Streda, 27. marec 2024

Colorado, Buffalo, Blues. Zabudnutý príbeh kapitána O´Reillyho

Jakub Halák Jakub Halák 25.05.2022
Foto: SITA/(AP Photo/Jack Dempsey

Ľudia robia chyby. Som ľuď. Čiže robím chyby. Každý sa môže pomýliť, veľmi však záleží ako sa k tomu človek postaví. Posledný omyl sa mi stal pri písaní posledného článku o zlomených srdciach. Mohol by som sa vyhovárať, zatĺkať, rozprávať svoju pravdu a zrejme by som niekoho presvedčil o svojej pravde. V dnešnej dobe mi začína pripadať, že priznať si chybu je už v podstate ako ísť proti prúdu.

Preto ďakujem za podnetný komentár a ako ospravedlnenie píšem článok o hráčovi, na ktorého som zabudol.

Ako som mohol zabudnúť?

Sám seba sa pýtam ako mi mohol vypadnúť. Poďme pekne od začiatku. Ryan je rodákom z Ontaria v Kanade. Juniorku hrával v Erie Otters, kde po ňom hrávali napríklad Adam Pelech, Alex DeBrincat a Connor McDavid. Na draft prišiel v roku 2009, kde po ňom siahlo v druhom kole z celkovo 33. miesta Colorado Avalanche.

O´Reilly odslúžil v Colorade šesť rokov, až na jednu malú prestávku. Počas lockoutu v sezóne 2012/13 skúsil KHL v drese Metallurgu Magnotogosk. V drese Lavín sa v lige presadil. A to najmä ako two-way forward so šikovnými rukami a neskutočným prístupom. Takých jednoducho potrebuje každý tím zhruba rovnako ako obrancov, ktorí bránia a útočníkov, ktorí dávajú góly. Ryan dokonca v roku 2014 získal Lady Bing Award, pre najväčšieho gentlemana sezóny. V playoff si však pripísal iba 13 štartov, Colorado vtedy nehralo prím.

Buffalo, o´really?

Colorado sa v roku 2015 rozhodlo pre zmeny v kádri, pričom do pohybu sa dal práve Ryan O´Reilly. Záujem prejavilo Buffalo, vediac, že budú potrebovať silný tím na udržanie si budúcej draftovej dvojky Jacka Eichela. Ryan spolu s Jamiem McGinnom išli do Buffala za Nikitu Zadorova, Mikhaila Grigorenka, J. T. Comphera a druhé kolo draftu, ktoré potom Colorado vymenilo za iné druhé kolo draftu so San José.

V drese Sabres sa mu dostalo pocty a stal sa asistentom kapitána. V každej sezóne síce dokázal dosiahnuť minimálne 55 bodov, ale stále to nebolo ono. Buffalo sa trápilo a playoff bolo ďalej ako v Colorade. Ryanovi sa jednoducho nechcelo každé leto cestovať na majstrovstvá sveta do zámoria.

Je to mnou?

A tak prišiel pred sezónou 2018/2019 veľký trejd. Na jednej strane nabral Ryan O´Reilly smer St. Louis Blues a opačne cestovali Vladimír Sobotka, Patrik Berglund, Tage Thompson, 1. kolo draftu 2019 a druhé kolo draftu 2021. Buffalo si v roku 2019 vybralo obrancu Ryana Johnsona, 2021 vymenili do Vegas (Vegas do LA Kings a LA Kings do Ottawy). O výsledku tohto trejdu neskôr.

St. Louis Blues ako tradičný účastník play-off mal byť zárukou nadstavby aj pre Ryana. Prvý rok to však vôbec nešlo podľa predstáv. Blues boli ešte v decembri poslední v celej NHL. O´Reilly sa pýtal sám seba: „Je to mnou?“. Potom prišla výmena trénera a z farmy Binnington. Veci sa otočili a Blues postúpili do play-off. A Ryan v treťom playoff v kariére odohral dvakrát viac zápasov ako doteraz, získal prvý Stanley Cup pre Blues v histórii, pričom sa stal najužitočnejším hráčom playoff.

Takto vyzerá neskutočný prístup, o ktorom som na začiatku hovoril.

Úpadok?

O´Reilly hrá momentálne štvrtú sezónu v drese Blues, pričom druhým rokom je kapitánom. Základnú časť mal tento rok bodovo najslabšiu (iba 58 bodov, haha) a začal som čítať na internetoch, že Buffalu sa ten trejd začína oplácať. Spomínali sa najmä argumenty ako O´Reilly a decline (úpadok) a Tage Thompson s najlepšou sezónou. Ak teda odhliadneme od faktu, že Sobotka a Berglund odohrali za Buffalo spolu 105 zápasov a radšej opustili NHL. Thompson je dobrý prospekt, o tom žiadne pochyby, ale takých 68-bodových sezón potrebuje ešte aspoň päť, aby sa mohol rovnať O´Reillymu.

Navyše prišlo play-off, kde sa mimochodom Buffalo opäť nedostalo a Ryan je v ňom v prvej desiatke kanadského bodovania. Sedem gólov, ktoré už stihol tento rok streliť, je momentálne štvrtý najlepší počin v lige.

Nie som si úplne istý, ale mám pocit, že Buffalo by dalo zlatú baňu, štyri kravy a panenský moč za či i len jeden gól v playoff za posledných desať rokov.

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po ôsmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika. Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866. Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať. Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem. Telovýchovný vedúci.

Komentáre

Tagy:

Odoberajte nás

Prihláste sa do nášho newslettera