23.05.2022 10:55

Poznáme víťazné inscenácie festivalu Nová dráma/New Drama 2022

Bratislava tento týždeň žila súčasnou drámou. V hlavnom meste vďaka festivalu vystúpilo 9 divadelných súborov, aby zabojovali o festivalové ceny. Kto získal jednotlivé ocenenia?

V bratislavských divadlách sa v uplynulom týždni konal festival novej drámy, ktorý poukázal na nové prúdy a tendencie v danej oblasti. „Aj tento rok bol hlavný program doplnený o niekoľko sprievodných podujatí. Kľúčovým sa stalo reťazové inscenované čítanie hier súčasných ukrajinských autoriek a autorov slovenskými dramatičkami a dramatikmi s cieľom podpory mieru, pokoja a ukončenia vojnových operácií u našich východných susedov. Doplnenie tejto témy priniesla aj medzinárodná konferencia, ktorú Divadelný ústav pripravil v spolupráci s ITI Worldwide na tému Contemporary Freedom and the New Crisis of Theatre Between Ideological Extremism and the ‘Cancel Culture’/Súčasná sloboda a nová kríza divadla medzi ideologickým extrémizmom a kultúrou vymazávania“, hovorí riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete.

O festivalové ceny bojovalo 9 divadelných inscenácií

Dramaturgická rada festivalu Nová dráma/New Drama 2022 v zložení Zuzana Spodniaková (divadelná kritička), Milo Juráni (divadelný kritik a teatrológ), Max Sobek (divadelný režisér) vyberala z viac ako 70 inscenácií súčasných dramatických textov v profesionálnych divadlách na Slovensku, ktoré mali premiéru v období od 1. februára 2021 do 28. februára 2022. Na festival bolo pozvaných 9 inscenácií.

www.novadrama.sk


Víťazné inscenácie 18. ročníka festivalu Nová dráma/New Drama

Počas festivalu sa odovzdalo šesť ocenení pre inscenácie a ďalšie ceny pre víťazov súťaže DRÁMA 2021.

GRAND PRIX NOVÁ DRÁMA/NEW DRAMA

Divadlo P. O. Hviezdoslava
Kolektív autorov: Generácia Z – Krása nevídaná
Réžia: Zuzana Fialová

Vyberali: porota festivalu v zložení Patrice Pavis (teatrológ, profesor), Katarzyna Pilarska (kultúrna manažérka, novinárka) a Michaela Pašteková (estetička a kritička).

ZVLÁŠTNA CENA POROTY

Za: vzájomný dialóg prírody, hudby a prostredia, ktorý vyústil do poetického prevedenia osobných príbehov, s ktorými sa každý z nás môže stotožniť.

DIVADLO NUDE
Libuša Bachratá, Jana Bučka, Veronika Malgot, Lýdia Ondrušová: ROĽA – Autorské scénické agrárne dielo, skúmajúce dedičnosť v línii predkov
Réžia: Veronika Malgot

ZVLÁŠTNA CENA POROTY

Za:  vytvorenie diela, ktoré konzistentne prepája text, scénografiu a herecké výkony.

Divadlo DPM
Lenka Garajová: Prevádzači
Réžia: Šimon Ferstl

ZVLÁŠTNA CENA POROTY

 Za:  dramaturgiu a vizuálnu koncepciu priestoru.

GAFFA
Kolektív: Spaľovačka
Réžia: Alexandra Bolfová

CENA BRATISLAVSKÉHO DIVÁKA

DIVADLO NUDE
Libuša Bachratá, Jana Bučka, Veronika Malgot, Lýdia Ondrušová: ROĽA – Autorské scénické agrárne dielo, skúmajúce dedičnosť v línii predkov
Réžia: Veronika Malgot

Vyberali: diváci prostredníctvom hlasovania po skončení jednotlivých predstavení.

CENA ŠTUDENTSKEJ POROTY

DIVADLO NUDE
Libuša Bachratá, Jana Bučka, Veronika Malgot, Lýdia Ondrušová: ROĽA – Autorské scénické agrárne dielo, skúmajúce dedičnosť v línii predkov
Réžia: Veronika Malgot

Vyberali: členovia študentskej kritickej platformy, ktorú viedol divadelný kritik Karel Král.

Autor článku: Jana Dugasová

Poznáme víťazné inscenácie festivalu Nová dráma/New Drama 2022

Zahraniční divadlo

15.04.2024

Pucciniho Vlaštovka zabarvená do stylu art deco míří z Metropolitní opery do kin

Pozdní dílo italského skladatele Giacoma Pucciniho Vlaštovka se na prkna Metropolitní opery v New Yorku vrací po více než dekádě a 20. dubna míří v přímém přenosu také na plátna kin v rámci oceňované série MET: Live in HD. Hořkosladký milostný příběh sofistikované kurtizány a jejího partnera, který své milé chce nabídnout víc než prázdný život v přepychu, posunul režisér Nicolas Joël do dvacátých let dvacátého století do snového světa Paříže v duchu stylu art deco.

09.04.2024

Australský soubor Gravity & Other Myths spojí fyzicky náročný nový cirkus se současnými technologiemi – na konci dubna na Jatkách78

Po úspěšném únorovém hostování Australanek A Good Catch s představením Casting Off uvidí diváci na konci dubna v pražském divadle Jatka78 další australský soubor, který patří k předním jménům současného světového cirkusu. Desetičlenní Gravity & Other Myths přivezou z berlínského kabaretu Chamäleon Theatre své dosud fyzicky i konceptuálně nejnáročnější představení pojmenované The Mirror.

30.03.2024

Na scénu Vídeňské státní opery se vrací Rusalka s tenoristou Pavlem Černochem a dirigentem Tomášem Hanusem

Po čtyřech letech se na scénu Vídeňské státní opery vrací opera Antonína Dvořáka Rusalka v režii Svena-Erica Bechtolfa. Inscenace pod taktovkou dirigenta Tomáše Hanuse bude ve Vídni uvedena 31. března a následně 2. a 4. dubna. Ve Vídeňské státní opeře se k roli Prince vrací přední český tenorista Pavel Černoch, který zde naposledy vystupoval jako Lenský v Evženu Oněginovi.