Vyradenie automobilky Tesla z indexu S&P 500 ESG vyvoláva mnohé otázky, a to najmä zo strany investorov. Index nesie v sebe myšlienku uprednostňovania priemyselných odvetví, ktoré sú postavené na udržateľnosti environmentálneho, sociálneho a vládneho typu.

Stratégia sa začala využívať asi pred dvoma desaťročiami. Ide o spôsob ochrany investorov pred rizikami spojenými so záležitosťami ako globálne otepľovanie, porušovanie pracovných síl či diskriminácia. Odvtedy sa nafúkla na hracie pole s 35 biliónmi amerických dolárov, vďaka ktorému milióny investorov cítia, že „robia dobro“. Teraz sú však zmätení z toho, čo chce ESG skutočne dosiahnuť, uvádza agentúra Bloomberg.

„Trh naďalej spája ESG s udržateľnosťou, určite je to tu badať,“ povedal Rob Du Boff, senior ESG analytik v Bloomberg Intelligence. „Náš tím ETF rád poznamenáva, že Tesla je konečný Rorschachov test pre investorov ESG,“ spresnil.

Kto urobil viac?

Mnohí odborníci sa zhodujú, že len málo výrobcov automobilov urobilo viac v globálnom odklone od fosílnych palív ako spoločnosť Elona Muska. Problémy však nastali pri spôsobe riadenia a pri tom, aké sú pomery na pracovisku. Z indexu S&P 500 ESG bola Tesla jednoducho vyradená.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa