Ergonómia v kuchyni: Kroky, ktoré sa starajú o vaše pohodlie pri varení

Aj tá najestetickejšia kuchyňa so skvelými funkciami je skutočným prínosom pre kvalitu života len vtedy, ak je v kuchyni správna ergonómia. Pretože keď sú všetky dôležité oblasti ľahko dostupné a pracovné výšky a vzdialenosti sú správne, je kreatívna práca oveľa jednoduchšia.

Ergonómia pochádza z gréčtiny a skladá sa z pojmov „ergon“ a „nomos“, teda „práca“ a „zákon“. Je to založené na myšlienke pracovných procesov, ktoré sú čo najlepšie prispôsobené ľudským potrebám. Ergonomické aspekty by preto pri plánovaní kuchyne mali hrať hlavnú úlohu.

Poďme sa spoločne pozrieť na to, ktoré kroky tieto aspekty predstavujú a zaisťujú nám nielen pri práci v kuchyni maximálne pohodlie.

Nájdite si správnu výšku pracovnej plochy

Bolesť chrbta sa už dávno stala rozšíreným ochorením. Zlé držanie tela pri varení, napríklad preto, že pracovná doska nie je v správnej výške, môže viesť k dlhodobým problémom. Pracovné výšky modernej kuchynskej linky by ste si preto mali naplánovať tak, aby jej hlavný používateľ mohol pracovať čo najergonomickejšie.

Na určenie správnej pracovnej výšky by sa mala použiť vaša výška a výška lakťov. Pri ohnutej paži by medzi lakťom a príslušnou pracovnou oblasťou mala byť spravidla vzdialenosť desať až 20 centimetrov. Ak je táto vzdialenosť správna, nestanú sa mučením ani časovo náročné prípravy ako šúpanie špargle, zemiakov alebo pečenie.

Toto ergonomické pravidlo znamená, že pre optimálne naplánovanú kuchyňu by mala byť varná plocha v ideálnom prípade o 10 až 20 centimetrov nižšia.

Ale pozor, nakoľko je súčasťou pracovnej plochy kuchyne aj drez, treba si to zvážiť. Hoci je okraj drezu v jednej rovine s pracovnou plochou, riad zvyknete čistiť na dne drezu – teda ešte o 15 až 20 centimetrov nižšie. Preto má ergonomický zmysel zväčšiť plochu drezu.

Ako vidíte, plánovanie a vytváranie pohodlnej kuchyne na mieru je veľmi zložitý proces, ktorý je niekedy lepšie nechať na odborníkov.

Usporiadajte kuchynské plochy šikovne a ušetríte priestor

Napriek tomu, že veľmi dôležitú súčasť kuchyne tvorí plocha na vychutnávanie pokrmov a jej odolné stolové nohy, pokiaľ ide o ergonomické vybavenie kuchyne, v zásade existujú 3 ďalšie oblasti, ktoré musia byť vo vzájomnom súlade. Tieto „prevádzkové oblasti“ sú chladiaca časť, umývacia a varná. Okrem toho však treba myslieť aj na skladovanie.

K ergonomicky plánovanej kuchyni predsa patrí okrem už popísaného sporáka, drezu a pracovnej plochy aj ľahko dostupný a rozumne usporiadaný úložný priestor. Spodné skrinky, nástenné skrinky, police alebo regály: Aj tu by ste pri ich usporiadaní mali myslieť na praktickosť. Pravidlo znie, ťažké veci ukladajte v spodných skrinkách, tie ľahšie môžu ísť na police.

Ako vidíte, dizajn a štýl, aj keď je dôležitý, nie je všetko. Preto pri plánovaní a zariaďovaní svojej kuchyne myslite na ergonómiu a uvidíte, že sa budete v tomto priestore cítiť príjemne.

Zdroj obrázka: Richard Salamander/Shutterstock.com