V roku 1994 si Kurt Cobain vzal život v tomto dome – čo sa s ním odvtedy stalo?

V roku 1994 si Kurt Cobain vzal život v tomto dome – čo sa s ním odvtedy stalo?

Uplynuli takmer tri desaťročia odvtedy, čo sa dom Kurta Cobaina v Seattli stal miestom jednej z najtragickejších scén v hudobnej histórii. 8. apríla 1994 bol frontman skupiny Nirvana nájdený mŕtvy vo svojom skleníku na mieste a po celom svete zanechal dieru v srdciach skalných fanúšikov. Ako je dobre známe spáchal samovraždu.

Dom Kurta Cobaina bol len tri mesiace, kým elektrikár našiel jeho telo. Po úteku z rehabilitácie a zakúpení brokových nábojníc sa Cobain potichu presťahoval späť do svojho domu bez toho, aby o tom niekto vedel. Priatelia, príbuzní a polícia po ňom pátrali celé dni – len aby ho cudzinec našiel mŕtveho.

Zatiaľ čo list na rozlúčku Kurta Cobaina podporil oficiálnu príčinu smrti, mnohí majú stále otázky a špekulujú, že mohol byť skutočne zavraždený. Ale aj pre tých, ktorí sa vyhýbajú takejto kontroverzii, tragédia zostáva. Dodnes fanúšikovia podnikajú púte do parku v blízkosti pozemku zasadeného stromami, aby smútili.

V skutočnosti, hoci dom Kurta Cobaina bol odvtedy niekoľkokrát kúpený a renovovaný, zostáva meditatívnym centrom pre tých, ktorí stále smútia za jeho smrťou.

Kurt Donald Cobain sa narodil 20. februára 1967 v Aberdeene vo Washingtone. Ovplyvnený The Beatles a Ramones začal spievať a hrať na gitare už v mladom veku. Mal deväť rokov, keď sa jeho rodičia rozviedli, čo ho robilo rebelujúcim, depresívnym a zúfalým, aby mal vlastnú stabilnú rodinu.

Kurt Cobain Detský domov

CK/FlickrDetský domov Kurta Cobaina v Aberdeene vo Washingtone, kde žil až do roku 1984.

Hoci dnes je dom Kurta Cobaina, ktorý vyrastal, medzníkom, sotva tam trávil čas. Odišiel zo strednej školy v Aberdeene, aby založil kapelu a našiel spriaznenú dušu. Nirvanu založil po stretnutí s basgitaristom Štetom Novoselicom a bubeníkom Chadom Channingom v roku 1987. Ich debutový album Bleach bol vydaný s miestnym úspechom v roku 1989, ale Nirvana skutočne prišla po tom, čo Dave Grohl nahradil Channinga.

Ich pokračovanie Nevermind z roku 1991 vzalo priemysel útokom a korunovalo Cobaina za kráľa svojho rodiaceho sa žánru grunge. Bol však nepohodlný so svojou novoobjavenou slávou a vyštudoval marihuanu na heroín, aby si sám liečil svoje celoživotné bolesti žalúdka. Začal tiež randiť so speváčkou Courtney Love, ktorá zdieľala jeho neresti.

Cobain sa oženil s Láskou len niekoľko dní po tom, čo Nirvana zabalila svoje turné „Pacific Rim“ v roku 1992 v Honolulu na Havaji. Podľa RadioX sa 24. februára na súkromnej ceremónii na pláži Waikiki zúčastnilo len osem ľudí. Cobain nosil pyžamo a guatemalskú kabelku, zatiaľ čo Love nosil šaty, ktoré kedysi vlastnila herečka Frances Farmer.

Zatiaľ čo Grohl sa zúčastnil ceremónie, Novoselic ju bojkotoval zo strachu, že Cobain stále užíva heroín a všeobecnú nedôveru k Láske. Bez ohľadu na to, či to niekto zúčastnený v tom čase vedel alebo nie, Love už bola tehotná s Cobainovou dcérou – ktorá sa narodila 18. augusta v Los Angeles.

Mladá rodina rýchlo kúpila dom s rozlohou 2500 štvorcových stôp v Hollywood Hills na 6881 Alta Loma Terrace. Dom bol postavený v roku 1921 a mal tri poschodia s balkónom a krbom. Dom Kurta Cobaina bol zaplavený, keď boli jeden víkend mimo mesta, čo však podnietilo Cobainov návrat do Seattlu – a hľadanie ďalšieho domu.

Cobains našli svoj krásny nový domov v bohatom dennom pododdiele Denny Blaine v Seattli v januári 1994, podľa The New York Post. Nehnuteľnosť s rozlohou 7 000 štvorcových stôp na 171 Lake Washington Boulevard sedela na takmer jednom akre pôdy a predstavovala kľukatú príjazdovú cestu vedúcu k ceste na vrchole kopca s výhľadom na jazero Washington.

Dom v štýle kráľovnej Anny bol postavený v roku 1902 a mal štyri spálne, päť kúpeľov a skleník zasadené na vrchole garáže pre dve autá. Cobain stál 1,48 milióna dolárov a bol obklopený sviežou zeleňou. Dom susedil s Viretta Parkom, ktorý sa odvtedy stal neoficiálnym pamätným miestom.

 

Dom Kurta Cobaina bol všetko, čo jeho rodina chcela: priestranný, vzdialený a tichý. Tragicky im však slúžila len tri mesiace, kým sa stala dejiskom
jeho samovraždy
, keď Cobainove boje so slávou a užívaním drog prudko vzrástli. Turné k tretiemu albumu Nirvany In Utero odštartovalo svoju európsku časť vo februári.

Pred mníchovskou šou 1. marca sa Cobain s manželkou po telefóne pohádali. Potom povedal svojmu úvodnému aktu, že sa plánuje rozviesť s Láskou a má v úmysle nadobro opustiť Nirvánu. Cobain ukončil show v priebehu jednej hodiny a prinútil kapelu, aby si dala 10-dňovú prestávku. Odletel do Ríma, aby sa stretol so svojou rodinou, len aby sa 4. marca predávkoval Rohypnolom.

V liste kurta Cobaina na rozlúčku z tohto pokusu sa uvádzalo, že „radšej zomrie, ako by mal prejsť ďalším rozvodom“, s odkazom na jeho detstvo aj súčasné manželské boje. Cobain sa nakoniec vrátil do Seattlu, kde jeho manželka, príbuzní a spoluhráči 25. marca zorganizovali intervenciu, ktorá ho podnietila, aby odišiel a zostal so známymi drogovými dílermi.

Dom Kurta Cobaina bol prvýkrát zrekonštruovaný v roku 1999. Teraz 65-ročný Walter a jeho rodina žili v dome 23 rokov predtým, ako ho v roku 2019 uviedli za 7,5 milióna dolárov. Konečná renovácia sa skončila v júli 2021 a opustila dom s vínnou pivnicou, šatníkom a podlahami z tvrdého dreva v každej miestnosti.

Walter sa nakoniec usadil za 7 050 000 dolárov 24. augusta 2020 za dom Kurta Cobaina v Seattli. To, čo bolo kedysi súkromným domovom milovanej rockovej hviezdy a ticho zlovestnou scénou jeho diskutovanej samovraždy, sa zrazu stalo šťastným novým domovom anonymného kupujúceho, ktorý kúpil dom pod LLC CSK Washington Investments.

zdroj

0Shares
Hudba Kultúra Zaujímavosti