ZN.SK
kornútok na zmrzlinu

Ako sa vyrába zmrzlinový kornútok? Návod a tipy na keksík

Zmrzlinový kornútok je jednoduchý keksík s výborným tvarom, ktorý nám umožňuje zmrzlinu vychutnávať aj počas chôdze a v jedinej ruke.

Zmrzlinový kornútok je jednoduchý keksík s výborným tvarom, ktorý nám umožňuje zmrzlinu vychutnávať aj počas chôdze a v jedinej ruke. To je jeho výhoda. Keď zo zmrzliny ubúda, jednoducho prejdeme aj na kornútok a odhryzneme si aj z neho. Kým domácu zmrzlinu si dnes dokáže spraviť ktokoľvek vďaka mnohým receptom a postupom, zväčša si ju vychutnáme v pohároch, na tanieroch, alebo ako prílohu ku kreáciám zo studenej sladkej kuchyne. Hotové čerstvé kornúty nie sú bežnou ponukou našich obchodov, takže vedieť, ako si ich vytvoriť nie je na škodu.

Postup prípravy: Cesto sa podobá na palacinky, avšak…

  • 2 bielka
  • 85 gramov cukru
  • rovnaký diel hladkej múky
  • 30 gramov roztopeného masla
  • 0,5 vanilková esencia
  • štipka soli

Základné pomôcky na pečenie pozostávajú z misky, odmerky, cukrárskej lopatky a formy. Vajíčka rušným šľahačom rozmiešame postupne s cukrom, hladkou múkou a vanilkovou arómou, rozpusteným maslom a štipkou soli. Túto tekutinu necháme polhodinku odležať, dobre vymiešanú ju opäť premiešame a dáme piecť do trúby – rozotreté na tenko na spôsob „palaciniek“. Ideálne je použiť silikónové ploché formy, prípadne papier na pečenie s tým, že kornútok rozotrieme na tenučkú vrstvu bez otvorov pomocou malej cukrárskej lopatky. Vo vyhriatej trúbe na 150° pečte zhruba 15 minút, vyberte a len čo to teplota dovolí, použite formu na kornútok.

Vhodným riešením je zakúpiť si celú súpravu na prípravu zmrzlinových kornútkov, ktorý zväčša obsahuje aj základné receptúry, ktoré sú prispôsobené práci s nástrojmi a možnosťami, ako čerstvo upečený kornútok dostať do potrebného tvaru. Celé zmrzlinové kúzlo sa ukrýva práve v tvare kornúta. Zakrútenie budúcej sušienky za čerstva a jemné pritlačenie bude pre súdržnosť celkom stačiť. Otvor pri hrote sa pokúste skrútením minimalizovať. Bežnou praxou je stlačenie a teda zacelenie, hoci to už možno nevyzerá tak pekne.

Príchute aj farby sú na vás

Rozličné farebné odtiene je možné dosiahnuť pomerne ľahko. Postačuje na to veľmi malé množstvo potravinových farbív, ktorými možno vylepšiť pôvodné receptúry. Hladkú múku je tiež možné nahradiť kokosovou múčkou, prípadne inými múkami a jej alternatívami.Na dochutenie môžeme používať aj práškové koreniny, ktoré nachádzajú využitie v cukrárstve. Napríklad mletá škorica, opatrné množstvo badyánu, kakao, prípadne dokonca rum.

POZNÁMKA: Jednoliate duté pečené kornútky, ktoré poznáme z námestí a z komerčných zmrzlinární sú produktom špecializovaných pečivární, ktoré ich dodávajú upečené na špeciálnych formách. V bežných domácich podmienkach ich nevytvoríme.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu