ZN.SK
plnená rajčina tuniakom

Recepty: Plnené paradajky s tuniakom, ryžou a píniovými semienkami

Plnené paradajky sú gastronomickou zaujímavosťou. Ich šupka je pomerne odolná voči teplu a tak sa pri pečení často neporušia. Okrem toho…

Tuniak patrí medzi najdôležitejšie ryby vo svetovej gastronómii. Ponúka kvalitné mäso s mimoriadne pestrým gastronomickým využitím a tepelnou prípravou. Vo voľnom oceáne je rybou so schopnosťou veľmi rýchleho plávania a jej mäso aj preto patrí medzi lahôdky. Tuniak je obľúbenou rybou aj v našich podmienkach. Čerstvý nie je tak dostupný, bežnejší je konzervovaný. Ak siahnete po konzervovanom, nechajte sa inšpirovať sériou receptov, alebo súťažou s tuniakom Rio Mare, v ktorej môžete vyhrať niektorú z panvíc Tefal Ingenio. Plnené paradajky sú gastronomickou zaujímavosťou.

Ich šupka je pomerne odolná voči teplu a tak sa pri pečení často neporušia. Okrem toho dokážu aj vďaka šupke a dužine držať vysokú teplotu a tak sú výborným „nástrojom“ na tepelnú prípravu náplne. Kým niektoré recepty používajú mleté mäso, v tomto prípade výbornú chuť dosiahnete kombináciou surovín, kde bude hlavnú úlohu zohrávať tuniak. Pečenie pritom nebude nutné príliš dlho, aby sme tuniaku nezmenili jeho charakteristickú chuť.

Potrebné suroviny na 4 porcie:

  • Tuniak Rio Mare v olivovom oleji (4x 80 g)
  • Varená Basmati ryža 4 hrsti (160 g)
  • Šalotka 2 ks
  • Olúpané mäsité rajské jablko 4 ks
  • Cesnak 4 strúčiky
  • Sterilizované čierne fazule 4 pol. lyžice
  • Sterilizovaný cícer 4 pol. lyžice
  • Sterilizované biele fazule 4 pol. lyžice
  • Lúpané sójové bôby (Edamame) 4 pol. lyžice
  • Píniové orechy 2 pol. lyžice
  • Strúhaný parmezán 4 pol. lyžice
  • Kôra z jedného citrónu
  • Najemno nakrájaný listový petržlen 4 pol. lyžice
  • Olivový olej 4 pol. lyžice
  • Soľ, čierne korenie na dochutenie

Postup, ako si plnené paradajky pripraviť:

  1. Olúpané rajské jablká najprv vydlabeme a vložíme do pekáča na pečenie. Rajské jablká zvnútra osolíme a okoreníme.
  2. Na vopred zahriatu panvicu nalejeme olivový olej, na ktorom orestujeme cesnak spoločne s tuniakom v olivovom oleji.
  3. Do takto pripraveného základu postupne pridávame odkvapkané biele a čierne fazule, sójové bôby, cícer, píniové orechy a vopred uvarenú Basmati ryžu.
  4. Pripravenú náplň dôkladne premiešame, osolíme a ochutíme drveným čiernym korením, prevoniame nastrúhanou kôrou z citrónu a zastrúhame parmezánom.
  5. Zmes postupne plníme do vopred pripravených rajských jabĺk.
  6. Naplnené rajské jablká vložíme do vopred zahriatej trúby. Pečieme 5 minút pri 160°C.

Servírovanie:

Gratinované rajské jablká pred servírovaním pokvapkáme olivovým olejom a pre intenzívnejšiu arómu nastrúhame čerstvú citrónovú kôru.

TIP: Ďalšie recepty s tuniakom nájdete pod kľúčovým slovom „Rio Mare„.

Mohlo by zaujímať tiež:

ZN.SK

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.



Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu