla. Celý substrát úplne preschnúť nenechávame. Počas zimy zalievame ešte miernejšie. 
  • Substrát – syngónium nie je na pôdu zvlášť náročné, postačí rašelinový substrát, hlinitý substrát s rašelinou či substrát na pestovanie zelených izbových rastlín. 
  • Hnojenie – hnojíme od jari do jesene každé 2 až 3 týždne, postačí bežné hnojivo na zelené izbové rastliny. 
  • Presádzanie – syngónium rastie pomerne rýchlo, mladšie rastliny preto môžu vyžadovať každoročné presádzanie. Staršie rastliny presádzame na jar podľa potreby, keď korene prerastú kvetináč. V rámci prevencie premokrenia substrátu a hniloby koreňov volíme kvetináč s drenážnymi otvormi, alebo na spodku kvetináča spravíme drenážnu vrstvu z kamienkov. 

Ako si rozmnožiť syngónium?

Rozmnožovanie syngónia nie je vôbec náročné. Ak chcete viac rastlín, prípadne chcete novú rastlinku darovať či posunúť ďalej, povieme vám, ako na to. Syngónium je vhodné rozmnožovať najmä pomocou stonkových odrezkov, ideálne počas neskorej jari či začiatkom leta. Z rastliny striháme časť so stonkami a listami tak, aby na odrezku bolo prítomné takzvané kolienko, teda miesto, z ktorého budú vyrastať korene. Prípadne vyhotovujeme odrezok, na ktorom už vidíme vzdušné korene.

Odrezok necháme nasledujúce týždne zakoreniť vo vode, ktorú pravidelne obmieňame. Keď majú korene dĺžku 3 až 5 cm, môžeme odrezky zasadiť do substrátu. Vzhľadom k toxicite rastliny sa odporúča pri manipulácii s ňou, napríklad pri rozmnožovaní a presádzaní, používať ochranné rukavice. Po práci si dôkladne umyte ruky aj pracovné nástroje (najmä ak ste na odrezok použili nôž z kuchyne!). 

Problémy pri pestovaní syngónia

Syngónium radíme skôr medzi nenáročné izbové rastliny, ktoré do istej miery dokážu zvládať aj horšie podmienky pre život a nie práve ideálne zaobchádzanie. Dokonca, ak rastlina chátra, no zlepšíme jej podmienky, väčšinou sa z toho vie, takpovediac, dostať. Najväčší problém robí obvykle nadmerné prelievanie, ktoré môže viesť k hnilobe koreňov a úhynu rastliny.

Syngónium nám dokonca i vie dať často najavo, s čím má problém: 

  • žltnutie spodných listov – obvykle ide o signál preliatia, ak je substrát úplne premočený, presaďte rastlinu do suchej pôdy,

  • spálené hnedé fľaky na listoch – rastlina je pravdepodobne umiestnená na prudkom slnku a fľaky, vlastne spáleniny, sú od slnečných lúčov,
  • schnutie listov, hnednutie špičiek – rastline chýba vzdušná vlhkosť, doprajte jej častejšie rosenie, prípadne i pravidelnú sprchu, príčinou môže byť aj zalievanie vápenatou vodou,
  • listy strácajú svoje sfarbenie – pravdepodobne ide o nedostatok svetla,
  • rastlina nerastie – príčinou môže byť príliš chladné stanovište,
  • biele pavučinky alebo lepkavé chumáčiky hmoty na listoch – rastlina je napadnutá škodcami, rastline doprajte sprchu a listy pravidelne čistite handričkou namočenou v saponátovej vode alebo liehu, v prípade potreby rastlinu ošetrite prostriedkom proti saciemu a žravému hmyzu.

Zdroj úvodných foto: instagram.com/jungle_boogie_studio_zieleni


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní