Porucha práčky: Opraviť ju alebo kúpiť novú?

Práčka je v každej jednej domácnosti veľmi dôležité zariadenie. Ak sa preto z akéhokoľvek dôvodu pokazí, je potrebné nájsť riešenie. Tým môže byť výmena za nový model alebo oprava. Veľmi veľa závisí od príčiny poruchy zariadenia, ktorých môže byť veľa.

Poďme preto spoločne zistiť, kedy má zmysel použiť pri oprave výkonné aku skrutkovače a kedy je čas na novú práčku?

Zanesený a nefunkčný filter stačí vymeniť

Nepríjemný zápach, dvierka sa už nedajú otvoriť, práčka sa neodstreďuje ani správne nevypúšťa vodu. Upchatý filter na vlákna je najčastejšou príčinou mnohých porúch a problémov v zariadeniach. V tomto prípade je riešenie jednoduché, stačí filter vybrať a vyčistiť, prípadne vymeniť. Nové náhradné diely Bosch vás finančne nezruinujú.

Vlhkosť v práčke sa dá odstrániť

Vlhkosť v práčke prispieva k hromadeniu baktérií a plesní. Preto sa považuje aj za hlavnú príčinu tvorby zápachu. To sa stáva obzvlášť problematické, keď sa pachy prenášajú na oblečenie.

Dôvodom môže byť opäť filter, chybné vypúšťacie čerpadlo, špinavé gumové tesnenie, usadeniny vodného kameňa a príliš nízka teplota pri jednotlivých cykloch prania. Aby vám preto vlhkosť práčku nepoškodila a neodstavila nadobro, investujte do kvalitného ohrievacieho telesa Bosch.

Kedy sa oplatí kúpiť novú práčku?

Životnosť každého domáceho spotrebiča je veľmi obmedzená. Najneskôr, keď sú rastúce náklady na energie čoraz citeľnejšie, mali by ste porozmýšľať nad novou kúpou. Je to spôsobené najmä spotrebou energie. Neefektívne staré zariadenia často spotrebujú oveľa viac elektriny ako nové zariadenia. To zaťažuje nielen životné prostredie, ale aj domáce rozpočty.

V zásade však treba vždy zvážiť individualitu domácnosti. Čo sa týka spotreby vody a elektriny, nový nákup sa takmer vždy oplatí. Pre malé domácnosti alebo ak máte málo znečistenú bielizeň, svoje predsa len spraví staršia práčka. Tak sa rozhodnite správne.

Zdroj obrázka: Stokkete/Shutterstock.com