Tuniak patrí medzi najdôležitejšie ryby vo svetovej gastronómii. Ponúka kvalitné mäso s mimoriadne pestrým gastronomickým využitím a tepelnou prípravou. Vo voľnom oceáne je rybou so schopnosťou veľmi rýchleho plávania a jej mäso aj preto patrí medzi lahôdky. Tuniak je obľúbenou rybou aj v našich podmienkach. Čerstvý nie je tak dostupný, bežnejší je konzervovaný. Ak siahnete po konzervovanom, nechajte sa inšpirovať sériou receptov, alebo súťažou s tuniakom Rio Mare, v ktorej môžete vyhrať niektorú z panvíc Tefal Ingenio. Plnené paradajky sú gastronomickou zaujímavosťou.
Ich šupka je pomerne odolná voči teplu a tak sa pri pečení často neporušia. Okrem toho dokážu aj vďaka šupke a dužine držať vysokú teplotu a tak sú výborným „nástrojom“ na tepelnú prípravu náplne. Kým niektoré recepty používajú mleté mäso, v tomto prípade výbornú chuť dosiahnete kombináciou surovín, kde bude hlavnú úlohu zohrávať tuniak. Pečenie pritom nebude nutné príliš dlho, aby sme tuniaku nezmenili jeho charakteristickú chuť.
Potrebné suroviny na 4 porcie:
- Tuniak Rio Mare v olivovom oleji (4x 80 g)
- Varená Basmati ryža 4 hrsti (160 g)
- Šalotka 2 ks
- Olúpané mäsité rajské jablko 4 ks
- Cesnak 4 strúčiky
- Sterilizované čierne fazule 4 pol. lyžice
- Sterilizovaný cícer 4 pol. lyžice
- Sterilizované biele fazule 4 pol. lyžice
- Lúpané sójové bôby (Edamame) 4 pol. lyžice
- Píniové orechy 2 pol. lyžice
- Strúhaný parmezán 4 pol. lyžice
- Kôra z jedného citrónu
- Najemno nakrájaný listový petržlen 4 pol. lyžice
- Olivový olej 4 pol. lyžice
- Soľ, čierne korenie na dochutenie
Postup, ako si plnené paradajky pripraviť:
- Olúpané rajské jablká najprv vydlabeme a vložíme do pekáča na pečenie. Rajské jablká zvnútra osolíme a okoreníme.
- Na vopred zahriatu panvicu nalejeme olivový olej, na ktorom orestujeme cesnak spoločne s tuniakom v olivovom oleji.
- Do takto pripraveného základu postupne pridávame odkvapkané biele a čierne fazule, sójové bôby, cícer, píniové orechy a vopred uvarenú Basmati ryžu.
- Pripravenú náplň dôkladne premiešame, osolíme a ochutíme drveným čiernym korením, prevoniame nastrúhanou kôrou z citrónu a zastrúhame parmezánom.
- Zmes postupne plníme do vopred pripravených rajských jabĺk.
- Naplnené rajské jablká vložíme do vopred zahriatej trúby. Pečieme 5 minút pri 160°C.
Servírovanie:
Gratinované rajské jablká pred servírovaním pokvapkáme olivovým olejom a pre intenzívnejšiu arómu nastrúhame čerstvú citrónovú kôru.
TIP: Ďalšie recepty s tuniakom nájdete pod kľúčovým slovom „Rio Mare„.