Tuniak patrí medzi najdôležitejšie ryby vo svetovej gastronómii. Ponúka kvalitné mäso s mimoriadne pestrým gastronomickým využitím a tepelnou prípravou. Vo voľnom oceáne je rybou so schopnosťou veľmi rýchleho plávania a jej mäso aj preto patrí medzi lahôdky. Tuniak je obľúbenou rybou aj v našich podmienkach. Čerstvý nie je tak dostupný, bežnejší je konzervovaný. Ak siahnete po konzervovanom, nechajte sa inšpirovať sériou receptov, alebo súťažou s tuniakom Rio Mare, v ktorej môžete vyhrať niektorú z panvíc Tefal Ingenio. Bruschetta v tejto podobe vám bude určite chutiť.
Bruschetta s tuniakom a potrebné suroviny na 4 porcie:
- Tuniak Rio Mare s citrónom a čiernym korením (4x 80 g)
- Ciabatta nebo paradajková bageta
8 plátkov - Rajčiny kríčkové (Kumato) 4 ks
- Kríčkové rajské jablká 4 ks
- Červená cibuľa 2 ks
- Bazalkové pesto (Mutti)
- Kvety kapár 8 ks
- Sušené rajčiny 8 ks
- Cesnak 2 strúčiky
- Tymian 1 stvol
- Olivový olej 1 pol. lyžica
Postup:
- Jednotlivé plátky bagety alebo Ciabatty pokvapkáme olivovým olejom a opečieme na vopred zahriatej panvici z oboch strán dozlatista.
- Jednotlivé rajské jablká rozrežeme na štvrtiny a odrežeme jadrovník. Potom nakrájame na menšie kocky.
- Cesnak nakrájame spoločne so sušenými rajčinami a červenou cibuľkou najemno. Takto pripravený základ na Bruschettu orestujeme na vopred zahriatej panvici.
- Pridáme citrónového tuniaka, nakrájané rajské jablká na kocky a kvety kapár. Celú zmes dôkladne premiešame.
- Opečenú Ciabattu potrieme bazalkovým pestom a postupne na jednotlivé plátky vrstvíme vopred pripravenú zmes s citrónovým tuniakom.
Servírovanie:
Pred konzumáciou Bruchettu dozdobíme lístkami bazalky a pokvapkáme olivovým olejom.
TIP: Ďalšie recepty s tuniakom nájdete pod kľúčovým slovom „Rio Mare„.