Poznáme mená a programy, ktoré zanechali najvýraznejšiu stopu vo vzdelávaní u nás v roku 2021

Po viac ako dvoch rokoch pandémie a lockdownov priniesol Galavečer ankety Learning & Development Awards vzácnu príležitosť - stretnúť sa s priateľmi tvárou v tvár, diskutovať s kolegami z brandže, čerpať inšpiráciu od výnimočných lektorov, koučov a HR profesionálov. Niet divu, že úsmevy na tvárach zúčastnených boli o čosi širšie, róby žiarivejšie, debaty dychtivejšie a radosť z všadeprítomnej „človečiny“ intenzívnejšia.

„Mission accomplished“. Pod zámienkou ocenenia inšpirujúcich lektorov, koučov a firiem a s hlbokou vďačnosťou tento večer opäť o kus stmelil komunitu odborníkov a nadšencov pre rozvoj a vzdelávanie. „S mnohými z vás sme sa videli naposledy na Galavečere pred dvomi rokmi. Odvtedy sa svet zmenil. Od pandémie, ktorá ľudí zavrela do svojich domovov až po vojnu, ktorá domovy ľuďom, naopak, zobrala,“ týmito slovami otvorili event Marko Šarmír a Veronika Koišová z firmy Developium, ktorá jedinečné podujatie organizuje už po štvrtýkrát.

Silná konkurencia firemných programov

Po slovách k pandemickej i aktuálnej situácii a vďačnosti odzneli v sále dokrútky k trom pozoruhodným firemným vzdelávacím programom, ktoré odborná porota posunula na základe zvolených kritérií až do finále. Viac ako 200 prítomných HR profesionálov, špecialistov na rozvoj a vzdelávanie a riaditeľov firiem v tom momente pochopilo, že porota stála pred neľahkou úlohou – udeliť spomedzi týchto výnimočných a prínosných programov sošku len jednému. Uznanlivé ticho prerušilo vyhlásenie víťaza - spoločnosti DXC Technology Slovakia.

Inšpirovali aj zahraničie

Firme záleží na vytváraní takých projektov, na ktorých sa ich zamestnanci budú dobrovoľne a s hrdosťou podieľať. „Najväčšou pridanou hodnotou oceneného programu je fakt, že sa nám aj vďaka novému prístupu k rozvoju a vzdelávaniu zamestnancov darí zlepšovať a meniť firemnú kultúru Vytvorili sme spoločnú víziu, misiu a hodnoty, ktorým zamestnanci rozumejú a sú vykonateľné. Stali sme sa inšpiráciou pre región a v tomto roku začali podobné programy organizovať kolegovia aj na EMEA úrovni,” vyjadrila sa Hana Kamenistá, Account Executive spoločnosti.

Poznáme mená a programy, Galéria fotiek (4)

Výťažok z akcie na učebnice pre deti

Prvý polčas večera zavŕšila Alona Kurotová, zakladateľka rovnomennej nadácie, ktorá sa venuje konkrétnym krokom a adresnej pomoci rôznorodými skupinám Ukrajincov prichádzajúcich na Slovensko, od lekárov až po deti, ktoré potrebujú pomoc so začlenením do slovenského školského systému a medzi svojich rovesníkov. Táto myšlienka organizátorov zaujala natoľko, že sa ju rozhodli podporiť výťažkom z Galavečera.  Tohtoročný dobrý skutok tak pomôže s financovaním špeciálnej učebnice slovenčiny pre deti cudzincov prichádzajúcich na Slovensko.

Prispela k rozvoju koučingu u nás

„Môj typický pracovný deň nevyzerá ako pracovný deň dôchodcu,“ prihovorí sa publiku po prestávke z veľkej obrazovky Klára Giertlová, víťazka kategórie Kouč Roka. „Nomináciu vnímam ako ocenenie svojho vyše 25 ročného úsilia o rozvoj profesionálneho a kvalifikovaného koučovania na Slovensku.“ Je považovaná za priekopníčku tohto „remesla“ na Slovensku a zakladateľkou Slovenskej asociácie koučov a slovenskej pobočky ICF. Na prvý pohľad nízka osôbka vás odzbrojí svojimi bohatými skúsenosťami a praxou v odbore.

Poznáme mená a programy, Galéria fotiek (4)

Prvá pomoc inak

Tento rok bolo udelené aj špeciálne ocenenie Young Talent, nadanému „vzdelávačovi“ do 30 rokov. Putovalo do rúk Petrovi Martinekovi za zážitkové kurzy prvej pomoci. Viac ako 10 rokov pôsobí v Slovenskom Červenom kríži v Žiline, kde pričuchol k lektorstvu a nabral dôležité zručnosti.  „Je to pre mňa veľký šok. Keď som sa pozriem okolo seba, aké úžasné a krásne dámy sú vo finále, vravím si, že sem predsa vôbec nepatrím,“ hovorí s úsmevom. Výsledky jeho práce potvrdzujú opak.  

Jej nástroje žnú úspech aj za hranicami

Ani Lektorka Roka 2021, Ľubica Takáčová, so svojím víťazstvom nepočítala. „Netušila som, že rozvojové nástroje, ktoré som si tvorila ako doplnok k našim projektom, budú raz používať kolegovia a klienti i za hranicami Slovenska.” Pre autorku úspešných sebarozvojových nástrojov je budovanie dlhoročných, pevných a harmonických vzťahov kľúčové, nielen v práci, ale aj v rodine.

Poznáme mená a programy, Galéria fotiek (4)

Vo svetle reflektorov, ale s pokorou

S nenútenou gráciou vyslal Galavečer odkaz, že odovzdávanie ocenení v oblasti rozvoja a vzdelávania nie je o ukazovaní prstom, kto je v tejto oblasti lepší a kto horší alebo o roztopašnom rozhodovaní, kto si cenu zaslúži a kto nie, ale o upriamení pozornosti na všetkých, ktorí sa do tejto profesie snažia priniesť pridanú hodnotu a obohatiť ju. Spoločne vytvorili priestor, v ktorom sa nahlas vyslovila vďaka lektorom, koučom a tvorcom vzdelávacích programov a mohli si tak vychutnať svojich päť minút slávy. Nie okázalo, ale s pokorou a pocitom dobre odvedenej práce.

Bez partnerov by to nešlo

Event, ako aj celý projekt, organizuje spoločnosť Developium pod záštitou odborných garantov ALKP, SAKO, ICF, HR Open Forum a primátora Hlavného mesta SR Bratislavy, Matúša Valla. Poďakovanie patrí partnerom, ktorý považovali za dôležité vynaložiť energiu aj financie na podporu myšlienky progresu a vzdelávania, menovite generálnemu partnerovi projektu UP Déjeuner, rovnako partnerom HB Reavis, Hubhub, Seduo, VIAJUR, DoubleTree by Hilton Bratislava, Nalgoo, inmetric, workshop.sk a mediálnemu partnerovi Kariera.sk. Ceny do ankety venovali spoločnosti Henkel, Splash Brush,  Herbert syrups, čLOVEčina, Hotel Lomnica a KAKAW CO+.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: RED, Foto: RED
 
Staršie správy
Staršie správy