Lídrom slovenskej výroby obuvi je už niekoľko rokov Rieker Obuv z Komárna, ktorý patrí do švajčiarskeho holdingu Rieker. Výrazná väčšina tržieb komárňanskej firmy pochádza z produkcie, ktorú realizuje od roku 2008 formou práce vo mzde vo Vietname. Na trh dodáva dámsku aj pánsku koženú obuv.

Vietnamská výroba je niekoľkonásobne väčšia než tržby z domácej produkcie, pričom jej podiel stále stúpa. Slovenská spoločnosť má k dispozícii kapacity na výrobu podošiev, kopýt pre obuvnícky priemysel, ale nachádza sa v nej aj modelárske oddelenie, ktoré navrhuje a vyrába vzorky pre nasledujúce ročné obdobia.

Florian Liščík, Beata Liščíková a Tibor Liščík z rodinnej firmy Floril
Neprehliadnite

Na začiatku pandémie vyhodili zákusky za 15-tisíc eur. Dnes Floril zamestnáva 20 členov rodiny

Líder trhu zaznamenal vlani mierny pokles tržieb o päť percent na 163 miliónov eur. Zhruba o rovnaké percento mu klesol aj zisk na dva milióny eur. Firma ho presunula do nerozdeleného zisku minulých období. EBITDA ostala nezmenená, predstavovala 3,7 milióna eur.

Pandémia spôsobila Riekeru pokles objednávok. Vojnový konflikt na Ukrajine však nemá podľa výročnej správy žiadny vplyv na obchodné aktivity spoločnosti. Ďalší vývoj produkcie je ťažké odhadovať, ale na predpandemické úrovne sa spoločnosť tento rok ešte nedostane. Rieker zamestnávala 127 ľudí.

Rekordná dvojka trhu

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa