Muž zo Západnej Virgínie našiel 11 000 rokov starú lebku leňocha pri love moriek

Muž zo Západnej Virgínie našiel 11 000 rokov starú lebku leňocha pri love moriek

Kevin Adkins takmer odkopol lebku z doby ľadovej do strany, pretože si myslel, že je to len troska z nedávnej povodne – potom videl, že má zuby.

Keď Kevin Adkins vzal svojho svokra Tonyho Hagera na svoj prvý lov moriek 8. mája 2022, dvaja Západní Virgínijčania spozorovali zvieraciu lebku v potoku Putnam County. Pokrytý bahnom z povodne, ktorá zasiahla región dva dni predtým, bol spočiatku neidentifikovateľný. Adkins si ho teda vzal domov – a neskôr sa dozvedel, že patrí 11 000 rokov starému obrovskému leňochodovi.

Zatiaľ čo 36-ročný Adkins lovil morky v putnamskom okrese mnohokrát predtým, nikdy sa s niečím takým nestretol. Obyvateľ Červeného domu a jeho svokor sa primárne zaujímali o otravovanie niektorých voľne žijúcich vtákov, keď sa stretli s relikviou.

„Bežali sme a strieľali pre Tomsa,“ povedal Adkins pre Outdoor Life. „Pracovali sme na gobbleri asi 30 minút, potom sa vták odsťahoval, tak sme sa zdvihli a zamierili hore potokom. Pozrel som sa dole uprostred potoka, keď sme ho prekročili a videl som veľkú guľu niečoho, čo som si myslel, že je koreňový bal, takže som ho takmer odkopol.“

 

„Ale všimol som si na tom niečo iné a pozrel som sa bližšie,“ pokračoval Adkins. „Vtedy som zbadal nejaké molárne zuby, tak som ich zdvihol.“

Odhodlaný nenechať potenciálny nález celoživotného nálezu odvrátiť pozornosť od jeho lovu moriek, Adkins podoprel lebku vedľa potoka a koval dopredu. Keď ešte v to ráno s Hagerom ukončili lov, lebku vytiahli a odniesli domov.

„[Moja žena] si myslela, že je to lebka kravy, pretože bola taká veľká,“ povedal Adkins. Lebka vážila asi 30 libier a vyšportovala chumáče vlasov. Jeho čeľusť mala štyri molárne zuby na oboch stranách.

 

„Ale môj svokor povedal nie, bolo to niečo úplne iné,“ pokračoval Adkins. „Vtedy sme začali hľadať na internete, posielať fotky rodine a priateľom a potom som to zverejnil na sociálnych sieťach. To naozaj rozhýbalo veci spolu so snahou identifikovať to, čo som našiel.“

Megalonyx Jeffersonii Lebka

Facebook/Elizabeth AdkinsLebka váži 30 libier a je stará najmenej 11 000 rokov.

Po kontaktovaní kancelárie Geologického prieskumu Západnej Virgínie v Morgantowne Adkins hovoril o náleze s mnohými paleontológmi a univerzitnými výskumníkmi. Spojili ho s Dr. Gregom McDonaldom, ktorý je tak známy svojimi znalosťami prehistorických druhov, že ho mnohí jednoducho označujú ako „Dr. Sloth“.

 

„Dr. McDonald overil, že lebka, ktorú som našiel, je mletý leňochod,“ povedal Adkins. „Vedecky je známy ako Megalonyx jeffersonii a žil pred piatimi miliónmi rokov až do obdobia pred 11 000 rokmi. Vážil viac ako 2000 libier a bol dlhý až 10 stôp.“

Adkins sa chcel dozvedieť viac o svojom náleze. „V Západnej Virgínii bolo v priebehu rokov objavených toľko, že pozemné leňochody boli v roku 2008 pomenované ako „Štátna fosília“.

Podľa Live Science bol prvý dôkaz Megalonyx jeffersonii objavený v jaskyni Monroe County v Západnej Virgínii v roku 1797 priateľom Thomasa Jeffersona, ktorý potom poslal kosti budúcemu prezidentovi.

 

Zdroj

0Shares
Šokujúce Zaujímavosti