Greenpeace zverejnil návrh 10 opatrení na zníženie závislosti od ruskej ropy a má pre vládu odkaz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropovod
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Organizácia Greenpeace zverejnila návrh 10 opatrení, ako znížiť závislosť od ruskej ropy. Organizácia vyzýva vládu, aby namiesto výnimky z embarga požadovala plán na zníženie jej spotreby. Informovala o tom hovorkyňa pre Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová v tlačovej správe.

Opatrenia v sektore dopravy

Namiesto toho, aby vláda vypracovala plán, ako sa zbaviť závislosti od ruskej ropy, sa rozhodla vybaviť si výnimku z európskeho ropného embarga. Tým pádom môžeme financovať vojnu na Ukrajine o niečo dlhšie ako ostatné krajiny Európskej únie (EÚ) a to všetko len preto, aby mohli fosílne spoločnosti naďalej profitovať. Návrh, ako znížiť našu závislosť od ruskej ropy pomocou udržateľnejších opatrení je už pritom na stole a výhovorky typu nedá sa tu nemajú svoje miesto,” uviedla koordinátorka klimatickej kampane Dorota Osvaldová.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Organizácia ponúka päť krátkodobých a päť dlhodobých opatrení v sektore dopravy, ktorý spotrebuje takmer dve tretiny ropy v Európskej únii. Krátkodobé opatrenia v oblasti transportu by mohli podľa organizácie v priebehu niekoľkých mesiacov znížiť spotrebu ropy o 40 miliónov ton ročne. To predstavuje 28 percent ruského importu do EÚ.

Dovoz fosílnych palív

Ide napríklad o zákaz letov na krátke vzdialenosti, posilnenie verejnej, ako aj cyklistickej a pešej dopravy, presun tovaru z diaľnic na železnicu, či zníženie a zefektívnenie individuálnej automobilovej dopravy. EÚ by tým ušetria 19,7 miliárd eur a 144 miliónov ton emisií ročne, čo je ekvivalent emisií z 93 miliónov áut.

„EÚ, vrátane Slovenska, sa naďalej podieľa na financovaní Putinovej vojny na Ukrajine prostredníctvom dovozu fosílnych palív, ktoré predstavujú hlavný zdroj príjmov pre ruskú štátnu kasu. Len v pandemickom roku 2020 zaplatilo Slovensko za dovoz ropy z Ruska až 1,6 miliardy eur. Teraz nie je priestor na nezmyselné výnimky, ale na prijatie ráznych a konkrétnych opatrení, ktoré znížia spotrebu ropy, posilnia udržateľné a obnoviteľné alternatívy a vyvedú nás zo závislosti od fosílnych palív raz a navždy,“ uzavrela Brandysová.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dorota OsvaldováPatrícia Brandysová
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaGreenpeace SlovenskoVláda SR